(Reuters)
(Reuters)

Mundijal 2026. kreće sa Asteka stadiona, a završava se u Nju Džersiju

Vreme čitanja: 2min | ned. 04.02.24. | 21:20

FIFA polako otvara karte

Što bi rekao Žoze Murinjo u obraćanju Dele Aliju, vreme leti. Još su sveža sećanja na prethodni, a polako se sprema teren za naredni Mundijal. Onaj za koji se već zna da će biti istorijski, jer će se na njemu pojaviti 48 reprezentacija prvi put u istoriji. Ne samo to, nego će se premijerno od postanka fudbala završni tuirnir Svetskog prvenstva održati u tri zemlje: Meksiku, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

Zato je FIFA počela da odbrojava, objavivši da će uvodna utakimica narednog Mundijala biti odigrana 11. juna 2026. Domaćin će biti Meksiko Siti, konkretno stadion Asteka. Legendarni objekat, četiri puta renoviran (četiri), izgleda i dalje spektakularno i može da primi 87.523 navijača.

Izabrane vesti

Na njemu su igrana dva finala Mundijala, 1970. kad su Brazilci sa Peleom bili najbolji na planeti, te 1986. kad su Argentinci sa Dijegom Maradonom u velikom zanosu osvojili titulu, pre one u Kataru kad je aktuelna generacija Gaučosa, predvođena Lionelom Mesijom, zasela na tron.

Argentina će 2026. braniti naslov, a zasad se zna da će druga utakmica, već narednog dana (12. juna) biti u Kanadi (Toronto), Sjedinjene Države će prvi meč igrati 13. juna u Los Anđelesu, dok je finale, zakazano za 19. jul 2026. u Nju Džersiju.

Što se tiče turnira, na njemu će se odigrati 104 utakmice, ali da bi se došlo do Mundijala 2026. moraće baš da se zapne. Govirimo iz perspektive evropskih selekcija, pošto će učestvovati 16 reprezentacija. Biće formirano 12 kvalifikacionih grupa i samo pobednici idu direktno, dok će preostala četiri mesta biti rezervisana za pobednike baraža. U njemu će učestvovati 12 drugoplasiranih, plus četiri tima na osnovu plasman u Ligi nacija i tako će se dobiti četiri staze, od kojih samo pobednik (polufinale, pa finale) stiče prohodnost do Prvenstva sveta.


tagovi

Svetsko prvenstvoMundijal 2026Mundijalstadion Acteka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara