Kostas Colakis okružen saigračima (©Reuters)
Kostas Colakis okružen saigračima (©Reuters)

Olimpijakosov san živi! Klinac na golu zaustavio Tadića, Undera i Bonućija i ugušio Fenerbahče

Vreme čitanja: 4min | čet. 18.04.24. | 23:55

Prvo učešće u polufinalu jednog evropskog klupskog takmičenja za pirejske crveno-bele zahvaljujući momku koji do pre mesec dana nije imao značajnu ulogu

Košmar za Fenerbahče usred Istanbula, san snova za Olimpijakos! Posle strašnog dvomeča u polufinale Lige konferencije ide pirejski klub kome je to prvi plasman među četiri najbolja tima jednog evropskog klupskog takmičenja. Za sve je zaslužan 21-godišnji golman Konstantinos Colakis, koji je u penal ruletu zaustavio udarce Dušana Tadića, Džengiza Undera i Leonarda Bonućija, te poslao Olimpijakos na megdan Aston Vili!

Fenerbahče jeste posle 120 minuta imao vođstvo zahvaljujući golu Irfana Džana Kahvedžija već u 11. minutu, ali je onda roletnu na svom golu spustio Colakis kome se karijera okrenula naglavačke u poslednjih mesec dana. Momak koji je maltene do sredine marta gledao utakmice mahom sa klupe i bio rezerva iskusnom Aleksandrosu Paskalakisu dočekao je svojih pet minuta slave u verovatno najvažnijem meču svoje karijere. Branio je fantastično od momenta Kahvedžijevog pogotka i do kraja bio kao hobotnica sa hiljadu pipaka. Na kraju je nadmudrio neke daleko iskusnije fudbalere od sebe i odveo Olimpijakos do zasluženog prolaza u polufinale!

Izabrane vesti

Pošto je sačuvao gol Olimpijakosa do kraja produžetaka, ušlo se u penal seriju koju trener gostiju Hose Luis Mendilibar nije mogao da gleda. Okrenuo je leđa i slušao reakcije svoje klupe, više od toga nije mogao. A onda je Colakis postao apsolutni heroj večeri! Kada je Ajub El Kabi pogodio mrežu iako ga je Dominik Livaković 'pročitao', 21-godišnji čuvar mreže zaustavio je jedanaesterac Dušana Tadića već u prvoj seriji i najavio šta bi moglo da se dogodi večeras na stadionu Šukru Šaračolu. Kada je 'skinuo' Dušanov pokušaj, isto je uradio u trećoj seriji i Underu, da bi na kraju pročitao i nameru dugo vremena jednog od najboljih štopera Evrope i lansirao Olimpijakos u polufinale! Kompletnu penal seriju možete pogledati OVDE.

Svaki put je Colakis bio izuzetno fokusiran i tačno je osetio gde će njegovi protivnici da šutiraju, dok su se Andre Orta i Jorgos Masuras potrudili da sve prođe u slavljeničkom tonu. Dobre dve odbrane tokom ruleta imao je i Livaković, takođe uradio i neke dobre stvari tokom utakmice, čime je podsetio na sve što je radio na Mundijalu u Kataru, ali sve lovorike je večeras pobrao Kostas Colakis. Nedugo po završetku utakmice, statističari su izvukli da se Grk u celoj dosadašnjoj karijeri našao u 20 situacija kada je morao da brani jedanaesterac. U tih 20 pokušaja uspešan je bio dva puta, a samo večeras je zaustavio tri šuta!

Čuda je pravio Colakis i u prvom susretu ovih timova iako je primio dva gola, ali je uspeo da spreči Fenerbahče da stigne do izjednačenja, možda čak i preokreta na kraju, što je crveno-belima dalo veliku nadu pred revanš. Istu je zamalo potpuno ugasio Kahvedži golom u 11. minutu, međutim Fenerbahčeovi fudbaleri od tog momenta nisu uradili gotovo ništa da se situacija okrene u njihovu korist.

Pred kraj poluvremena Sebastijan Šimanski pao je u kaznenom prostoru gostiju, ali kada je glavni sudija meča Tobijas Štiler prvo pokazao da nema ništa, a onda ipak morao da se konsultuje sa VAR sobom, čak i sam da pogleda spornu situaciju na ekranu... Ipak je ostao pri prvobitnoj odluci, pa se Fenerova agonija nastavila.

Prvu pravu situaciju Fenerbahče je imao u 82. minutu kada je Miši Batšuaji postigao gol, ali je linijski sudija ipak signalizirao ofsajd, da bi do odlaska u penal dramu najveću priliku ispustio Dušan Tadić. Igrao se 115. minut kada je kapiten Srbije pucao unutar šesnaesterca, ali je lopta prošla nekoliko centimetara pored desne stative... Nije ovo bilo veče srpskog asa. Jeste bio začetnik akcije iz koje je Kahvedži postigao gol, ali je uz pomenuti promašaj iz 115. minuta ispustio i jedanaesterac koji je najavio Fenerov sunovrat usred Bosfora.

Olimpijakos je i pre penala bio dosta bliži prolazu. Dve fantastične šanse ispustili su Jorgos Masuras samo minut pre nego što je Batšuaji pogodio iz ofsajda, da bi Visente Ibora posle visokog skoka u kaznenom prostoru pogodio levu stativu. Igrao se 104. minut. Ostalo već dobro znate. Tako je Olimpijakos postao prvi grčki klub još od 1996. i Panatinaikosa u Ligi šampiona koji igra polufinale jednog evropskog takmičenja.

Sada dolazi Aston Vila, koja se nameračila da uzme prvi kontinentalni trofej još od 1982, kada je uz trofej Kupa šampiona dodat i pehar za osvajača Superkupa Evrope.

LIGA KONFERENCIJE - ČETVRTFINALE (REVANŠ UTAKMICE)

Lil - Aston Vila 2:1 (1:0), posle penala 3:4 (prvi meč 1:2)

/Jazidži 13, Andre 68 - Keš 87/

Fjorentina - Viktorija Plzenj 0:0, posle produžetaka 2:0 (prvi meč 0:0)

/Niko Gonzales 90+2, Biragi 108/

Fenerbahče - Olimpijakos 1:0 (1:0), posle penala 2:3 (prvi meč 2:3)

/Kahvedži 11/

PAOK - Klub Briž 0:2 (0:2) (prvi meč 0:1)

/Đutgla 33, 45/

LIGA KONFERENCIJE - POLUFINALE

Mečevi 2. i 9. maja

Aston Vila - Olimpijakos

Fiorentina - Klub Briž


tagovi

Irfan KahvečiFenerbahčeLiga konferencijeOlimpijakos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara