©Reuters
©Reuters

Euforija među Tobdžijama posle noći na vrhu: Naučili smo lekcije, igramo izvanredno

Vreme čitanja: 3min | ned. 07.04.24. | 08:31

Pobeda nad Brajtonom (3:0) rasplamsala šampionske snove londonskog kluba

Godinama unazad Arsenal je strpljivo i bez presedana gradio ne baš tako pohvalnu reputaciju tima kratkog daha. Nebrojeno puta u prethodne dve decenije premijerligaškog posta Tobdžije su proživljavale emotivni rolerkoster i od jesenje euforije stizali do novog razočaranja usled štucanja u prelomnim momentima, a poslednji u nizu bolnih udaraca predstavljala je prethodna godina koja je konačno delovala kao sezona u kojoj bi sve mmoglo da padne u senku dugo čekane titule.

Uspeo je Arsenal da u završnici prethodne trke ispusti osam bodova prednosti i još jednom ostane bez trofeja koji čeka od sezone 2003/04, međutim krah iz prethodne sezone mogao bi da se iz bolne rane pretvori u dragoceni adut londonskog kluba u trci sa Sitijem i Liverpulom. Tako makar sedam kola pre kraja šampionata gleda Bukajo Saka.

Izabrane vesti

As Arsenala je iz penala načeo Brajton u subotnjem duelu i najavio kasinje slavlje (3:0) kojim je Arsenal zadržao bod prednosti u odnosu na aktuelnog šampiona, istovremeno prebacivši teret na Liverpul koji će danas gostovati Mančester junajtedu, a posle utakmice je rekao da njegov tim neće praviti greške koje je činio prethodne sezone.

"Znali smo da nas pobeda vraća na vrh. To nas posebno motiviše, hvatamo zalet", kazao je reprezentativac Engleske i nastavio:

"Prošla sezona nije bila sjajna, ali je bila dobra u smislu da smo naučili lekciju. Moramo da beležimo partije poput ove protiv Brajtona. Ove godine se osećamo sigurnije, osećam da je tim bolji".

Direktni dueli sa konkurentima sada su iza kluba sa Emirata, ali izabranike Mikela Artete očekuje još sijaset zahtevnih testova poput gradskih derbija sa Čelsijem i Totenhemom, ali i gostovanje na Old Trafordu. Ono što ipak uliva optimizam je činjenica da Arsenal deluje vrlo kompaktno, a govoreći o učinku saigrača Saka je istakao strelca i asistenta na jučerašnjem susretu.

"Od golmana do napadača svi su na visokom nivou. Videli ste Kaija koliko naporno radi. Znamo kako ćemo to podneti pritisak - idemo na pobedu u svakom duelu. To je mentalitet koji moramo da imamo.'

Kaj Haverc se u praktično prinudnoj ulozi centarfora fenomenalno snalazi i lider je ofanzive, dok o funkcionisanju poslednje linije najbolje govori podatak da je Arsenal prvi put od 1997. godine vezao pet utakmica bez primljenog gola u šampionatu. O dominantnoj igri Tobdžija u značajnoj meri govori i podatak da su premijerligaš sa najviše postignutih i najmanje primljenih golova (sa gol razlikom 75:24), a o učinku svog tima ne skrivajući zadovoljstvo posle nove pobede je govorio i Arteta.

"Zaista sam srećan. Odigrali smo odličnu utakmicu. Brajton na svom terenu nije izgubio od avgusta i to dovoljno govori. Bili smo izvanredni", kazao je španski strateg i dodao:

"Pokazali smo pregršt kvaliteta. Redovi su nam povezani kada imamo posed, dok smo bez lopte veoma disciplinovani".

Trijumf nad rivalom koji je prošlog maja, dva kola pre kraja, pobedom 3:0 praktično srušio san Arsenala o dolasku na tron, dodatno je podigao samopouzdanje Tobdžija, ipak prepreka preskočena u subotu tek je jedna u nizu na putu do trofeja sanjanog već 20 godina, a na preostalom putu glavni protivnik Tobdžija biće upravo oni sami jer su protiv ekipe Roberta de Zerbija pokazali da su, kada im je dan, ekipa dostojna trona.


tagovi

ArsenalPremijer ligaBukajo Saka

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara