Stadion Šalkea (©AFP)
Stadion Šalkea (©AFP)

Šalkeov ples na ivici ambisa: Važno je ne paničiti i ne ispasti u treću ligu

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.12.23. | 13:25

Sedmostruki prvak Nemačke, osvajač Kupa UEFA i polufinalista Lige šampiona susret sa Grojter Firtom (petak, 18.30) dočekuje na 13. poziciji Cvajte, sa samo dva boda od plej-auta

Trkao se sa Bajernom, nedomaćinski poslovao i na kraju izgubio. Tako može jednom rečenicom da se opiše situacija u kojoj se nalazi Šalke 04, kojeg smo do pre nekoliko sezona smatrali jednim od velikana nemačkog fudbala, a sada se bori za opstanak u drugom rangu i, samim tim, za egzistenciju. Susret 17. kola Cvajte sa Grojter Firtom, koji se igra ovog petka od 18.30 časova, klub iz Gelzenkirhena dočekuje na 13. poziciji sa samo dva boda više od Hanze i mesta koje vodi u plej-aut.

Tužno je što bi sa ovom pozicijom na kraju sezone svi u Šalkeu bili prezadovoljni. Neverovatna promena u razmišljanju za klub koji je sedam puta bio prvak Nemačke, koji u vitrinama ima trofej Kupa UEFA iz 1997. godine i koji je u periodu od 2008. igrao četvrtfinale, a 2011. polufinale Lige šampiona.

Izabrane vesti

Međutim, dva planetarna događaja su potpuno uništila klub iz Gelzenkirhena. Prvo pandemija korona virusa, kada su prvi finansijski problemi potresli klub i doprineli katastrofalnim rezultatima. Sezonu 2020/2021 završio je poslednji u Bundesligi, morao je da se preseli u Cvajtu.

U drugom rangu je tada proveo samo jednu sezonu. Ekspresno je zauzeo prvo mesto i izborio promociju. Međutim, na proleće te 2022. godine je klub ostao bez glavnog sponzora Gasproma, po direktivi nemačkih vlasti zbog sankcija Rusiji i ruskim firmama radi rata u Ukrajini. Država je obezbedila neka sredstva, da Šalke mirno privede kraju tu sezonu, ali opet je u Bundesligi izdržao samo godinu dana. Nije napravio dovoljno konkurentan sastav za elitu.


18.30: (2,30) Šalke (3,45) Grojter Firt (3,05)


Nije nemačka javnost baš bila upoznata sa problemima u Šalkeu, generalno je preovladavalo mišljenje da će on ponovo da bude favorit za promociju. Međutim, rezultati na početku sezone su bili katastrofalni, ekipa nikako nije uspevala da se trgne i dobar deo jeseni je provela u zoni ispadanja.

U međuvremenu je smenjen trener Tomas Rajs, sa Matijasom Krojcerom su vezana još dva poraza, pa je sredinom oktobra na klupu seo Belgijanac Karel Gererts.

Tek je u poslednja dva meča Šalke zaličio na malo bolju ekipu, vezao je dva trijumfa protiv direktnih konkurenata i malo prodisao. Nadigrao je u Gezelkirhenu fenjeraša Osnabrik sa 4:0, a zatim je u Roštoku bio bolji i od Hanze sa 2:0. Doduše, pitanje je kako bi Gerertsov tim prošao na tom gostovanju da Hanza nije igrala sa igračem manje od 40. minuta, zbog isključenja Žuniora Brumada.

Šalkeov naredni rival je Grojter Firt, jedan od kandidata za promociju u Bundesligu. Zeleno-beli su vezali pet pobeda u prvenstvu, pre remija sa Magdeburgom (1:1) u prošlom kolu. Firt meč u Gelzenkirhenu dočekuej na četvrtoj poziciji sa 28 poena, devet više od Šalkea.

Navijači Šalkea (©AFP)Navijači Šalkea (©AFP)

Novoizabrani predsednik uprave Šalkea Matijas Tilman objasnio je nedavno u intervjuu kako je došlo do propadanja kluba i koji je, po njegovom mišljenju, put do oporavka.

Uprkos rekordnim zaradama od Lige šampiona i ulaganjima Gasproma kroz sponzorstva klub nije ispunjavao svoje obaveze i izmirivao dugove. Štaviše, povećavao ih je, u nekoliko godina je investirano više od 150.000.000 evra samo na pojačanja. Mnogi igrači koji su tada dolazili u Šalke bili su motivisani samo novcem, što se oslikavalo na terenu. Novac ne može da vam daje golove. Onda je došla i korona, navijači nisu mogli da pruže podršku koja je bila neophodna i rezultati su trpeli. Čitav klub se urušio, ne samo prvi tim. Nekoliko članova uprave je te 2021. podnelo ostavke, smenjeno je pet trenera za godinu dana… Uz sve to, u ugovorima sa fudbalerima nije postojala nikakva klauzula za slučaj da se ispadnje u Cvajtu, i dalje su primali bundesligaške plate. Opstanak kluba se doveo u pitanje“, optužio je Tilman prethodnu upravu.

On tvrdi da je klub sada na zdravijim nogama.

Situacija je sada drugačija. Za dve godine smo uspeli da vratimo oko 40.000.000 evra duga i omogućili da klub stabilno funkcioniše. Podrška navijača je neverovatna. Jasno nam je da im ove sezone nije lako, ali ima još pola prvenstva da se odigra i verujemo da ćemo imati malo bolje rezultate na proleće“.

Ako je klub već stabilniji nego pre dve godine, zašto su rezultati tako loši? Tilman je i to probao da objasni.

Naši najbolji igrači u prošloj sezoni Moric Jenc, Aleks Kral, Sep van den Berg i Tom Kraus su bili tu samo na pozajmicama. Nismo mogli da ih otkupimo i morali smo da dovodimo neke druge fudbalere na njihovim pozicijama. To je dovelo do promene dinamike unutar tima, sve je to prirodno. Potrebno nam je vreme da sve dođe na svoje mesto, možda i nekoliko godina. Slab početak sezone nas je uvukao u vir, koji nas je povukao dole. Tek sa dovođenjem Karela Gerertsa smo uspeli malo da se konsolidujemo. Bitno je da ne paničimo i da ne vučemo impulsivne poteze, jer oni su koštali skupo Šalke u prošlosti“, zaključio je Tilman.

NEMAČKA 2 – 17. KOLO

Petak

18.30: (1,65) Paderborn (3,80) Hanza (5,40)

18.30: (2,30) Šalke (3,45) Grojter Firt (3,05)

Subota

13.00: Herta - Osnabrik

13.00: (2,55) Magdeburg (3,40) Fortuna Diseldorf (2,70)

13.00: (3,15) Nirnberg (3,60) Hamburger (2,20)

20.30: (2,25) Holštajn Kil (3,50) Hanover (3,10)

Nedelja

13.30: (2,75) Ajntraht Braunšvajg (3,35) Kajzerslautern (2,55)

13.30: (2,10) Karlsrue (3,50) Elverzberg (3,40)

13.30: (1,37) Sankt Pauli (4,90) Ven (8,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

ŠalkeCvajtagrojter firt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara