SRBI U LIGAMA PETICE: Oduševili Grujić i Lazović, Lukić poništio Vesina, dobar i Đuričić, Kolarov izgubio 18 lopti za poluvreme

Vreme čitanja: 5min | uto. 29.01.19. | 17:25

Vezni red veze Evropom

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Vezni red srpskih reprezentativaca, sa izuzetkom Nemanje Maksimovića,  veoma je dobro funkcionisao prethodnog vikenda u najjačim ligama Evrope (proše nedelje u Engleskoj su se igrale utakmice FA Kupa). Marko Grujić je bio najbolji srpski fudbalaer na evropskoj pozornici. Vezista Herte je uz postignut gol briljirao tokom celog meča protiv Šalkea. Dobre partije su pružili i Sergej  Milinković-Savić, Saša Lukić, Filip Kostić, Mijat Gaćinović. Defanzivci su bili pola-pola: Matija Nastasić i Miloš Veljković solidni, Aleksandar Kolarov i Nenad Tomović moraju na poparavni. Treba naglasiti i dobru igru Nemanje Radonjića, kao i prvi gol Filipa Đorđevića u dresu Kjeva.

Izabrane vesti

ITALIJA

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ je dobio prelazne ocene za svoj nastup protiv Juventusa u itailjanskoj štampi. Mediji su mu davali 6, kao Korijere delo sport, ili 6,5, kao Gazeta delo sport. U obrazloženjima za ocene se ističe tehnika, zalaganje i volja da se postigne gol (Korijere delo sport) kao i elegancija i čvrstina u igri srpskog reprezentativca (Gazeta). “Konačno jedna predstava na nivou onih iz prethodne sezone”, konstatatovalo je nekoliko italijanskih listova.

ALEKSANDAR KOLAROV je uz Klajverta, Markana i Karsdorpa, po ocenama medija, bio najgori u redovima Rome u remiju sa Atalantom. Korijere delo sport mu je čak dao 4,5. Rimski dnevnik priznaje Kolarovu učešće u akciji za prvi gol Rome, ali i precizira da su sve opasne akcije dolazile sa njegove strane i da je njegova odgovornost za treći gol i dosuđeni penal za Atalantu. Gazeta zapaža da je Kolarov imao veliki pad u igri u drugom poluvremenu i da je izgubio čak 18 lopti.

SAŠA LUKIĆ je pobrao aplauze u itaijanskoj štampi za svoj premijerni nastup u dresu Torina od prvog minuta u ovoj sezoni. Srpski veznjak je za igru u meču sa Interom dobio uglavnom 6,5 uz obrazloženje da je pokazao karakter i taktičku zrelost. Gazeta je istakla da je Lukić praktično “poništio” Vesina na terenu.

NENAD TOMOVIĆ nije dobio prelaznu ocenu od italijanskih izveštača. Najdarežljivija je bila Gazeta koja mu je dala 5,5, dok su ostali bili stroži i ocenili ga 5. Srpski defanzivac je bio neodlučan na terenu i izgubio je gotovo sve duele, zamerili su mu italijanski izveštači. Na kraju je završio meč pre kraja zbog povrede.

FILIP ĐORĐEVIĆ je za svoj gol prvenac u dresu Kjevu nagrađen sa vrlo dobrih 6,5. Gazeta je obrazložila svoju ocenu stavom da je Đorđević odmah ušao u meč i da je praktično “spržio” defanzivca Pecelu. Podsetimo Đorđević je odigrao samo poslednjih 15-ak minuta meča.

FILIP ĐURIČIĆ je konačno odigrao dobar meč u dresu Sasuola u novoj 2019, godini. Osim što je obezbedio penal za svoj tim, Filip je bio stalna pretnja odbrani Kaljarija, mada je, kako je to primetila Gazeta, mogao da bude i konkretniji i ubojitiji pred golom sardinijskog tima. Filip je ocenjen uglavnom sa 6, dok su mu pojedini mediji dali i 6,5.

DARKO LAZOVIĆ je briljirao protiv Empolija. Proglašen je za najboljeg igrača utakmice od svih medija. Uglavnom je ocenjen sa 7, a neki mediji su mu dali 7,5. Gazeta je precizirala da se ne zna da li je bio lepši autorski gol il asistencija za treći pogodak Đenove koji je stavio tačku na konačni ishod.

NEMAČKA

MARKO GRUJIĆ se vratio u formu iz perioda pre povrede. Marko nije samo postigao izjednačujući gol za Hertu,u prvom poluvremenu remija protiv Šalkea, nego je bio i najbolji u timu iz Berlina, zajedno sa partnerom na sredini terena Mejerom. Grujić je dobio odličnu dvojku.

MATIJA NASTASIĆ je odigrao solidan meč  u dresu kluba iz Gelzenkirhena. Za svoju igru dobio je solidnu trojku i bio je najbolji u defanzivnom redu Šalkea. Primera radi njegov saigrač u odrani Sane je dobio 4, kao i Kaliđuri.

FILIP KOSTIĆ je bio najbolji u mini srpskoj koloniji u Ajntrahtu iz Frankfurta. Krilo reprezenacije Srbije je ocenjeno sa trojkom i samo su golman Trap i Ante Rebić dobili bolju ocenu od njega u timu trenera Hitera.

LUKA JOVIĆ je ocenjen sa 4. Protiv Verdera iz Bremena nije imao svoj dan i ostao je u senci Rebića i Halera koji su se upisali u listu strelaca. Za utehu, mladi reprezenativac Srbije je  idalje prvi na listi strelaca Bundeslige, ispred veličina kakve su Levandovski i Rojs.

MIJAT GAĆINOVIĆ je ušao u igru u drugom poluvremenu i doneo je željeni preokret i izjednančenje svom tim. Gaćinović je uneo svežinu i čvrstinu na sredini terena frankfurtskog tima i zato je za svojih pola sata na terenu ocenjen trojkom

MILOŠ VELJKOVIĆ je zamenio u prvom poluvremenu povređenog Langkampa i opravdao je poverenje trenera Kohfelta. Veljković je zaradio trojku i pokazao da Verder može ozbiljno da računa na njega.

FRANCUSKA

NEMANJA RADONJIC je odigrao  vrlo dobar meč za Olimpik iz Marseja i pored poraza od Lila na Velodromu. Srpski krilni igrač je bio među par najboljih aktera marsejskog kluba i zato je dobio uglavnom sedmicu od francuskih medija.

VUKAŠIN JOVANOVIĆ je za izdanje u minimalcu Bordoa na gostovanju kod Strazbura nagrađen više nego dobrom šesticom. Samo je još Otavio u Bordou dobio tako visoku ocenu. Već standardno dobar, u poslednjih pet kola četiri šestice, prosek mu kvari samo četvorka za meč sa Nicom, a Francuzi su inače vrlo škrti sa ocenama, pa je tako recimo Fransis Kamano za izdanje u Strazburu dobio dvojku.

PETAR ŠKULETIĆ i MIHAILO RISTIĆ su ušli pri samom kraju meča Monpeljea sa  Kaenom kada je pobednik već bio odlučen, tako da nisu imali vremena da stave svoj pečat na utakmicu i ostali su bez ocene.

ŠPANIJA

NEMANJA MAKSIMOVIĆ je odigao jedan od slabijih mečeva u dresu Hetafea protiv Atletiko Madrida. Nemanja je kumovao prvom golu tima Čola Simeonea i zamenjen je sredinom drugog poluvremena. Marka mu nije čak ni dala ocenu definišući ga kao “mekanog” dok je As bio manje surov dajući mu jedan pik.

MARKO DMITROVIĆ se nije proslavio u sudaru sa Leganesom (2:2) mada nije on bio direktan krivac za dve lopte u Eibarovoj mreži. Međutim, nije ni sačuvao mrežu, a kako mu je to u opisu posla jedna zvezdica od Marke.

DARKO BRAŠANAC se utopio u sivilo Alavesa u minimalnom porazu protiv Rajo Valjekana i poput ostalih igrača Baskijaca dobio je jednu zvezdicu ili pik.

Piše: Željko PANTELIĆ

 


tagovi

Ocene SrbaŽeljko Pantelić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara