EX YU - vikend velikih iXeva

Vreme čitanja: 4min | pon. 02.04.18. | 16:00

Večni derbi bez pobednika, podela bodova na Poljudu, Zrinjski posustaje, a Sutjeska i Škendija suvereno vladaju i kada ne postižu golove

Bivši jugoslovenski fudbalski prostor i minulog vikenda je bio "zaposlen". Polako se bliži kraj šampionata, ostalo je svima po desetak kola, pa su i timovi sve oprezniji. Otud i mnogo nerešenih rezultata, kao i mali broj pogodaka koje možemo očekivati i narednih sedmica. I kladiti se na njih, naravno. Ali krenimo redom.

Kao što smo i očekivali, "večni" slovenački derbi je odigran bez pobednika sa UG 0-2 gola, što je u kombinazziji donosilo kvotu 3,70 u Mozzartu. Olimpija, koja je sinoć raskinula ugovor sa Draganom Mrđom, tako je ostala sa 10 poena prednosti nad drugoplasiranom Olimpijom koju sada, pak ugrožavaju Domžale. Klub sa Športnog parka je golom Nermina Hodžića u 89. minutu u Krškom uspeo da otme ceo plen domaćinu, ali i da se približi Ljubljančana na samo tri boda i, kako sada stvari stoje, do kraja sezone će da ih i preskoče. To što Maribor najverovatnije neće uspeti da odbrani titulu posebno odgovara našem budućem šampionu, ko god da bude. Naime, u pitanju je borba oko statusa povlašćenog u drugom ili trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, jer i Crvena zvezda i Partizan imaju više bodova od Ljubljančana.  

Izabrane vesti

Po nama je ipak  utamica 25. kola SNL-a u kojoj je Celje uspelo da preokrene i da slavi sa 7:1 nad slabašnim Ankaranom. Zanimljivo je da je fenjeraš sa Jadrana primio sedam pogodaka u drugom poluvremenu što se zasita retko viđa.

Slovenija 1, 25. kolo: Gorica - Rudar 1:1 (0:1), Aluminij - Triglav 3:1 (0:0), Celje - Ankaran Hrvatini 7:1 (0:1), Krško - Domžale 1:2 (1:1), Olimpija - Maribor 1:1 (0:0).

U Hrvatskoj je nastavljena zaista specifična sezona u kojoj opet dominira Dinamo. Zagrebački klub je, pak nastavio sa slabijim partijama u prvenstvu odigravši bez golova u Zaprešiću, što nisu iskoristili ni Hajduk ni Rijeka pošto su na Poljudu odigrali 1:1.

Korak ka drugoj ligi napravila je Istra koja je izgubila od poslednjeplasiranog Rudeša, dok su Lokomotiva i Cibalija remizirali. Klub iz Pule je i dalje "na sigurnom", ali mu neće biti lako da sačuva prvoligaški status.

Hrvatska 1, 27. kolo: Rudeš - Istra 1964 2:1 (0:1), Cibalia - Lok. Zagreb 1:1 (0:1), Osijek - Slaven 3:0 (0:0), Hajduk - Rijeka 1:1 (0:0), Inter Z. - Dinamo 0:0.

Bosna i Hercegovina kao u svim aspektima života, tako i u fudbalu mora biti komplikovana, pa je i ligu morala da podeli na dva dela. U ovoj važnijoj, šampionskoj polovini Željo polako korača ka tituli pošto je drugoplasirani Zrnjski, inače branilac naslova odigrao bez golova u Širokom Brijegu. Kao i u šampionskoj, tako je i u Grupi za opstanak nastavljena "tradicija" davanja veoma malog broja golova. Tako su mreže zatresene samo četiri puta na tri meča.

BiH 1,  25. kolo Grupa za šampiona: Željezničar - Radnik B 2:1 (2:0), Široki Brijeg - Zrinjski 0:0, Sarajevo - Krupa 1:0 (1:0).
Grupa za opstanak : GOŠK - Mladost D. 1:0 (0:0), Sloboda - Čelik 1:1 (1.0), Borac BL - Vitez 1:0 (0:0).

Šampion najmanje od pet bivših jugoslovenskih republika koje predstavljamo u našem EX YU pregledu, Budućnost je ponovo šokirala navijače kada se očekivalo da ugrabi šansu ukazanu pošto je vodeća Sutjeska neočekivano odigrala 0:0 sa fenjerašem Dečićem. Nažalost po njih, Đetići su protiv Koma odigrali 1:1 i ostali čak 15 poena iza Nikšićana koji su praktično obezbedili titulu iako je do kraja šampionata Crne Gore ostalo još 10 kola.

Naredno, 27 kolo crnogorskog šampionata igra se u sredu 4. aprila.

Crna Gora 1, 26. kolo: Rudar - Iskra 0:2 (0:0), Dečić - Sutjeska 0:0, Budućnost - Kom 1:1 (1:0), Petrovac - Mladost 0:0, Grbalj - Zeta 2:0 (1:0).

Zanimljivo je bilo u redovima Mladosti koja je neočekivano ostala bez šefa struke nakon remija u Petrovcu nakon kojeg je Vesko Stešević neočekivano dao ostavku. Uzrok razlaza je svađa sa upravom kluba koji je crnogorski stručnjak uspeo da prebne tako da Podgoričani nisu izgubili u poslednjeih šest rundi.

I u Makedoniji stanje redovno, to jest velika prednost vodeće Škendije nad šampionom Vardarom ostala je ista i nakon 25. kola, to jest masivnih 16 bodova. Tim iz Tetova je odigrao 0:0 sa Skopjem, kao i Vardar u Pelisteru.

Makedonija 1, 25. kolo: Renova - Škupi 3:1 (2:0), Skopje - Škendija 0:0, Sileks - Pobeda 1:0 (1:0), Rabotnički - Akademija Pandev 1:1 (0:1), Pelister - Vardar 0:0.

Foto: MNpress


tagovi

Jugoslavijasportsko klađenjebet analizaBudućnost PodgoricaFK OlimpijaDinamo ZagrebŽeljezničarVardarSutjeska NikšićMaribor

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara