Navijači Kila (©Reuters)
Navijači Kila (©Reuters)

Sprema se žurka u rukometnom gradu: Kil pred istorijskom promocijom u Bundesligu

Vreme čitanja: 3min | sub. 11.05.24. | 13:12

Fortuna Diseldorf dolazi na sever sa ciljem da se približi mestima koje vode u najviši rang i izbegne baraž

Subotnje veče u Cvati donosi obračun od velikog značaja u gornjem domu. Od 20.30 u duelu timova koji se nadmeću za promociju sastaju se Holštajn Kil i Fortuna Diseldorf. Za lidera sa Baltičkog mora, remi na sopstvenom stadionu je dovoljan da proslavi prolaz u Bundesligu prvi put u istoriji. Ipak, veliki izazov čeka momke Marcela Rapa, jer u Kil dolazi trećeplasirana Fortuna, koja je poslednji put izgubila ligašku utakmicu početkom februara i u situaciji je da sanja da ponovo uđe u najviši rang.

Domaći tim bi mogao da postane prvi klub ikada koji će predstavljati državu Šlezvig-Holštajn u nemačkom glavnom rangu, i već je u najmanju ruku siguran, jer ima pet poena više od aktuelnog protivnika u pretposlednjem kolu. Pored početne pozicije, kada se posmatra meč Kila i Diseldorfa, takođe se mora uzeti u obzir da se sastaju dve od tri najbolje odbrambene linije.

Izabrane vesti

Sa zastavama, transparentima i ogromnim banerima iznad autoputa, Kil je u apsolutnoj euforiji. Za utakmicu pretposlednje runde Cvajte navijačka baza tima sa severa proglasila je moto "Svi u plavo". Sprema se žurka u rukometnom gradu.

20.30: (2,50) Holštajn Kil (3,45) Fortuna Diseldorf (2,75)

Uspeh Kila animirao je i čelnike savezne države. Premijer Šlezvig-Holštajna Danijel Ginter smatra da moguća promocija Holštajn Kila u Bundesligu ima veliki značaj za državu.

"Što se tiče društva, ovo je jedinstven sportski događaj u Šlezvig-Holštajnu", rekao je političar intervjuu za FAZ.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

Dve runde pre kraja sezone, Holštajn Kil se nalazi na odličnoj startnoj poziciji. Kao lideri, Rode su trenutno bod ispred Sankt Paulija i pet poena imaju više od Fortune. Ako tim trenera Marcela Rapa u subotu uveče pred domaćom publikom ostvari barem nerešen rezultat, slavlje može da počne. Međutim, u slučaju poraza, tim sa severa bi iznenada ponovo bio pod pritiskom sledećeg vikenda na gostovanju kod Hanovera.

Činjenica je da se za Kil može reći da su u veoma dobroj formi. Dobio je sedam od poslednjih osam drugoligaških utakmica. Sa ukupno 64 boda posle 32 runde Holštajn ima najbolju sezonu u istoriji kluba. U 21 uzastopnoj ligaškoj utakmici, Luis Holtbi, srpski vezista Marko Ivezić i društvo su postigli gol bar jednom. U poslednjih nekoliko sedmica, međutim, izvanredna odbrana je bila veoma fokusirana i gotovo bez grešaka.

S druge strane, Fortuna iz Diseldorfa na kraju može da bude prva, ali najbliža je da ostane na trenutnoj trećoj poziciji. S obzirom na uzbudljivu formu u kojoj tim Danijela Tijuna pliva proteklih sedmica i meseci, tim sa Merkur arene se ipak nada direktnoj promociji.

Crveno-beli nisu izgubili u 12 drugoligaških utakmica. Tokom ovog perioda ostvario je osam pobeda i četiri remija. Minulih šest neporaženih utakmica u nizu je najbolja serija Fortune od 2014. Zahvaljujući 22 osvojena od mogućih 24 poena u osam prethodnih utakmica, tim iz Diseldorfa je pun samopouzdanja.

Fortuna ima najbolji napad u Cvajti sa 68 postignutih golova. Na protivničkim stadionima crveno-beli su 39 puta pogađali metu, što takođe odgovara najboljem učinku. Kristos Colis je jedan od najboljih strelaca u drugoj nemačkoj ligi sa 18 golova i sedam asistencija.

CVAJTA - 33. KOLO

Petak

Paderborn - Hamburger 1:0 (1:0)

/Kostons 7/

Magdeburg - Grojter 0:0

Subota

Šalke - Hanza U TOKU

Herta - kajzerslautern U TOKU

Nirnberg - Elverzberg U TOKU

20.30: (2,50) Holštajn Kil (3,45) Fortuna Diseldorf (2,75)

Nedelja

13.30: (2,05) Braunšvajg (3,50) Ven (3,60)

13.30: (1,97) Karlsrue (3,70) Hanover (3,60)

13.30: (1,20) Sankt Pauli (7,25) Osnabrik (12,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

CvajtaHolštajn KilFortuna Diseldorf

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara