Franko Mastantuono (AFP)
Franko Mastantuono (AFP)

Real spojio sadašnjost i budućnost: Gleda u argentinsko čudo od 45.000.000 evra

Vreme čitanja: 3min | pon. 25.03.24. | 10:35

Jedan od najtalentovanijih fudbalera Argentine, Riverov 16-godišnjak Franko Mastantuono je igrač kojeg Kraljevski klub prati i želi na Bernabeuu u budućnosti

Možda mu je fudbalska akademija daleko ispod nivoa Barselonine Masije i možda iz nje ne crpi i u prvi tim ne prevodi ni približno talenta kao što to čini njegov arhineprijatelj sa Kamp Noua, ali svako ko je iskren i racionalan, morao bi da skine kapu Real Madridu na dugoročnoj strategiji kojom Kraljevski klub kroji tim za narednu deceniju.

Već godinama Real ne probija barijeru znatno veću od 100.000.000 evra po prelaznom roku, dok ga zimske pijace uglavnom ne zanimaju. Jednostavno, sve što treba, Florenitno Perez uglavnom obavi tokom leta. Čak i kada je 2019. godine spiskao preko 300.000.000 evra (Azar, Jović, Eder Militao), ili kada je godinu dana ranije potrošio 150.000.000 evra, u tim ciframa krila su se obeštećenja igrača bez kojih najnovija istorija Blankosa ne bi bila ista - Vinisijus Žunior i Rodrigo.

Izabrane vesti

Iako učinak u tinejdžerskim danima nije sugerisao da je Real ubo premije, ispostavilo se da su na Santjago Bernabeuu odrastala dva brazilska čudovišta. Treće će im se pridružiti već za nekoliko meseci. Real je prošle godine kaparisao Endrika s planom da ga pridruži prvom timu kada Palmeirasov klinac navrši 18. A Endrik u prestonicu Španije dolazi sa statusom reprezentativca Brazila koji je na trećem nastupu za Selesao dao debitantski gol, ni manje, ni više nego Englezima, vicešampionu Evrope i jednoj od najjačih reprezentacija planete.

Iako Endrika tek očekuje dokazivanje u najtežem dresu na planeti, onako prvoloptaški, deluje da je budući šampion Španije apsolutno pogađao sa brazilskim napadačima u poslednjih pet, šest godina. Ali ne ograničava madridski gigant sebe na jedno, dva tržišta, već oči njegovih skauta preleću pogledom čitavu planetu. Od Japana (Takefusa Kubo), Turkse (Arda Guler), preko Norveške (Martin Edegor), do Južne Amerike, Brazila, a biće i do Argentine.

Sedamnaest godina je prošlo otkako je Real Madrid poslednji put kupovao u Argentini. Beše to januara 2007. godine, stigao je Fernando Gago iz Boke Juniors za 20.500.000 evra, kao i Gonzalo Iguain iz Rivera za 12.000.000 evra. A skoro dve decenije kasnije, kako tvrdi Marka i njen Hoze Feliks Dijaz, novinar striktno usmeren da zbivanja u Valdebebasu, Real ozbiljno razmišlja o argentinskom vunderkindu Franku Mastantuonu (16).

Kako su Vinisijus i Rodrigo počeli da žare i pale Španijom i Evropom, tako su i velikani poput Barse i Sitija počeli da primenjuju sličan model sa južnoamerikancima. Katalonci su potpisali Viktora Rokea, Građani Klaudija Ećeverija, a Real je nastavio da po svom. Poslednjih nedelja Realova svita bila je u Brazilu da poseti Enrika, a usput je skoknula i do Buenos Ajresa i tabora River Plejta da gleda Mastantuona, levonogog plejmejkera sa tek deset utakmica u seniorskom fudbalu.

Svestan da je Ečeverija, Hulijana Alvaresa i Enca Fernandesa "prejeftino" prodavao poslednjih godina, River je uspeo da dogovori sa Mastantuonom obnovu saradnje, pojačani ugovor, ali i umetanje izlazne kaluzule od 45.000.000 evra. U potencijalu, ako Real ili neko drugi odluči da je aktivira, biće U17 reprezentativac Argentine najskuplja prodaja u istoriji Milionera. Na Encu je zaradio 44.250.000, ali tek nakon transfera veziste u Čelsi i naplate masnih bonusa.

Da utabamo tezu o savršenom tansfer planiranju Reala, podsetimo da je leta 2021. doveo vunderkinda Eduarda Kamavingu za 31.000.000 evra iz Rena, te Davida Alabu za džabe iz Bajerna. Narednog leta potrošio je 80.000.000 evra na Oreljena Čuamenija, a kao slobodan igrač stigao mu je još jedan stub odbrane Toni Ridiger. A onda letos Džud Belingem za 103.000.000! Već za koji mesec, na Bernabeu će Endrik i izvesno jedan od najboljih fudbalera planete Kilijan Embape. Ali to ne sprečava Blankose da nastave da razmišljaju o budućnosti! Real je spojio sadašnje i buduće vreme i zato i deluje da se u Ćamartinu okuplja društvo kojem će teško iko moći da parira, makar do kraja ove decenije.


tagovi

Real MadridRiver PlejtFranko Mastantuono

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara