Slavlje fudbalera Liverpula (Reuters)
Slavlje fudbalera Liverpula (Reuters)

Liverpul od 4:0 do haosa: Ovakav Totenhem neće predati Sitijev pehar Arsenalu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 05.05.24. | 19:29

Skoro 70 minuta puleni Jirgena Klopa ugnjetavali su Sparse, koji su u poslednjih 20 uspeli da sačuvaju čast, ne i velike šanse za mesto u Ligi šampiona

Već neko vreme čitava Engleska veruje da će se 14. maja, u zaostaloj utakmici Totenhema i Mančester Sitija odlučivati ko će biti šampion Premijer lige, odnosno da će Sparsi biti poslednji bastion Arsenalove nade da rušenjem aktuelnog šampiona mogu podariti arhineprijatelju iz Severnog Londona titulu koju čekaju od 2004. godine. Te nade večeras su prilično obezvređene izdanjem koje je Totenhem prikazao na Enfildu u 36. kolu engleske elite. Ekipa Angelosa Postekglua gotovo 70 minuta nije postojala na Enfildu dozvolivši Liverpulu da joj radi šta poželi. A kada je nakon četiri gola u mreži gostiju delovalo da će Klopovi puleni možda i petardirati rivala, dozvolili su sebi opšti haos i potpuni gubitak kontrole pred svojom publikom... Dovoljan Totenhemu da u poslednjih dvadesetak minuta spase čast, ali ne i da zadrži velike šanse za mesto u Ligi šampiona naredne sezone - 4:2.

Kada je su već posrtanjima protiv Evertona i Vest Hema 24. i 27. aprila ostavili Siti i Arsenal da plešu šampionski tango udvoje, Redsi su odlučili da ipak počaste Enfild fudbalskom rapsodijom u završnici sezone. To zaista i jeste najbolji opis dominacije koju su Mohamed Salah, Kodi Gakpo i drugovi nametnuli sve do 65. minuta i izlaska jedne od najvećih radilica Premijer lige, Vatarua Enda. Kako je Japanac ustupio mesto Stefanu Bajčetiću za prvi ligaški nastup ove sezone, tako su Pevci, prvenstveno Hjong Min Son i Rišarlison počeli da jurišaju ka golu Alisona i da krnje kulu koju su golovima gradil Salah, Robertson Gakpo i Eliot. Nadomestili su su dva gola, bili na tragu trećeg i da Brazilac početkom sudijske nadokande od sedam minuta nije skinuo opasan udarac zemljaku, Liverpulov haos bi se verovatno pretvorio u potpunu anarhiju u završnim minutima utakmice.

Izabrane vesti

Ipak, ne možete prespavati više od 75 odsto utakmice, progledati završnici i očekivati da nadomestite četiri gola deficita. Fudbalski zakoni i karma to jednostavno ne dozvoljavaju.O odnosu snaga u prvom poluvremenu dovoljno govori i detalj da je Liverpul imao 31 dodir sa loptom u protivničkom šesnaestercu, a da je sam Mohamed Salah više puta bio u kontaktu sa loptom u kaznenom prostoru Totenhema (8), nego čitav tim Sparsa u šesnaestercu Liverpula (7). Bilon je to nešto poput uvežbavanja napadačkih akcija na treningu, kada jedna grupa fudbalera konstantno nasrće, a druga se konstanto brani.

Sedamdeset minuta nepostojanja značilo je i četvrti uzastopni poraz Totenhema prvi put posle čitave dve decenije i priličnu bojazan Tobdžija da za manje od desetak dana njegov gradski rival neće imati apsolutno nikakav motiv da se ozbiljno suprotstavi Sitiju u severnom Londonu. Jer, da je večeras slavio, Totenhem bi zadržao objektivne šanse da otme Aston Vili četvrto mesto i Ligu šampiona naredne sezone. Bez elitnog takmičenja na talonu, Sparsi bi radije ponovo videli titulu u rukama Stija nego u Arsenalom.

Kako bilo, torpedovanje Guljelma Vikarija počelo je u uvodnim minutima utakmice. Već u osmom, Kristijan Romero telo je sprečio siguran gol Eliota na gol liniji, ali kada je u 16. minutu Salah unovčio savršen lob pas Gakpa, Klopova hidraulična presa počela je da uništava sve pred sobom. Odbrana gostiju gotovo konstatno je bila na vetrometini, a drugi put je kapitulirala u smiraj prvog dela igre. Divna akcija, koju je posle udarca Salaha i odbrane Vikarija golom krunisao Robertson.

Period od 50. do 59. minuta predstavljao je plesni podijum Harvija Eliota. Prvo teledirigovana lopta za Gakpa i prednost od 3:0, a onda identičnom preciznošću isporučen projektil u šalje Vikarijovog gola. Loptu mu je u noge predao Mohamed Salah, što je značilo i 10. asistenciju za Egipanina ove sezone, ali ne samo to. Naime, Faraon je postao prvi igrač u istoriji Premijer lige koji je tri sezone zaredom uspeo da zabeleži dabl-dabl učinak, odnosto postigne i namesti po najmanje deset prvenstvenih golova.

Scena za jedan od najubedljivijh poraza u novijoj istoriji međusobnih duela Totenhema i Liverpula bila je postavljena, ali se prva peterda Redsa u duelima sa londonskim timom posle gotovo deset godina, nije dogodila. Salah je propustio zrelu šansu u 81. minutu, Soboslaj takođe nekoliko minuta kasnije, a Egipćanin je u sudijskoj nadoknadi zatresao mrežu, ali se prethodno našao u nedozvoljenoj poziciji.

PREMIJER LIGA – 36. KOLO

Petak

Luton - Everton 1:1 (1:1)

/Adebajo 31 - Kalvert Luin 24pen/

Subota

Arsenal - Bornmut 3:0 (1:0)

/Saka 45pen, Trosar 70, Rajs 90+7/

Brentford - Fulam 0:0

Barnli - Njukasl 1:4 (0:3)

/O'Šej 86 - Vilson 19, Longstaf 35, Gimaraes 40, Isak 55/

Šefild Junajted - Notingem Forest 1:3 (1:1)

/Brereton Dijaz 17 - Hadson Odoi 27, 65, Jejts 51/

Mančester Siti - Vulverhempton 5:1 (3:0)

/Haland 12pen, 35, 45+3pen, 54, Alvarez 85 - Hvan 53/

Nedelja

Brajton - Aston Vila 1:0 (0:0)

/Pedro 87/

Čelsi - Vest Hem 5:0 (3:0)

/Palmer 15, Galager 30, Madueke 36, Džekson 48, 81/

Liverpul - Totenhem 4:2 (2:0)

/Salah 16, Robertson 45, Gakpo 50, Eliot 59 - Rišarlison 72, Son 77/

Ponedeljak

21.00: (2,55) Kristal Palas (3,40) Mančester Junajted (2,70)

***kvote su podložne promenama




tagovi

LiverpulTotenhemPremijer ligaMohamed SalahKodi Gakpo

Obaveštavaj me

Liverpul
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara