Stadion Čair (©Starsport)
Stadion Čair (©Starsport)

Konačna tabela Mozzart Bet Superlige: Što južnije, to tužnije

Vreme čitanja: 3min | sub. 23.12.23. | 10:19

Radnički i Radnik zimuju u zoni ispadanja iz lige, iako statistika pokazuje da ih je retko ko nadigrao ove jeseni, ali ih je neefikasnost preskupo koštala

Kako u geografiji, tako su se i na tabeli Mozzart Bet Superlige, onoj konačnoj za jesenji deo sezone, pozicionirali Radnički iz Niša i Radnik iz Surdulice. Dva tima koja su prošle sezone obezbedila opstanak tek nakon baraža, smestila su se na „krajnji jug“ tabele i zauzimaju poslednja dva mesta. Zimuju u zoni direktnog ispadanja iz lige.

Radnički je, zanimljivo, ovu jesen okončao sa identičnim učinkom kao i prošlogodišnju. U 19 odigranih kola imao je skor 4-5-10, s tim što mu je lane to bilo dovoljno za dve pozicije viši plasman, dok su Surduličani osvojili tri boda više (11) nego u prvom delu prošle sezone, ali je zaostatak za makar zonom baraža (sedam) ili bezbednom zonom (deset bodova) jednako veliki.

Izabrane vesti

I ovde dolazimo do jedne vrlo zanimljive analize. Radnik je zakucan za dno, iako ima četvrtu najbolju odbranu u ligi (22 primljena gola), najviše remija u tekućem šampionatu, a samo dva od deset poraza doživeo je razlikom ubedljivijom od jednog gola (1:3 od Crvene zvezde i 0:3 od Vojvodine, oba u gostima). Po ovom poslednjem parametru, uspešniji od njega su samo Crvena zvezda (sva tri poraza doživela minimalnom razlikom), Partizan i TSC (po jedan poraz ubedljiviji od jednog gola razlike).

Stadion Radnika iz vazduha (©Starsport)Stadion Radnika iz vazduha (©Starsport)

Štaviše, Surduličani su sezonu počeli kao najčvršća ekipa u ligi, u prvih pet kola primili su samo jedan gol – i taj jedan dali su sami sebi protiv Voždovca – ali, isto tako, za čitavu jesen nisu zabeležili niti jedan trijumf na svom terenu. Onaj jedan jedini ostvarili su kao nominalni domaćini, u Nišu protiv Spartaka.

S druge strane, Radnički je pretposlednji, iako je, još od četvrtog kola, igranog sredinom avgusta, samo na jednoj prvenstvenoj utakmici primio više od jednog gola (protiv Čukaričkog 0:2). Takav učinak, u tom periodu, nema nijedan drugi tim u ligi, a samo TSC i Novi Pazar primili su ukupno manje pogodaka u pomenutom intervalu.

Pa ipak, Radnik je od poslednjih 16 meseci više od polovine vremena proveo kao „fenjeraš“ elitnog ranga – prošle sezone u kontinuitetu od devetog do 27. kola, od kraja avgusta do sredine marta, a ove od 13. kola igranog krajem oktobra. A Radnički je tokom cele 2023. godine samo nakon prvog kola, odigranog početkom februara, bio na tabeli plasiran iznad 11. pozicije. Ove sezone samo je jednog momenta, nakon pobede u Lučanima, „izvirio iznad vode“, sve ostalo vreme proveo je ispod crte baraža za opstanak.

I nema tu mnogo tajni, i jedne i druge preskupo je koštala neefikasnost. Radnik je postigao svega 11 golova na 19 utakmica, samo na dve (Spartak i Partizan) po dva, na ostalih 17 ukupno sedam. Čak 10 utakmica Surduličani su odigrali, a da su pucali ćorcima. Radnički je pogodio 16 puta, ali ako oduzmemo pobedu nad imenjakom iz Kragujevca (4:1), to je svega 12 datih golova na 18 utakmica.

Čitava ova godina velikog jubileja za Radnički je predstavljala agoniju, a računajući samo bodove osvojene u 2023. godini, Nišlije su, sa ukupno 35, najslabije od svih superligaša! Klub sa Čaira već je najavio korenite promene u igračkom kadru, ali i sportskom sektoru, koje bi mogle da krenu od stručnog štaba.

Upravo je Slavoljub Đorđević prošle zime stigao kao spasilac u Surdulicu, ali sa plejadom zvučnih pojačanja (Radulović, Bondarenko, Makarić, Dražić, Lazić...). Ima li uprava Surduličana snage da ponovi takav prelazni rok, ostaje da se vidi. 

Na kraju, dodamo li svemu ovome da je treći klub sa teritorije Fudbalskog saveza Regiona istočne Srbije, kruševački Napredak, takođe završio polusezonu u zoni baraža, kao treći najneefikasniji tim, posle pomenutog dvojca, dobijamo floskulu „što južnije, to tužnije“ kao okvir za sliku jesenjeg dela Mozzart Bet Superlige Srbije.



tagovi

Radnički NišRadnik SurdulicaMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara