Stefan Višić (©Twitter)
Stefan Višić (©Twitter)

Od Banatskog Karađorđeva, na mala vrata preko Slovačke i Češke, do borbe za rumunsku elitu

Vreme čitanja: 4min | čet. 28.03.24. | 10:48

Čudesan put srpskog fudbalera Stefana Višića, koji je ovog januara stigao do Šelimbara, lidera Lige 2 pred početak plej-ofa

Utakmica Hunedoare i Glorije iz Buzaua (četvrtak, 18) otvoriće plej-of rumunske druge lige. Meč koji sam po sebi svakako ne bi privukao pažnju srpske javnosti, čak ni kada je fudbalska ponuda ovako „tanka“, da nije Stefana Višića, novog napadača lidera tog takmičenja Šelimbara. Ko je Višić? Verovatno je mali broj ljubitelja fudbala čak i u Srbiji koji znaju za ovog 26-godišnjeg momka iz Zrenjanina.

Višić je svoje mesto pod fudbalskim zvezdama potražio najokolnijim mogućim putem. Krenuo je od lokalnog kluba Jedinstva iz Banatskog Karađorđeva, tima koji se tada takmičio u Banatskoj zoni (četvrti rang).

Izabrane vesti

Nije privlačio pažnju najboljih srpskih klubova, a želeo je da živi od fudbala, pa se kao 18-godišnjak Višić otisnuo u inostranstvo. Od mestašca nedaleko od Žitišta (i nešto dalje Zrenjanina) u kojem živi oko 1.600 ljudi 2016. se preselio u Slovačku. Konkretno, u Lučenec, gde je zaigrao za Novohrad.

I to ne odmah, morao je prvo na pozajmicu u Pohroniju, pa je zaigrao za češkog niželigaša Fridek Mistek, vratio se u Slovačku u Marcelovu, a zatim 2021. otišao u Rumuniju.


18.00: (2,40) Hunedoara (3,00) Glorija Buzau (3,00)


I tamo igra u nižim rangovima, branio je boje Somešul Deža, pre nego što je stigao 2022. u Šelimbar. Odatle je išao na pozajmicu u Progresul Spartak, trebalo je prošle sezone da dobije šansu u Šelimbaru, ali je doživeo težu povredu.

Posle duže pauze prvi deo aktuelne sezone je proveo u Minerulu. Bio je 26-godišnji napadač dovoljno dobar u trećem rangu, da mu je Šelimbar pružio priliku ove zime.

U početku Višić je morao kroz treninge i pripremne utakmice da se bori za prvi tim. Priliku da debituje dočekao je na gostovanju Vitorulu 25. februara, ušao je sa klupe u 78. minutu, a u 91. je postigao svoj prvi gol. Pogodio je za 2:0, a ubrzo zatim Šelimbar je dao i treći gol za ubedljivu pobedu i overu plasmana u plej-opf.

Posle tog pogotka Višić je već u narednom kolu protiv Miovenija (1:0) dobio šansu kao starter. Odigrao je 77 minuta, a potom još 67 protiv Tunarija (0:0). U prošlom kolu protiv Kindije (2:1) se vratio u ulogu rezerviste, odigrao je poslednjih 16 minuta. Ipak, jasno je da je uspeo da pronađe svoju ulogu u timu koji je postao glavni favorit za osvajanje Lige 2.

Posle 19 utakmica ligaškog dela Šelimbar je sakupio najviše bodova od svih, 42. Dva više od Uniree iz Slobozije, pet od Hunedoare. U elitni rang će se plasirati dva najbolja drugoligaša u plej-ofu, dok će treći igrati u baražu.

Međutim, tu dolazimo do komplikacija koje donosi rumunski fudbal. Naime, u Ligi 1 nemaju pravo da učestvuju klubovi koji nisu privatizovani, tj. nemaju vlasnika. Šelimbar i Hunedoara ih nemaju, o njima vode računa lokalne opštine, tako da oni neće moći da izbore promociju. Dok ih neko ne kupi, drugi rang im je plafon.


16.30: (2,30) Mijerkureja Čuk (3,10) Šelimbar (3,10)


Zato, prema trenutnom stanju stvari Unirea iz Slobozije i Mioveni su na pozicijama koje vode u Ligu 1. Velika šteta za Šelimbar i srpskog napadača, kojem je preostalo da se bori za to da skrene pažnju nekog drugog kluba i prve lige, pa da pređe tamo na leto.

Dao sam prvi gol za Šelimbar na debiju i presrećan sam zbog toga. Kvalifikovali smo se za plej-of, a u njemu nam je cilj da izborimo što bolji plasman. Žao mi je što nemamo pravo da izborimo promociju, ali igramo kao da možemo. Želimo da pobedimo na svakoj utakmici. Igramo za klub, učešće u plej-ofu je najveći uspeh u istoriji Šelimbara. Igramo i za našu budućnost, jer nadam se da ćemo posle ove sezone mnogi da završimo u Ligi 1“, iskrene su Višićeve želje.

Možda bismo već gledali srpskog napadača u rumunskom elitnom rangu da nije bilo ozbiljnije povrede.

Doživeo sam povredu ligamenata prošle zime, zbog čega sam bio van terena skoro šest meseci. Dobro sam reagovao na terapiju, pa operacija nije bila neophodna. Zato mi je ovaj gol u Ligi 2 posebno bio značajan, jer znam kroz šta sam morao da prođem da bih bio ovde. Tokom zimskih priprema u Antaliji su treninzi bili zahtevni, ali su mi mnogo pomogli da dostignem formu. Liga 2 je fizički zahtevno takmičenje, ali želim da se dokažem u njemu. U Slovačkoj sam uspeo da izborim promociju sa Pohronijom, a sada želim da budem najbolji u drugoj ligi i sa Šelimbarom“, jasan je Višić.

U rumunskim medijima srpski fudbaler je (za sada) poznatiji zbog žene nego svojih partija na terenu. Oženio je se sa nekadašnjom mladom reprezentativkom Rumunije u rukometu Bjankom Lupašku (sada Višić), koja je svojevremeno nastupala i u Francuskoj, a sada je u CSM Jašiju. Oporavlja se od povrede ligamenata, koje je za razliku od svog muža morala da operiše.

Život sportiste nije tako lak kao što izgleda sa strane, zahteva mnogo žrtve. Možda u budućnosti Bjanka i ja budemo bliži jedno drugome, ako budemo igrali u istom gradu. Iako smo daleko jedno od drugog, naša veza je jaka. Najvažnije je da oboje budemo srećni“, zaključio je Stefan Višić.

RUMUNIJA 2 (PLEJ-OF) – 1. KOLO

Četvrtak

18.00: (2,40) Hunedoara (3,00) Glorija Buzau (3,00)

Subota

10.00: (2,00) Unirea Slobozija (3,10) Mioveni (3,90)

Nedelja

16.30: (2,30) Mijerkureja Čuk (3,10) Šelimbar (3,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rumunija 2ŠelimbarStefan Višić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara