Tribine San Sira (©Reuters)
Tribine San Sira (©Reuters)

Buongiorno Italia: Kardinale sređuje Milan, Žang moli Oaktree da mu produži zajam

Vreme čitanja: 7min | pet. 05.04.24. | 12:35

Juve traži partnera Vlahoviću, a Vanda Nara gura Ikardija. De Laurentis priznao da je očajan sportski direktor, a Italija bi da menja tri golmana za jednog vrhunskog napadača…

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Gazda Milana, barem na papiru, Džeri Kardinale u sledećih par nedelja moraće da donese nekoliko važnih odluka od kojih zavisi budućnost Rosonera. Italo-američki biznismen mora da izabere novog generalnog direktora, novog trenera ili da potvrdi Stefana Piolija, da odluči da li će i gde će Milan da pravi novi stadion ili će da renovira San Siro, i na kraju, najvažnije pitanje za navijače, strategiju u prelaznom roku.

Izabrane vesti

Kao novi generalni direktor se najviše pominje Demijen Komoli, aktuelni prvi operativac Tuluza, nekada Liverpula. Francuski klub je u vlasništvu fonda Red Bird (Kardinaleov fond) i trenutnu su u toku pregovori za njegovu prodaju. Čim obavi taj zadatak Komoli bi trebalo da da preuzme Milan. Pitanje trenera će ostati otvoreno sigurno do maja, odnosno čekaju se ishodi dvoboja sa Romom i pre svega derbi sa Interom.

Oko stadiona se vode ozbiljne rasprave. Logika navodi da se izgradi novi, ali gradonačelnik Milana Đuzepe Sala insistira da se renovira San Siro i predleže da se to uradi u dve epizode, pre i posle Zimskih olimpijskih igara 2026.

20.45: (3,30) Salernitana (3,50) Sasuolo (2,30)

U poslednjih par dana se piše intenzivno o Džošui Zirkzeu u Milanu i pominje se cifra od 50.000.000 plus Aleksis Salemekers za Holanđanina. Valja podsetiti da je filozofija Red Bird-a kao i prethodno Eliota bila da se kupuju fudbaleri koji maksimalno koštaju 20.000.000 evra, jedini izuzetak je bio Šarl De Ketelare. Naravno, svi su svesni da rasni golgeter košta od 40.000.000 evra pa naviše, kao i da Milan ima apsolutnu potrebu da pronađe vrhunskog napadača ako želi da smanji jaz u odnosu na Inter i da sledeću Ligu šampiona igra sa većim ambicijama.

Ostaje dilema oko spremnosti Kardinalea da napravi izuzetak i investira ogromnu svotu novca za dovođenje Zirkzea. Ako se odluči na taj korak Zirkze će biti najskluplje plaćeni transfer u istoriji Milana budući da trenutno primat drže Rui Košta i Leo Bonuči koji su koštali 42.000.000 evra (Rafael Leao i više, ali tek posle sudski sporova).

ŽANG IGRA NA SVE ILI NIŠTA

Stiven Žang (©Reuters)Stiven Žang (©Reuters)

Predsednik Intera Stiven Žang povećava ulog i spreman je da pristane na krajnje nepovoljne uslove fonda Oaktree da bi dobio produženje pozajmice za godinu dana. Žang nema novac da vrati dug američkom fondu koji dospeva na naplatu 20. maja.

Mladi tajkun iz Nankina je želeo da produži pozajmicu na još tri godine pod istim uslovima (plaća kamatu od 12 odsto), međutim Amerikanci su otvorili vrata samo za jednu godinu produžetka uz povećanje inače neuobičajeno visoke kamate.

Dug Žanga prema Oaktree, sa kamatom, iznosi oko 350.000.000 evra. U slučaju da se dogovori produžetak pozajmice, uz povećanu kamatu, predsednik Intera bi morao sledećeg maja da plati oko 400.000.000 evra.

Logika cele operacije se bazira na evidentnom poboljšanju finansijskog poslovanja Intera - Žang se zadužio u svoje ime kod Amerikanaca, a dao je kao zalog akcije Intera - što ga čini privlačnijim za investiranje. Budući da Oaktree ima već dvojicu svojih ljudi u Upravnom odboru Intera vrlo dobro znaju kako stoje stvari unutar kluba.

Žang, sa svoje strane, kupuje vreme nadajući se promenama u Kini (što je malo verovatno) i pokušava da pronađe kupca koji bi ponudio sumu sa kojom bi vlasnici Suninga mogli da pokriju ulaganja u Inter i da vrate dugove, a ona iznose više od milijardu evra.

Predusretljivost američkog fonda da produži pozajmicu za godinu dana omogućila je Žangu da odobri produžetak ugovora sa dvojicom kapitena Lautarom Martinezom i Nikoloom Barelom, ali i da Bepe Marota i Pjero Auzilio mogu da nastave da pletu mrežu da dovedu Gudmudsona iz Đenove i jednog defanzivca Ermosu iz Atletiko Madrida ili Alesandra Bonđorna iz Torina.

DERBI DEBITANTA I LABUDOVIH PESAMA

Detalj sa poslednjeg derbija (©Reuters)Detalj sa poslednjeg derbija (©Reuters)

Sutrašnji rimski derbi će biti po mnogo čemu prvi, ali za neke i poslednji. Daniele De Rosi i Igor Tudor će prvi put pored autolinije voditi svoje timove u gradskom okršaju. De Rosi je kao igrač vrlo teško doživljavao sudare sa Lacijom i često su ga emocije sprečavale da na terenu pokaže šta sve može. Odigrao je oko 40 derbija, ali je tek na par njih bio na svojoj visini. Tudor ja apsolutni debitant, tek je došao u Večni grad i to bi moglo da bude čak i njegova prednost.

Osim trenera, i dvojica golmana, Svilar i Mandas, debitovaće u gradskom prvenstvenom duelu. Kuriozitet je da je Mandas branio u derbiju u Kupu Italije, a Svilar je do poslednjeg momenta figurirao u prvoj postavi da bi Murinjo odlučio u zadnjem momentu da pošalje na gol svog zemljaka Ruija Patrisija.

------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------

U najavama dvoboja na Olimpiku se ističe da će Paulo Dibala i Luis Alberto biti ključni igrači, kao i da bi predstojeći rimski derbi mogao da bude njihov poslednji, baš kao i Luakuov, Imobileov i Andersonov. Od Dibale i Luisa Alberta se najviše očekuje jer su najmaštovitiji i najkavlitetniji igrači u redovima dva gradska rivala i pritom od njihovih proigravanja zavisi, u dobroj meri, da li će Lukaku i Imobile izaći iz tunela u kome se nalaze već mesecima.

Đalorosi se uzdaju i u zakon velikih brojeva: Dibala i Lukaku nisu još postigli gol na mečevima sa Lacijem u dresu Rome. Lacio na drugoj strani polazi od nepisanog pravila: ko u derbi uđe kao favorit, izlazi iz njega razočaran. Imajući u vidu rezultate, poziciju na tabeli, ali i činjenicu da Roma ima sve igrače na raspolaganju a Lacio je oslabljen odsustvom Provedela, Zakanjija i Lacarija, De Rosijev tim se perecepira kao favorit.

JUVE BIRA PARTNERA VLAHOVIĆU: RETEGI ILI IKARDI

Familija Anjeli-Elkan upumpala je novih 200.000.000 evra za dokapitalizaciju Juventusa. U poslednjih pet godina familija koja poseduje Juventus više od sto godina uložila je čak 900.000.000 evra.

Nova finansijska injekcija omogućava tehničkom direktoru da dobro isplanira sledeći prelazni rok. Priča se da su čelnici Bjankonera već u pregovorima sa Đenovom oko dovođenja Retegija iz Đenove koji bi mogao da bude partner u napadu Dušanu Vlahoviću, ali i alternativa u slučaju odsustva srpskog asa.

Vanda Nara ne odustaje od ideje da se vrati u Italiju i traži sve moguće prolaze kako bi Mauro Ikardi mogao da pređe u Juventus. Fotografija sa trenerkom Juventusa objavljena na njenim profilima je više nego jasna indikacija imajući u vidu način rada i komuniciranja supruge argentinskog centarfora.

------------------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------------

Inače, brojevi su pokazali da je razlog rezultatskog sunovrata Juventusa u poslednja dva meseca u Seriji A izostanak pomoći sa klupe. Naime, evidentirana je ogromna razlika između učinka startera i njihovih rezervi. Primera radi, rezervni napadači i igrači veznog reda Juvea postigli su mizeriju od šest golova u celom prvenstvu (Milik tri, Mireti, Jildiz i Iling po jedan).

Protiv Fjorentine Juve najverovatnije neće moći da računa na Federiku Kjezu jer je dobio grip. Umesto njega bi trebalo da igra mladi Turčin Kenan Jildiz. Meč sa Ljubičastima će biti dodatno delikatana za Bjankonere, jer će ga verovatno početi sa četvrte pozicije budući da Bolonja u nedelju igra u vreme ručka sa Frozinoneom.

DE LAURENTISOV DEBAKL

Aurelio De Laurentis (©Reuters)Aurelio De Laurentis (©Reuters)

Aurelio De Laurentis je u prethodnih osam meseci pokazao da je očajan sportski ili tehnički direktor. Bez Kristijana Đuntolija, predsednik Napolija, pogrešio je sva pojačanja u letnjem i zimskom prelaznom roku. Natan, Lindstrom, Kajuste, Engonge, Macoki, Dendonker, Traore: svi će biti na listi igrača za prodaju od 30. juna.

Angažovanje Đovanija Mane, aktuelnog sportskog direktora Juventusa, u neku ruku je priznanje De Laurentisa da je upropastio sve što je prethodno urađeno i što je na kraju dovelo Napoli do istorijskog trećeg skudeta.

Prvi zadatak Mane je da izabere novog trenera Napolija i da organizuje licitaciju za prodaju Viktora Osimena, odnosno da u kase kluba uđe 130.000.000 evra koliko iznosi raskidna klauzula. PSŽ se već pokrenuo s ciljem da preduhitri konkurenciju, ali izgleda da Nigerijac preferira da sačeka ponude sa Ostrva.

ITALIJA: MENJAMO TRI VRHUNSKA GOLMANA ZA JEDNOG NAPADAČA

Italijanski selektor Lučano Spaleti se našao u nesvakidašnjoj situaciji za italijanske selektore. Nije novina da Italija ima dobre golmane, ali je upadljiv veliki broj odličnih čuvara mreže i oskudica koliko-toliko dobrih napadača.

Uz svo poštovanje prema Retegiju, Raspadoriju, Skamaki, Imobileu i drugim kandidatima za dres Azura na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, oni ne bi mogli da budu starteri ni u najboljim italijanskim klubovima, a kamoli evropskim. Na drugoj strani Donaruma, Vikario, Karneseki, Provedel, Meret, Di Gregorio predstavljaju vrhunsku lepezu golmana kavku nema nijedna druga reprezentacija.

Odatle se i rodila šala u Koverčanu da bi Italijani rado menjali tri vrhunska golmana za jednog odličnog napadača.

SERIJA A - 31. KOLO

Petak

20.45: (3,30) Salernitana (3,50) Sasuolo (2,30)

Subota

15.00: (1,40) Milan (4,60) Leče (8,00)

18.00: (2,25) Roma (3,35) Lacio (3,50)

20.45: (3,60) Empoli (3,20) Torino (2,30)

Nedelja

12.30: (4,20) Frozinone (3,60) Bolonja (1,95)

15.00: (4,20) Monca (3,60) Napoli (1,95)

18.00: (5,40) Kaljari (3,70) Atalanta (1,75)

18.00: (2,75) Verona (2,95) Đenova (2,85)

20.45: (1,90) Juventus (3,60) Fjorentina (4,50)

Ponedeljak

20.45: (7,00) Udineze (4,30) Inter (1,48)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Buongiorno ItaliaAurelio De LaurentisStiven ŽangVanda NaraMauro Ikardi

Obaveštavaj me

Milan
Inter
Juventus
Lacio
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara