Stadioni Šamroka, Dandoka i Sent Patriks Atletika (©Wikipedia)
Stadioni Šamroka, Dandoka i Sent Patriks Atletika (©Wikipedia)

Liga poluamatera, povratnika i studenata u senci ragbija i političke debate oko stadiona

Vreme čitanja: 6min | pet. 18.02.22. | 13:07

Novi, 38. šampionat Republike Irske biće otvoren ovog petka sa četiri meča prvog kola. Titulu brani Šamrok Rovers, ozloglašen u Srbiji zbog pobede nad Partizanom i jedan od retkih koji koliko-toliko liči na ozbiljan klub. U januaru su zeleno-beli napravili najveći transfer, za 35.000 evra su kupili desnog beka Endrjua Lajonsa

U Republici Irskoj i dalje ne postoji jasan plan šta žele od svog fudbala. Nije im to najpopularniji sport, ako se u isto vreme igraju fudbal i ragbi, gotovo svi će okrenuti onaj kanal koji snima jajastu loptu. Zbog svega toga trpi liga, koja češće deluje amaterska nego profesionalna, a čija 38. sezona počinje ovog petka.

Njena uvertira je bila žestoka diskusija na najvišem nivou u zemlji. Ticala se nedavno podnete kandidature za organizaciju Evropskog prvenstva 2028. godine. Naime, vlada Republike Irske je odlučila da se priključi Velikoj Britaniji u organizovanju evropske smotre reprezentacija i 5. januara su zvanično podneli kandidaturu za turnir koji od ranije želi da ugosti i Srbija, u saradnji sa Rumunijom, Grčkom i Bugarskom.

Izabrane vesti

Ništa tu ne bi bilo sporno da Irska ima osnovne uslove za tako nešto. Međutim, stadioni tek treba da se grade, a upravo u infrastrukturu će da bude preusmeren veći deo novca odvojenog za sport. Pobunili su se ragbisti, očekivano, ali i sami fudbalski klubovi čiji čelnici smatraju da je pametnije da se novac uloži u samu organizaciju takmičenja, kako bi se ekipe izdigle na neophodni evropski nivo. Ta debata traje već mesec i po dana i neće se skoro završiti. Previše je nezadovoljnih strana, mada ima i čelnika klubova kojima ne bi smetalo da dobiju nove ili renovirane stadione.

Kao što smo napisali, sama liga je poluamaterska i samo Šamrok i Dandok liče na ozbiljno organizovane klubove. Zato ni ne čudi što su baš te dve ekipe osvojile sedam od poslednjih osam titula, jedino je 2017. Kork Siti uspeo da ih iznenadu.

20.45: (2,70) Dandok (2,90) Deri Siti (2,75)

Uostalom, Šamrok i Dandok su jedini irski klubovi koji su uopšte uspevali da se domognu grupne faze takmičenja UEFA. Šamrok je igrao Ligu Evrope 2011, kada je eliminisao Partizan, a Dandok se u istom takmičenju našao 2016. i 2020. U sva tri navrata su irski klubovi bili poslednji u grupi, s tim što su 2016. Železničari uspeli da osvoje prve bodove, savladavši Makabi iz Tel Aviva (1:0) i odigravši 1:1 sa AZ-om u Alkmaru. Prošle sezone su imali svih šest poraza u grupi sa Arsenalom, Moldeom i Rapidom iz Beča.

Na leto nećemo gledati Dandok u Evropi. Iza njega je razočaravajuća sezona, bio je tek šesti na tabeli sa 10 klubova, pa će ove sezone moći potpuno da se posveti domaćem prvenstvu i tome kako da sačuva status najtrofejnijeg irskog kluba. Železničari su bili prvaci osam puta, dok je Šamrok prošle godine lagano stigao do svoje sedme titule, druge uzastopne.

Imali su zeleno-beli čak 16 bodova više od drugoplasiranog Sent Patriksa, inače osvajača Kupa Republike Irske, pa su tako obezbedili učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona na leto. U Kup konferencije će pokušati da se plasiraju Sent Patriks, Slajgo i Deri Siti, drugoplasirani, trećeplasirani i četvrtoplasirani tim prošle sezone.

S tim što je Slajgo odmah naplatio uspešnu sezonu, dva najbolja igrača je ovog januara prodao u Škotsku. Džoni Keni, 18-godišnji napadač, postao je fudbaler Seltika za 150.000 evra, dok je četiri godine stariji štoper Džon Mahon potpisao za Sent Džonson u transferu vrednom 125.000 evra.

Sa te dve prodaje Slajgo je umalo postao rekorder prelaznog roka. Pare na transfere nije trošio, sva pojačanja su bila besplatna, samo je štoper Nando Pijnaker došao iz Rio Avea na pozajmicu.

Rekordnu prodaju napravio je ipak Sent Patriks, koji je 18-godišnjeg štopera Džejmsa Abankvu prodao Udinezeu za 400.000 evra. Prodajom igrača novac su uspeli da zarade samo još Bohemijans, Drogeda i Šamrok. Prvi je ustupio desnog beka Endrjua Lajonsa upravo zeleno-belima za 35.000 evra, dok je Šamrok taj novac obezbedio prosledivši Brendona Kavanaha u Deri Siti za 25.000. Drogeda je svog najtalentovanijeg igrača, 19-godišnjeg Kilijana Filipsa, ustupila Kristal Palasu za 50.000 evra.

Iz svih ovih transfera možete jasno da naslutite kakva je politika klubova. Forsiraju se mladi igrači, koji su tako na oku timovima iz Engleske i Škotske, a oni koji pokažu najveći potencijal prelaze u te dve zemlje, uglavnom u omladinske akademije gde idu na doškolavanje.

Zato ni ne čudi to što će od ove sezone u najvišem rangu da igra jedna univerzitetska ekipa, doslovce sastavljena od studenata. Reč je o Univerziti Koledž Dablinu, poznatijem pod akronimom UCD, a čiji igrači se školuju na fakultetu. U timu niko nije stariji od 23 godine, sve su lokalna deca koja su se igrajući fudbal izborila za stipendiju.

21.00: (1,23) Šamrok Rovers (5,50) UCD (12,0)

Projekat je UCD “ukrao” iz Sjedinjenih Američkih Država, gde su koledži sa sportskim stipendijama uobičajna stvar. Samo, u SAD oni imaju svoja takmičenja, a u Irskoj nedostaje još takvih škola, pa im je Fudbalski savez dozvolio da se takmiče sa “pravim” klubovima.

Kroz istoriju su fudbal za UCD igrale i neke poznate ličnosti, poput Dejvida Endrjusa, koji je kasnije bio ministar spoljnih poslova Republike Irske ili Brajana Lenihena, koji je na jednim izborima bio kandidat za predsednika.

Nisu se doduše svi upustili u politiku, pojedinci su napravili dobre fudbalske karijere. Najveću svakako Kevin Moran, koji je posle igrao za Mančester Junajted, Sporting Hihon i Blekburn Rovers. Dres reprezentacije je obukao čak 71 put.

UCD je do elite stigao kroz plej-of, savladao je Voterford sa 2:1 i poslao ga u drugu ligu. Sada će sa studentima probati da se izbori za četvrti izlazak u Evropu. Igrao je UCD 1984. Kup pobednika kupova, izgubio je od Evertona. Zatim, 2000. se našao u Intertoto kupu, ali je bolji od njega bio bugarski Velbažd. Konačno, 2015. je u kvalifikacijama za Ligu Evrope savladao luksemburški Dudelanž, ali je u drugom kolu Slovan iz Bratislave lako eliminisao Studente sa 6:1.

Pored UCD se u prvu ligu plasirao i Šelburn, kao pobednik drugog ranga. On je zamenio u eliti Longford, najslabiju ekipu prošle sezone.

Sa ta dva tima, Dablin sada ima čak pet klubova u Premijer ligi. Preostali su Sent Patriks, Bohemijans i Šamrok. Po jednog predstavnika imaju Slajgo, Dandok, Drogeda i Balibofi (Fin Harpse), kao i severnoirski grad Deri, čijem Sitiju je dopušteno da se takmiči u Premijer ligi Republike Irske.

Džek Birn protiv Milana (©Reuters)Džek Birn protiv Milana (©Reuters)

Najveći stadion ima Šamrok, njegov Tolajt prima 8.000 navijača. Zatim slede Fin Harps sa Fin Parkom, čiji je kapacitet 6.000 i Sent Patriksov Ričmond Park, na koji staje 5.340 navijača. Svi ostali timovi imaju kapacitete manje od 5.000 mesta. Baš zbog toga i deluje preambicizno ideja da Republika Irska bude domaćin Evropskog prvenstva, bez obzira na postojanje Aviva stadiona, doma fudbalske i ragbi reprezentacije, sa kapacitetom od 51.700 sedećih mesta.

Irska Premijer liga svakako nema potrebe za većim stadionima, jer i ovi se ne popunjavaju tako često. Uostalom, ne igraju je ni neki veliki fudbalski znalci, koji bi privukli publiku. Ove sezone su najveće zvezde lige Džek Birn, vezista Šamroka koji se vratio u ekipu posle neuspešne godine u APOEL-u iz Nikozije, Ijen Dojl, napadač Sent Patriksa koji je došao ove zime iz engleskog trećeligaša Boltona, kao i štoper Dandoka Mark Konoli, na pozajmici iz Dandi Junajteda. Njih trojica su po proceni specijalizovanog sajta Transfermarkt ubedljivo najvredniji igrači lige.

To naravno ne znači da samo takmičenje neće biti uzbudljivo. Naprotiv. Šamrok i Dandok će da se bore za rekordnu titulu, a mladi igrači UCD-a i ostalih timova će probati da skrenu pažnju na sebe i izbore se za neki vredniji transfer. Kao takvi, uvek će biti opasnost po predetente na tron. Imaće više prilika za to, igra se četvorokružni sistem, ukupno 36 kola, bez plej-ofa, podele bodova i ostalih suvišnih komplikacija.

REPUBLIKA IRSKA 1 – 1. KOLO

Petak

20.45: (2,70) Dandok (2,90) Deri Siti (2,75)

20.45: (3,35) Šelburn (2,90) Sent Patriks (2,30)

21.00: (2,30) Fin Harps (3,00) Drogeda (3,20)

21.00: (1,23) Šamrok Rovers (5,50) UCD (12,0)

Subota

20.45: (3,20) Slajgo (3,10) Bohemijans (2,25)

*** kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

DandokSent PatriksŠamrokIrska 1Republika Irska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara