Foto: Reuters
Foto: Reuters

Buongiorno Italia: Juventusova sramota, Milan pokraden, Inzagi neće da parkira autobus na Nou Kampu

Vreme čitanja: 8min | sre. 12.10.22. | 12:56

Hiter brani Jovića; Dibala, dan istine

(Od dopisnika MOZZART Sporta)

Predsednik Juventusa Andrea Anjeli, trener Maks Alegri i kapiten Leonardo Bonuči su koristili izraze poput srama, stida, bruke, poniženja, čak su se i izvinjavali za još jednu partiju ispod nivoa, ali niko nije upotrebio reč koju su želeli da čuju navijači Juventusa: ostavka ili plaćanje računa za jedan od najgorih početaka sezone u istoriji Stare dame.

Izabrane vesti

Stiče se utisak da nije samo faraonski ugovor Maksa Alegrija i plate 18 članova glomaznog stručnog štaba trenera Juvea razlog što Andrea Anjeli odbija da se suoči sa realnošću. Nije isključeno da se radi o sujeti ili čak instinktivnoj borbi da zadrži ulogu predsednika Bjankonera koji ne želi da prizna grešku jer je on bio glavni sponzor i izvođač radova povratka Alegrija u Kontinasu.

Logika nalaže da bi u takvom raspletu događaja bila dovedena u pitanje i predsednička funkcija Anjelija što iz korena menja sliku o svemu. Ne treba potceniti detalj da je Andrea prvi Anjeli koji prima platu u Juventusu.

Na takav zaključak upućuje rečnik koji upotrebljava Anjeli u odbrani Alegrija kao i oholost i bahatost trenera Juventusa kada se postavi pitanje njegove odgovornosti i mogućnosti da podnese ostavku.

U Torinu kruže dva scenarija za izlazak iz krize. Prvi, verovatan, predviđa šansu Alegriju do polovine novembra da promeni kurs Juveovog broda u ovoj sezoni i drugi manje kredibilan da Juventus uruči otkaz Alegriju posle derbija sa Torinom.

Masimilijano Alegri (Foto: Reuters)Masimilijano Alegri (Foto: Reuters)

Za kraj godine se najavljuje i anticipiranje nove revolucije u Juveu sa odlaskom Alegrija. Vlasnik kluba Džon Elkan neće otpustiti Andreu iz prostog razloga što je sledećeg leta stogodišnjica od preuzimanja kluba od porodice Anjeli, ali je vrlo verovatno da će ceh platiti brojni rukovodioci koji su i pored 700 miliona evra koje je Elkan upumpao u klub napravili minus u poslednjem završnom godišnjem obračunu od 250 miliona evra.

Maleri nikada ne dolaze sami. Povreda Di Marije posle samo 24 minuta igre, nedosuđeni penal nad Kvadradom i posledični drugi žuti karton i isključenje za Pjera Kornua, mali zdravstveni problemi Bremera zbog kojih je ostao na klupi jer u Juveu nisu želeli da riskiraju težu povredu, su garnir tanjira muka Bjankonera.

Alegri je, tako se barem čini, i pored toga što Anjeli tvrdi da su igrači uz trenera, izgubio kompas. Igranje sa pet napadača u drugom poluvremenu je više bio potez očajnika koji više ne zna šta da uradi nego osmišljeni pokušaj da se spasi što se spasiti može.

Dušan Vlahović i Filip Kostić su bili nemi posmatrači brodoloma Juventusa. Centarfor Bjankonera je samo dva puta zapretio golu Makabija i opis Gazete u dve reči Dušanove partije sasvim je dovoljan: depresivan i ignorisan. Kostić je završio kao bek. Kao i Dušana Alegrijeva taktika i filozofija na terenu deprimira i razoružava i Filipov fudbalski arsenal. Obojica srpskih igrača su ocenjeni sa ocenama koje idu u rasponu od 4 do 5.

MILAN OPET POKRADEN

Prošle godine Turčin Čakir, ove godine Nemac Zibert. Milan baš nema sreće sa arbitrima u Ligi šampiona koji mu drugu godinu zaredom kroje sudbinu nerazumljivim i neobjašnjivim greškama.

Penal nad Mauntom i isključenje Tomorija verovanto ne bi dosudio ni trener Čelsija Grejam Poter što se najbolje videlo iz njegove reakcije na promašenu šansu Maunta: niti je Maunt tražio penal, niti je Poter video bilo šta neregularno. Teško je objasniti Zibertovu odluku, jer čak i ako pođemo od pretpostavke da je postojao faul za penal, po novim pravilima i direkcijama arbitrima, on nije bio ni pogibeljan ni nesportski da bi zasluživao direktan crveni karton.

Trener Milana Stefano Pioli je imao želju da svašta kaže Zibertu. Na njegovu sreću njegov engleski mu nije dozvolio da se izrazi do u tančine, pa je ostalo na prihvatljivom podsećanju da se ne deli tako pravda u takmičenju kao što je Liga šampiona.

Milan još uvek ima sudbinu u svojim rukama, sa dve pobede nad Dinamom i Salcburgom Rosoneri se plasiraju sigurno u osminu finala Lige šampiona.

Najlepša vest za navijače Milana je stigla pre početka utakmice pošto je Paolo Maldini najavio da će sa Leaom biti produžen ugovor pre početka Mundijala u Kataru. Nije reč o banalnoj najavi jer dolazi u danu kada su iz Francuske stigle priče o želji Mbapea da napusti PSŽ već u januaru i da je francuski šampion srpeman da plati raskidnu klauzulu iz Leaovog ugovora sa Rosonerima koja iznosi 150 miliona evra.

INZAGI NEĆE DA PARKIRA AUTOBUS KAO MURINJO NA KAMP NOU

Simone Inzagi neće da, kako se to kaže u italijanskom fudbalskom žargonu, parkira autobus ispred gola Onane. Poslednje indikacije iz tabora Nerazura ukazuju da italijanski stručnjak još uvek nije odlučio da li će da igra sa Džekom i Lautarom Martinezom u špicu, ili da poveri Mhitarjanu ulogu spone između veznog reda i Argentinca. Nije reč samo o želji da se igra zatvorenije ili otvorenije već i o strategiji budući da su Korea i Lukaku povređeni i da su alternative u napadu junoše Karboni i Kuratolo.

Inzagi igra i na kartu ponosa Onane. Novi čuvar mreže Intera je odrastao u Barseloninoj “kanteri” i onda je bio škartiran kao nedovoljno dobar za Barsu, večeras će prvi put imati priliku na Kamp Nou da pokaže klubu iz tinejdžerskih dana da je pogrešio.

U odbrani će biti standadni trio: Škrinjar, De Fraj, Bastoni. U veznoj liniji jedina dilema je oko Mhitarjana, ako bude igrao u napadu, njegovo mesto će zauzeti Galjardini.

Foto: ReutersFoto: Reuters

Od Lautara Martineza se očekuje da konačno proradi, prošla su 43 dana od njegovog poslednjeg gola u dresu Intera i budući da zna kako se tresu mreže na Kamp Nou u Interu se nadaju da će večerašnji duel biti vododelnica i za Bika. U redovima Nerazura su malo zabrinuti zbog velikog pritiska koji Barselona vrši na sudije i UEFA preko svojih medija kao i zbog atmosfere koja se kreirala u katalonskoj prestonici. Posebno je zasmetala zabrana Barselone da niko ne sme da nosi boje Intera oko Kamp Noua i na samom stadionu osim onih koji će biti u sektoru namenjenom za tifoze italijanskog kluba.

Ishod večerašnjeg duela bi mogao dodatno da učvrsti poziciju Simonea Inzagija. Zahvaljujući pobedama protiv Barse na San Siru i nad Sasuolom u Ređo Emiliji Inzagijevo mesto bi bilo dovedeno u pitanje samo ako bi doživeo debakl.

Ipak, čini se da se nešto prekinulo između dobrog dela navijača Intera i Simonea: raširilo se uverenje da Inzagi nije trener za Inter tako da će kormilar vicešampiona Italije imati vraški težak posao da povrati poverenje “crno-plavog” naroda.

INTER 3-5-2: Onana - Škrinjar, De Fraj, Bastoni - Dumfris, Barela, Čalhanoglu, Mhitarjan (Galjardini), Dimarko - Džeko (Mhitarjan), Lautaro Martinez.

SPALETI JE BOLJI OD SARIJA

Italijanski mediji su napravili nekoliko anketa sa bivšim igračima i medijski poznatim licima sa pitanjem: ko je bolji Sari ili Spaleti?. Rezultati su bili prilično jednostrani, Spaleti je odneo ubedljivu pobedu što je još jedan dokaz o atmosferi koja se kreirala u Napulju. Danas samo oni koji su sujeverni, a ima ih dosta u gradu podno Vezuva, ne izgovaraju reč “skudeto”, dok svi intimno veruju da je ovo prava sezona za treći naslov prvaka Italije,

Napoliju je večeras protiv Ajaksa dovoljan bod da matematički, dva kola pre kraja grupne faze, obezbedi plasman u osminu finala LŠ. Potvrda da će se Rahmani vratiti na teren tek u 2023. godini bacila je senku na odlično raspoloženje u Kastel Volturnu jer Ostigard nije ubedljiva alternativa dok bi ubacivanje Žuana Žesusa značilo premeštanje Kima udesno sa njegove prirodne pozicije bliže levom boku.

Spaleti je najavio da će njegovi momci igrati večeras kao da je finale i da su već zaboravili pobedu u Amsterdamu. Trener Napolija nije krio ambiciju da osvoje prvo mesto u grupi i tako obezbede privilegovanu poziciju na žrebu za osminu finala LŠ.

Napad Napolija će predvoditi Raspadori i pored toga što se nije upisao u listu strelaca protiv Kremonezea, dok će na klupi čekati svoju šansu Simeone i oporavljeni Osimen.

NAPOLI 4-3-3: Meret - Di Lorenco, Ostigard, Kim, Mario Rui - Angisa, Lobotka, Zjelinski - Politano, Raspadori, Kvarachelija

DIBALA, DAN ISTINE

Paulo Dibala sa velikim nestrpljenjem i neizvesnošću očekuje današnje dodatne preglede koji bi trebalo da daju jasan odgovor na pitanje kada će moći da se vrati na teren. U međuvremenu, Paolo je već počeo sa terapijom za povređeni mišić i čvrsto veruje da će se oporaviti na vreme za Mundijal u Kataru.

Dodatni pritisak za Dibalu, ali i podstrek da se što pre oporavi, može da ima povreda Anhela Di Marije. Igrač Juventusa je važniji za igru selektora Argentine Skalonija i pošto je teško poverovati da bi mogao da povede u Katar dvojicu rovitih igrača, veća je verovatnoća da izbor padne na Di Mariju da bude na spisku putnika.

Iz Trigorije su stigle vesti da je Murinjo i dalje veoma ljut na svoje igrače zbog partija pruženih protiv Betisa i Lećea i da će u Sevilji igrati sa blago promenjenom formacijom 3-5-2 i najverovatnije sa dva klasična napadača pošto je Dibala povređen a Zaniolo suspendovan zbog crvenog kartona. Andrea Beloti je glavni kandidat da bude partner Tamiju Ejbrahamu u špicu dok je alternativa El Šaravi.

HITER BRANI JOVIĆA

Adi Hiter bivši trener Luke Jovića branio je iz petnih žila svog centarfora iz srećnih vremena u Ajntrahtu iz Frankfurta. Nemački stručnjak je objasnio kako treba raditi sa Jovićem i da je neophodno imati strpljenja i razumevanja za srpskog igrača i da će on onda odgovoriti na najbolji mogući način.

Hiter je rekao da Jović pripada grupi igrača koji polako ulaze u formu i da im je potrebno vreme da uhvate ritam, ali i kada jednom uđu u svoju idealnu dimenziju gotovo ništa ne može da ih zaustavi.

Hiter i Jović iz perioda u Ajntrahtu (Foto: Reuters)Hiter i Jović iz perioda u Ajntrahtu (Foto: Reuters)

Bivši trener Ajntrahta je podsetio da je i sam imao problema sa Jovićem kada su počeli da rade zajedno i da je trebalo vremena da se razumeju, odnosno da Luka shvati šta se od njega traži, ali i da Hiter ukapira na kojoj poziciji Jović može da pruži najviše: rezultat strpljenja, rada i razumevanja je bila sezona u kojoj je srpski napadač postigao 27 golova na 48 utakmica.

Po Hiteru, Italijano bi trebalo da primeni isti recept, odnosno da prilagođavanje bude obostrano: Luka da se prilagodi igri Fjorentine, ali i da Ljubičasti pomognu Luki sa igrom koja će forsirati njegove kvalitete, pre svega sa asistencijama i korisnim loptama.

Hiter je podsetio da je Real Madrid igrao sa jednim klasičnim špicom kada je Jović stigao u špansku prestonicu a da je neprikosnoveni starter u toj ulozi bio Benzema, tako da je bilo sasvim očekivano da Jović završi na klupi i da ima vrlo malo prostora da igra.

Na kraju, Hiter je poručio italijanskim kolegama: "Jović je veliki napadač, može da postiže golove u svim ligama na svetu i uskoro će vam to pokazati”.


tagovi

InterJuventusPaulo DibalaLuka JovićBuongiorno ItaliaMilanRomaNapoliFjorentina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara