Fotografije sa treninga i utakmica Gadafija (©Facebook/Gaddafi FC)
Fotografije sa treninga i utakmica Gadafija (©Facebook/Gaddafi FC)

Ljubav prema Gadafiju, 24.200 evra i „mala“ pomoć vojske dovoljni za uspešan fudbalski klub

Vreme čitanja: 5min | čet. 23.11.23. | 11:11

Prvoligaš Ugande, koji nosi ime po čuvenom vladaru Libije, za šest godina prošao put od petog do prvog ranga

Mnogo puta do sada smo konstatovali na ovom sajtu da je Afrika neistraženi rudnik zanimljivih sportskih priča. Novu zlatnu žilu pronašli smo u Ugandi, konkretno u njenom elitnom fudbalskom rangu, gde se takmiči fudbalski klub Gadafi. Susret ovog tima sa Brajt Starsom (četvrtak, 14) bio je idealan povod da malo zakopamo po površini i vrlo brzo smo pronašli veliki broj kontroverzi u vezi ovog brzorastućeg kluba.

Nastao je 2017. godine i poneo ime po legendarnom vladaru Libije, pukovniku Muameru el Gadafiju, koji je tokom puča ubijen 2011. godine. Libija i Uganda su za vreme Gadafijevog života bili bliski saveznici, pa su brojni njegovi saradnici prebegli u Ugandu posle izgubljenog građanskog rata.

Izabrane vesti

Upravo neki od njih su i pokrenuli fudbalski klub u Džindži, koji se u početku takmičio u petoj ligi. Zvanično, nastao je uz podršku Ugandine narodne odbranbene vojske (UPDF), a na čelo kluba došao je potpukovnik Edrin Očijeng, koji se i danas vodi kao prvi čovek kluba. Gadafi je među vojnicima u Ugandi ostao voljen još zbog podrške u ratu sa Tanzanijom 1978-1979. godine, zbog čega nikome ne smeta što klub nosi baš njegovo ime.

Pokretanje ekipe i ulazak iz petog u četvrti rang već u prvoj sezoni protekli su relativno mirno u medijima u Ugandi. Tek 2019. se malo zatalasalo, kada je klub dobio neophodne licence od FIFA i FS Ugande, za nastup u profesionalnim rangovima. U tom trenutku su za Gadafi igrali trojica vojnika i 22 civila.

Ovaj klub je i za UPDF, i za generalnu javnost, jer radiće na tome da ojačava veze između ove dve zajednice i da donese mir između njih. Fudbal je glavna platforma za inspirisanje mladih. Zato želimo da uđemo u društvo najboljih klubova u zemlji, kako bismo privukli više publike da prati naš klub“, rekao je prilikom promocije tima za treći rang potpukovnik Ivan Lvanjaga, jedan od funkcionera FK Gadafija.

14.00: (2,05) Gadafi (3,10) Brajt Stars (3,70)

Upravo sezona koja je prethodila toj konferenciji je bila krucijalna za nastavak razvoja kluba. Osvajanjem drugog mesta u četvrtoj diviziji i ulaskom u regionalnu ligu Gadafi je privukao i svog prvog velikog sponzora, kompaniju Peš konstrakšn. Dobio je 100.000.000 ugandskih šilinga, što je oko 24.200 evra. Od tog novca je potpuno rekonstruisan tim, dovedeni su profesionalni fudbaleri, sa kojima je vrlo brzo preskočen svaki sledeći rang do elitnog.

Vojska je doduše i dalje ostala u središtu kluba, igrači su boravili i trenirali u kasarnama UPDF, gde su dobili i svoj fudbalski teren. Očijeng, predsednik kluba, svojevremeno je trenirao fudbal i bio je golman. S toga, dobro se razume u ovaj sport i znao je kakvi su uslovi bili neophodni njegovoj ekipi da bi nastavili da beleže uspehe.

Naša misija je da 2022. godine uđemo u Superligu, a posle toga da se borimo za titulu“, rekao je Očijeng u februaru 2020.

I zaista, prvi cilj je odmah ostvaren, Gadafi je već u sezoni 2021/2022 igrao u elitnom rangu. Međutim, u prethodna dva šampionata nije bio ni blizu toga da osvoji titulu.

(©Facebook/Gaddafi FC)(©Facebook/Gaddafi FC)

Prvo prvenstvo završio je na osmoj poziciji sa 37 poena, čak duplo manje od šampiona Vajpersa. Prošle godine Gadafi je bio još bliži ispadanju u niži rang, završio je prvenstvo na 11. poziciji sa 31 bodova. Titula je ponovo završila u rukama Vajpersa.

Tokom te dve godine i javnost u Ugandi je upoznala bolje potpukovnika Očijenga, odnosno to koliko on ume da bude nezgodan kada je neraspoložen. Tokom leta 2022. godine ljubitelji fudbala su ostali šokirani time što je, verovatno nezadovoljan rezultatima, nekolicinu prvotimaca otpustio preko poruke na platformi Vatsap!

Probudila me je poruka koja mi je stigla na Vatsap. Sadržaj je bio sledeći: ‚Pišem vam da vas obavestim da, ako je vaš broj obrisan iz grupe našeg tima smatrajte da je klub raskinuo obaveze prema vama. Ukoliko ste u potrebi da uzmete neki dokument, kontaktirajte me u klupskim prostorijama‘. Tu poruku je poslao izvršni direktor Pol Mukembo i da, ja sam bio izbačen iz grupe“, otkrio je jedan fudbaler medijima u Ugandi.

Na ovaj način otpušteno je nekoliko igrača, ali i trener golmana Frank Sebagala. Očijeng je obrazložio njihove otkaze u prilično drskom maniru.

Sa njima sam umalo ispao iz lige. Poslednje tri utakmice nam je igrala ekipa koja je bila tu i prethodne sezone, i sve mečeve je dobila. Sva naša pojačanja su uglavnom bili napadači, a oni gotovo da nisu dali nijedan gol. Zato su otpušteni“, kazao je potpukovnik Očijeng.

Potpukovnik Erdin Očijeng sa čelnicima FS Ugande (©Facebook/Gaddafi FC)Potpukovnik Erdin Očijeng sa čelnicima FS Ugande (©Facebook/Gaddafi FC)

Nekolicina igrača se žalila Fudbalskom savezu Ugande da im nisu isplaćene sve plate koje im je klub dugovao, ali Gadafi za to nije kažnjen. UPDF drži nekoliko klubova iz Ugande, pored Gadafija su to i FK UPDF, Kansaj Plaskon i Jang Simba. Kada god bi se u nekom od tih klubova pojavilo nezadovoljstvo u javnosti, vrlo brzo bi čitava stvar bila zataškana. Tako je bilo i u slučaju Gadafija.

Kako se stvari rešavaju u Ugandi najbolje je pokazao slučaj iz ove sezone. Posle meča Kitare i Gadafija Očijeng je bio nezadovoljan suđenjem, ušao je u svlačionicu i prebio arbitra Fajsala Nsubugu. Iako je, prema sopstvenom priznanju, najpre udario Nsubugu, a potom ga i šutirao dok je on bio na zemlji, FS Ugande ga je kaznio samo simbolično, finansijski. Potpukovnik Očijeng je morao da plati kaznu od 2.000.000 šilinga, što je 420 evra.

U aktuelnoj sezoni, posle sedam kola Gadafi zauzima osmo mesto na tabeli. Praktično već sada je jasno da neće biti konkurentan za titulu, pošto ima devet poena, duplo manje od lidera BUL-a. Očijengov klub je počeo prvenstvo očajno, sa tri uzastopna poraza, posle čega se malo konsolidovao.

U naredna četiri kola savladao je Arua Hil (1:0), NEC (3:0) i Mbarara Siti (2:1), dok ga je u tom periodu savladao samo Busoga (0:1).

Jedna od kontroverznih objava na Fejsbuk stranici GadafijaJedna od kontroverznih objava na Fejsbuk stranici Gadafija

Naredni Gadafijev rival je Brajt Stars, 13-plasirani tim u ligi sa šest poena. U prvih šest kola Brajt Stars nije znao za pobedu, ali je pred reprezentativnu pauzu savladao Busogu (3:2) i tako došao do prvog trijumfa.

Prošle sezone je Gadafi savladao današnjeg rivala na oba susreta. U novembru kod kuće sa 3:0, a potom u aprilu kao gost sa 1:0. Posle tih mečeva potpukovnik Očijeng nije imao povod da upada kod sudija u svlačionicu, niti da šalje svojim igračima neprijatne poruke na Vatsap...

UGANDA 1 – 8. KOLO

Četvrtak

14.00: (2,05) Gadafi (3,10) Brajt Stars (3,70)

17.00: (1,67) Vajpers (3,35) URA (5,40)

Petak

14.00: Arua Hil - UPDF

14.00: Busoga – Kampala Siti

14.00: Ekspres - Maruns

Subota

14.00: Mbarara Siti - Vila

17.00: NEC – Vakiso Džajants

Nedelja

13.00: BUL – Ertel Kitara

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Uganda 1UgandaMoamer el Gadafi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara