El Sadar (© AFP)
El Sadar (© AFP)

Jedinstven slučaj u španskom fudbalu: Za vreme korone nikao novi stadion, koštao samo 20.000.000 evra

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.02.21. | 16:57

Predsednik Osasune o rekonstrukciji El Sadara i Darku Brašancu

Atletiko Madrid se hvali Vandom Metropolitano, Atletik Bilbao novim San Mamesom, drugo baskijsko čedo, Real Sosijedad, obnoviljenom Anoetom, Real je u procesu rekontrukcije „Santjaga Bernabueua“, ali svi ti poslovi su završeni pre korone ili u najgorem slučaju – kad je kraljevski klub u pitanju – započeti tokom pandemije virusa korona.

A Osasuna je za vreme globalne krize uspela ono što nijedan španski klub nije: da obnovi stadion u potpunosti. Dok su se drugi mučili, pojedini jedva sastavljali kraj s krajem, rezali plate igračima ili grcali u finansijskim nevoljama, u Pamploni su brektale mašine i uglancale novi El Sadar.

Izabrane vesti

Za početak, njegov kapacitet je sa 18.375 sedećih mesta povećan na 23.576, sve kako bi se ljubiteljima fudbala u pokrajini Navare omogućio komoditet.

Rekonstrucija stadiona je predtstavljala jedan od najvećih izazova Osasune poslednjih godina. Istovremneo i zabrinutost, jer smo morali najpre da rešimo neke projekte da bismo se posvetili obnovi objekta“, u dve rečenice je predsednik kluba Luis Sabalaza subloimirao poduhvat od leta 2019. do danas.

El Sadar je originalno podignut 1967, za nešto malo više od pola veka postojanja je toliko oronuo da je zahtevao „lickanje“. Najpre su srušeni svi prateći objekti u prizemlju, izgrađene nove svlačionice za domaću i gostujuću ekipu, sudije, anti-doping kontrolu. Na prvom spratu pojavio se novi poslovni prostor, kancelarije za zvaničnike, marketing, novinare... Istovremeno, išlo se na komerijalizaciju (sa 1.600 kvadratnih metara taj prostor je povećan na 2.000), zaštitu katera od vremenskih nepogoda (novi krov) i povećanje bezbednosti gledalca. Jer, ipak se zbog njih igra fudbal.

Imali smo pet različitih projekata. Izvršni odbor je odlučio da navijači odluče koji im se najviše sviđa i da tek onda smo prionuli na realizaciju. Samo iz razloga što klub pripada navijačima. Privodimo kraju projekat koji je isprava trebalo da nas košta 16.000.000 evra“.

Trebalo, ali nije. Jer, troškovi su se povećali.

Kad smo počeli radove, shvatili smo da bi bilo bolje da neke stvari na stadionu unapredimo i(li) modifikujemo. Odlučili smo da kupimo nova sedišta (oko 800 evra po komadu, što je najjeftinije u Evorpi, op. au) i postavimo novi krov, prethodni nije imao bezbednosnu dozvolu. Na sve to, La Liga zahteva da se određena pravila ispune zbog televizijskih prenosa, pa smo obnovili tunel i svlačionice. Zato su se troškovi uvećali za 25 odsto od početne cene“.

Sve to znači da je projekat obnove stadiona koštao Osasunu približno 20.000.000 evra. Možda se u tome krije odgovor na pitanje zašto u Pamploni nisu izdvajali veliki novac za novajlije poslednjih godina. U minula četiri prelazna roka ukupno su potrošili malo više od 21.000.000 evra. Mogli su i više, međutim, očigledno su skupljali sredstva za infrastrukturni napredak.

„Zbog kovida još nismo upriličili svečanu ceremoniju otvaranja, naši članovi nisu u poziciji da uživaju u novom objektu, ali... Ispostavilo da nam je pandemija pomogla, pošto smo mogli da gradimo stadiin na miru. Sveukupno dve godine nam je trebalo od ideje do realizacije“, zaključio je Luis Sabalaza, prvi čovek Osasune.

ODUŠEVLJENI SMO BRAŠANCEM – ČOVEK ZA DESETKU

Brašanac sa saigračima (© AFP)Brašanac sa saigračima (© AFP)

Kako izgleda novi El Sadar uverio se i jedan Srbin. Darko Brašanac je pre dva leta stigao u Pamplonu iz Betisa, skupio ukupno 39 utakmica, samo šest ove sezone, a sigurno bi bi ih bilo više da s početka sezone nije povredio rame, pred kraj 2020. i fibulu, pa je dosta mečeva propustio.

Ali ga i te kako cene.

„Darko poseduje više kvaliteta. O tome kakav je fudbaler ne raspravljam, a kao osoba je za čistu desetku. Fudbaleri Osasune stvarno osećaju bliskost sa klubom, siguran sam da se i Brašanac uklopio u ekipu u grad. Svi smo oduševljeni njime. Ove sezone je već pretrpeo dve teže povrede i nadamo se da će se do kraja prvenstva oporaviti kako bi nam pomogao sa budemo što bolje plasirani na tabeli. Sjajna osoba je Brašanac i izvanredan fudbaler“, hvali predsednik Sabalaza bivšeg kapitena Partizana, koji je u španskom fudbalu dosad odigrao 119 mečeva.


tagovi

Darko BrašanacOsasuna

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara