Slavlje Darmijana posle gola Napoliju (Reuters)
Slavlje Darmijana posle gola Napoliju (Reuters)

Buongiorno Italia: Inter se podmlađuje, revolucija u Napoliju i Laciju

Vreme čitanja: 7min | pet. 22.03.24. | 13:05

Novi uslov za Piolija – da razbije „derbi tabu“

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Stefano Pioli ima novi uslov za ostanak na klupi Milana. Nije dovoljno da osvoji Ligu Evrope, mora da razbije tabu derbi! Milan je izgubio pet derbija uzastopno, izbačen je iz prošlogodišnje Lige šampiona od gradskog rivala a u poslednjem okršaju je doživeo brodolom (5:1 za Inter).

Izabrane vesti

Rukovodstvo Milana i navijači imaju hladan i nepoverljiv odnos prema Pioliju, uprkos odličnim rezultatima u poslednje četiri godine, upravo zbog očajnog skora u okršajima sa Interom. Rivalstvo između Rosonera i Nerazura nije tako zapaljivo i agresivno kao između Rome i Lacija, ali nije ništa manje intenzivno i serije poraza se veoma teško podnose.

Druga tema u Milanelu je kasting za novog centarfora. Olivije Žiru je stavio do znanja Ibrahimoviću i upravi da želi da nastavi karijeru u američkoj MLS. Budući da Jović i Okafor nisu uspeli da se nametnu kao adekvatna rešenja za ulogu prvog špica u startnom timu Milan mora da potraži rešenje u prelaznom roku. U vrhu liste igrače koje bi želeli da angažuju su Džošua Zirkze iz Bolonje i Benajamin Šeško iz Lajpciga. Cena dvojice igrača je prilično visoka.

Centarfor Bolonje sve više vredi na fudbalskoj pijaci a i sama Bolonja će biti vrlo zainteresovana da ga zadrži ako se plasira u Ligu šampiona. Budući da Bajern ima pravo na polovinu od prodaje Holanđanina trećim klubovima (Bavarci imaju pravo i na otkup za 40.000.000 evra, ali nisu zainteresovani) Bolonji se ne isplati da Zirkzea proda ni za 50.000.000. I slovenački centarfor ne može da se uzme za manje od 50.000.000 evra na koliko glasi njegova raskidna klauzula sa nemačkim klubom .

Kao alternativa se pominje Džonatan Dejvid iz Lila, mada za Milana ne bi bilo uputno da pravi poslove sa francuskim klubom, barem dok se ne razjasni uloga familije Singer, odnosno fonda Eliot, u vlasničkoj strukturi Rosonera.

Statistički podaci pokazuju da pojačanja iz prethodnog letnjeg prelaznog roka ne zaslužuju kritike kojima su bila izložena prethodnih meseci. Novi igrači Milana su u ovoj sezoni postigli 40 golova i upisali 17 asistencija. Ubedljivo najbolji učinak ima Kristijan Pulišić sa 12 golova i osam asistncija i može se reći da Amerikanac hrvatskog porekla opravdao svaki evro uložen u transter. Isto važi i za Loftusa Čika koji na svom računu ima devet golova i asistenciju dok je na toj listi Luka Jović na trećem mestu sa osam golova i jednom asistencijom.

PODMLAĐIVANJE INTERA

Inter ima jedan od najstarijih timova u Seriji A sa prosekom od 28,7 godina i jedan od prvih zadataka u sledećoj sezoni će biti podmlađivanje ekipe. Bez obzira kako se završi priča oko Frančeska Ačerbija i optužbi za rasizam, saradnja će biti okončana ovog leta, između ostalog i zato što italijanski defanzivac ima 36 godina.

Ačerbija bi mogao da zameni Kim. Južnokorejanac nije zadovoljan statusom u Bajernu i imajući u vidu dobre odnose dva kluba nije isključeno da on pređe u Inter sa formulom pozajmica sa pravom otkupa. Druga solucija je Konstantinos Mavropanos iz Vest Hema. Grk bi mogao da se kupi za cifru između 15.000.000 i 20.000.000 evra što nije nedostižna cena za Inter uprkos svim finansijskim problemima. Pominje se i Kris Smoling, kao tampon rešenje, ako Inzagi bude uspeo da transformiše Alesandra Bastonija u centralnog defanzivca u tročlanoj odbrambenoj liniji.

I kad već pomenusmo Bastonija, italijanski reprezentativac će igrati protiv Empolija u prvenstvu u ulozi komandanta odbrane, jer se i De Fraj povredio na treningu u reprezentaciji Holandiji. Stefan se već vratio u Milano i danas će biti podvrgnut pregledima da bi se ustanovila težina povrede i koliko će morati da odsustvuje.

Što set tiče podmlađivanja. Inzagi je već u ovoj sezoni otvorio vrata za nove snage poput Aslanija, Fratezija i Bišeka. Njima bi trebalo dodati i Fabijana koji je potvrdio potencijal i veliki talenat u Bolonji i budući da Inter ima pravo otkupa (12.000.000 evra) sve je izglednije da će mladi Italijan vratiti u Apijano Đentile.

DE LAURENTIS MENJA SVE

Aurelio De Laurentis najavljuje drastične promene u Napoliju tokom leta. Klub će dovesti novog sportskog direktora, trenera a biće promena i u igračkom kadru počev od prodaje Viktora Osimena.

Prvi izbor De Laurentisa za klupu Napolija je Antonio Konte, ali bivši italijanski selektor čeka Juventus i odluku Stare dame oko Maksa Alegrija. Veliko je pitanje da li će De Laurentis imati strpljenja kao Đuzepe Marota pre nekoliko godina kad je doveo Kontea u Inter.

Ostala imena za klupu Napolija nisu tako visokozvučna. Reč je o trenerima sa velikom perspektivom koji su odradili odličan posao u provinciji i spremni su za veliki klub. Na listi su Paladino iz Monce, Đilardino (Đenova), Italijano (Fjorentina),  Farioli (Nica) i Pekija (Parma). Ima i par eksperata za kalčomerkato koji i dalje tvrde da ne treba isključiti povratak Mauricija Sarija u Kastel Volturno uprokos „otrovnim“ izjavama De Laurentisa na račun Toskanca posle davanja otkaza u Laciju.

Napoli se pomirio s činjenicom da će Osimen otići iz Napulja ovog leta, ali gazda kluba neće dati veliki popust na raskidnu klauzulu koja iznosi 130.000.000 evra. U međuvremenu Napoli već radi na traženju alternativa za nigerijskog asa. Prvi izbor je Dejvid iz Lila, kluba iz koga je Osimen stigao u Napoli, a drugi je napadač Fejnorda Santjago Himenes.

JUVE STVARA TIM ZA POVRATAK NA VRH

Navijači Juventusa se nadaj uzletu ekipe (Reuters)Navijači Juventusa se nadaj uzletu ekipe (Reuters)


Tehnički direktor Juventusa Kristijano Đuntoli će dobiti još veća ovlašćenja u klubu od ovog leta budući da su rukovodioci Stare dame odlučili da lansiraju trogodišnji plan koji predviđa osvajanje skudeta i napad na Ligu šampiona.

Đuntoli će raspolagati i relativno visokim budžetom sa konstrukciju novog Juventusa, u zavisnosti od prodaje igrača Bjankonera, cifra bi mogla da se popne na 150.000.000 evra. Eto zašto Juve nije bez šansi da angažuje Kopmejnersa i pored veoma visokog zahteva Atalante (Boginja traži 60.000.000 evra za Holanđanina).

Prioritet Bjankonera je podizanje kvaliteta u veznoj liniji zbog čega su u vrhu beležnica Đuntolija imena Gorecke, Fergusona i Samardžića. Odbrana bi trebalo da bude pojačana sa defanzivcem Bolonje Kalafjorijem. U napadu je Juve već stavio pod kontrolu Felipea Andersona koji će iz Lacija doći bez evra obeštećenja.

Da bi obezbedio novac za finansiranje ambiciozne kampanje pojačanja Juventus će prodati dobar deo igrača koji ove godine igraju na pozajmicama u drugim klubovima, od Sulea i Barenečee u Frozinoneu do Hejsena u Romi.

EJBRAHAM SE OŠTRI ZA MILAN

Tami Ejbraham ubrazava potpuni oporavak posle operacije ligamenata kolena i želi da bude spreman da odigra barem delove mečeva u Ligi Evrope protiv Milana. Za Danielea De Rosija je to veliko pojačanje u završnici sezone, tim pre što se Azmun teško povredio u dresu reprezentacije Irana i za njega je sezona, po svoj prilici, već završena.

Sa Ejbrahamom na klupi, Roma će imati i validnu zamenu za Romelua Lukakua. Nije mala stvar budući da je Belgijanac u 2024. imao prilično vidljiv pad forme i učinka u dresu Đalorosih.

Frančesko Toti je korigovao izjavu o Paula Dibali u kojoj je upozorio Romu da bi trebalo dobro da razmisli da li da Argentincu produži ugovor budući da on igra tek polovinu mečeva u jednoj sezoni.

Toti je precizirao da je govorio kao navijač, a ne kao neko ko je bio u rukovodilac Rome, kao i da Dibalu smatra vrhunskim fudbalerom i da bi u njegovom timu uvek bilo mesta za „dragulja“.

Legendarni kapiten Rome je potvrdio da ne vidi sebe u doglednoj budućnosti u Trigoriji sa aktuelnim vlasnicima kluba. Fridkinovi nijednog trneutka nisu pokazali interes ni da se upoznaju sa njim a kamoli da ozbiljnije razgovaraju o mogućoj saradnji.

TUDOROVA REVOLUCIJA

Igor Tudor je rešen da promeni formacijsku postavku u kojoj je Lacio igrao u poslednje tri sezone 4-3-3- u 3-4-2-1. Nije rečeno da će već protiv Juventusa u nastavkku prvenstva i zatim u prvoj polufinalnoj utakmici Kupa Italije primeniti novi model igre, ali je to budućnost Lacija.

Sa novom formacijom pojedini fudbaleri Lacija će biti stavljeni na veliki ispit. Naime, za dva mesta iza prvog špica u konkurenciji će biti čak šestorica igrača, od Luisa Alberta i Zakanjija, preko Felipea Andersona i Isaksena, do rezervi Pedra i Kamade.

Tudor je poništio hijerarhije koje su postojale za Sarijevog vakta i svi igrači počinju od nule. To se nije svidelo senatorima poput Čira Imobilea, Luisa Alberta i Felipea Andersona i nije iznenađenje da se o svoj trojici priča kao fudbalerima na izlaznim vratima. Već smo rekli da je Anderson kaparisan od Juventusa, Luis Alberto bi trebalo da se vrati u Španiju, tačnije Andaluziju, dok bi Čiro Imobile mogao da završi karijeru u Interu kao „Altafini našeg doba“. Naime, odličan odnos Simonea Inzagija i spremnost Imobilea da u Interu bude igrač za poslednjih 20 minuta i da uskoči kad je to potrebno, otvara vrata za mogući transfer.

Imobile ima unosne ponude iz Saudijske Arabije, međutim njegova porodica ne želi da se preseli na Arabijsko poluostrvo i preferira da ostanu u Italiji, ili ako već moraju da se sele da nova destinacija budu Sjedinjene Amričke Države.

Pedro već ima spakovane kofere da se vrati u Španiju, dok Kamadi ističe ugovor i moći će da izabere novi klub. Nije siguran ostanak ni Zakanjija i Isaksena. Matija još uvek nije produžio ugovor koji mu ističe u leto 2025. godine dok bi Danac, ako se pojavio neko spreman da plati 15.000.000 do 20.000.000 evra, bio prodat bez mnogo razmišljanja.



tagovi

Buongiorno ItaliaInterac milanJuventusNapoliSerija ALacioRoma

Obaveštavaj me

Inter
Milan
Juventus
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara