Pogled na Lohgol iz satelita (©Google Maps)
Pogled na Lohgol iz satelita (©Google Maps)

Prvoligaš iz najmanjeg mesta u Evropi

Vreme čitanja: 4min | pet. 11.08.23. | 15:15

Lohgol, klub iz sela od 282 stanovnika i sa dve ulice, ovog petka od 20.45 časova će prvi put biti domaćin od ulaska u Premijer ligu Severne Irske, u 2. kolu će ugostiti Kolerejn

Da li ste čuli nekada za Lohgol? Nema veze ako niste, verovatno ni velika većina stanovnika Severne Irske ne bi umela na karti svoje zemlje da vam jasno pokaže lokaciju gde se to mesto nalazi. Razumljivo potpuno, reč je o jednom malom selu sa 282 stanovnika, 116 objekata i jednom osnovnom školom. Takođe, i jednim fudbalskim klubom, koji se od ove sezone takmiči u Premijer ligi.

Fudbalski klub Lohgol je u prethodnom šampionatu zauzeo prvo mesto u Čempionšipu Severne Irske sa 77 bodova iz 38 utakmica, šest poena više od drugoplasiranog Vorenpojnta. Na taj način je postao i zvanično najmanje mesto u čitavoj Evropi u kojoj se igra profesionalni prvoligaški fudbal.

Izabrane vesti

Lohgol se nalazi relativno blizu najvećeg jezera u Irskoj Loh Neja, a pozicioniran je u trouglu između daleko većih mesta Armaga, Portadauna i Danganona. Iako su sva tri pomenuta grada međusobno povezani, nijedan značajniji put ne prolazi kroz Lohgol. Ima praktično samo jednu ulicu, koja ide od Portadauna. Ona Lohgolu prilazi sa severoistočne strane. Od teritorije grada, iako je zapravo to samo nastavak iste ulice Red Lajon (Crveni lav), taj put se zove Glavna ulica. I pored nje Lohgol ima još jednu, Staru ulicu (Old roud). To je sve. Put dalje vodi izvan sela, ka nekim drugim prostranstvima i znatno bitnijim putvima.

Ipak, da biste izašli iz Lohgola morate prvo da prođete pored jedne drvene ograde i odmah do nje metalne plave građevine, koja je zapravo zid jedne od dve tribine Lohgolovog stadiona, nazvanog Lejkvju park (park sa pogledom na jezero). Između te ograde i ulice nalazi se uzak trotoar, na kojem teško da mogu da se mimoiđu dve osobe. Ipak, ne predstavlja to nikakav problem za navijače kada Lohgol igra svoje mečeve. Svi ionako mogu očas posla da dođu do stadiona od svojih kuća pešice.

20.45: (4,20) Lohgol (3,45) Kolerejn (1,80)

Kapacitet Lejkvju parka zvanično je 1.300 mesta, mada naravno nisu sva za sedenje. Stolica ima dovoljno za sve lokalne zaljubljenike u fudbal, a ovog petka (20.45) će sasvim sigurno tribine da budu dobro popunjene. Jer, Lohgol igra svoj prvi premijerligaški meč ove sezone kod kuće, u goste mu dolazi Kolerejn.

Prethodno je u 1. kolu već došao do prvih bodova. Pomalo neočekivano lako i ubedljivo je savladao Njuri Siti sa 3:0. Dvostruki strelac i apsolutni junak novog prvoligaša bio je štoper Kelan Lafren, koji je postigao golove u 10. i 26. minutu, a između njih u strelce se upisao i Natanijel Feris iz penala.

Pogled na stadion sa ulice (©Google Maps)Pogled na stadion sa ulice (©Google Maps)

Zanimljivo, na tom meču Lohgol nije vodio njegov glavni trener Din Smit. Imao je neke privatne obaveze, pa je rukovođenje ekipom prepustio svom rođenom bratu Enrjuu Smitu, koji mu je inače pomoćnik.

Da budem iskren, mislim da smo samo na teren preneli ono što smo radili prošle sezone u Čempionšipu. Dodali smo samo tri-četiri momka u tim, uklopili su se u ono što mi želimo da igramo. Verujemo u momke koji su već bili tu sa nama. Imamo određeni stil igre kojeg se pridržavamo, a on podrazumeva da smo komotniji malo sa loptom. Ekipa nam je na okupu već dve-tri godine, uigravamo kombinacije i mislim da smo sve to pogotovo u prvom poluvremenu protiv Njurija pokazali”, rekao je Enrju Smit.

Protiv Kolerejna Lohgol svakako neće biti favorit, iako se igra na njegovom terenu. Reč je o timu koji je prošle sezone igrao plej-of, za malo je ostao bez evropske vize. Ipak, svakako spada među bolje ekipe u zemlji.

Za popularne Seljake, koji su potpuno prihvatili nadimak koji su im drugi nadenuli, čast je što su uopšte deo Premijer lige Severne Irske. Tim pre jer ih godinama ranije FS Severne Irske nije želeo u društvu najboljih klubova.

Devedesetih godina prošlog veka čak četiri puta uzastopno je Lohgol, klub koji postoji od 1967. godine, osvajao treću ligu, takozvanu B diviziju. I nijednom ga savez nije pustio u Čempionšip, pod obrazloženjem da promociju više zaslužuju neki drugi klubovi koji imaju veći potencijal da se razviju (čitaj: dolaze iz većeg mesta).

Ulaz u Lohgol (©Google Maps)Ulaz u Lohgol (©Google Maps)

Ipak, Seljaci se nisu predavali i početkom ovog veka konačno su dobili licencu. I to nije sve, 2004. su ušli u Premijer ligu, u kojoj su se zadržali sve do 2007. godine. Dobro, nije Lohgol ostvario neki veći rezultat ni tada u eliti, ali bio je njen deo. I sada se, posle 16 godina opet našao u njoj.

Koliko daleko sada može da dogura teško je prognozirati.

Lično, nisam nezadovoljan uopšte svojim debijem u najvišem rangu. Za klub to je bio sjajan rezultat. U svo dužno poštovanje prema Njuriju, ipak mislim da će Kolerejn da bude mnogo teži protivnik. Mislim da smo svi svesni da je to klasa više. Potpuno druga priča. Ako nešto uspemo da izvučemo iz ove, neuporedivo teže utakmice, biće to ogroman bonus za nas”, rekao je kapiten Lohgola Ben Murdok.

----------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ Samsung Galaxy Z flip 4 + 10.000 rsd

----------

SEVERNA IRSKA 1 – 2. KOLO

Petak

20.45: (5,80) Balimina (3,80) Krusejders (1,55)

20.45: (2,25) Glentoran (3,15) Larn (3,15)

20.45: (4,20) Lohgol (3,45) Kolerejn (1,80)

Subota

16.00: (2,05) Karik Rendžers (3,35) Njuri Siti (3,40)

16.00: (1,60) Kliftonvil (3,70) Glenavon (5,40)

16.00: (11,0) Danganon (6,25) Linfild (1,20)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Severna Irska 1LohgolKolerejn

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara