""
""

Milioni stižu u Ljubljanu: Olimpija zaradila neverovatan novac na igračima koje je dovela za siću!

Vreme čitanja: 3min | sre. 17.02.16. | 18:35

Sjajna zarada slovenačkog kluba u zimskom prelaznom roku...

Poslednju titulu Olimpija osvojila je 1995, a 10 godina kasnije zbog finansijskih problema izbačena je u petu ligu. Zmajčeki su morali da osnuju novi klub i krenu ispočetka, a nakon ekspresnog povratka u elitu iz sezone u sezonu gledaju u leđa Mariboru... Međutim, Olimpija je ponovo “in“ i predstavlja važan faktor i van slovenačkih okvira.

Izabrane vesti

Olimpija je oživela dolaskom Milana Mandarića koji je šefovao u nekoliko engleskih klubova, a u Portsmotu je imao najblistavije trenutke. U Stožicama se radi pametno, sistematski i moderno, što (zasad) nije donelo trofeje, ali jeste punu kasu koja bi mogla da omogući još bolji uzlet posrnulog slovenačkog velikana na čijoj klupi je odnedavno Marko Nikolić.

I pre zvaničnog početka prelaznog roka Olimpija je dogovorila najveći transfer u klupskoj istoriji: 21-godišnjeg napadača Andraža Šporara, posle 17 golova u 18 jesenjih mečeva, prodala je za 2.800.000 evra u Bazel. Uz vrlo verovatni dodatni bonus od 1.000.000 evra ako ekipa sa stadion Sent Jakob Park i sledeće sezone osvoji titulu prvaka Švajcarske.

A za kraj zimske pijace – prava bomba! Slovenački mediji javljaju da će Olimpiju napustiti i drugi napadač, 22-godišnji Nigerijac Ezekijel Henti. Njegova nova destinacija je moskovska Lokomotiva, koja će ga navodno platiti čak 5.600.000 evra.

Olimpija će tako za manje od dva meseca srušiti klupski rekord, i to za dvostruko veći iznos. Koliko su dobar posao napravili najbolje svedoči podatak da su Šporara doveli za “kikiriki“ iz nekadašnjeg gradskog konkurenta Interbloka koji se raspa(da)o, dok je Henti kupljen od Milana za tek 150.000 evra.

On je kao junior stigao na San Siro, a posle epizoda u Serije B poslat je na pozajmicu u Sloveniju. Nakon pola sezone u Gorici reagovala je i pozajmila ga Olimpija, da bi prošlog leta od Milana otkupila ugovor za pomenuti iznos.

Šporar sa 17 i Henti sa osam golova bili su glavni predvodnici zeleno-belih u prvom delu sezone i doveli su ih do vrha. Ipak, prednost pred Mariborom je samo tri boda i teško da će ovako oslabljena Olimpija izdržati.

Istina, kao zamene su dovedeni Blesing Eleke, takođe mladi Nigerijac i takođe iz Gorice, za 800.000 evra, te iskusni srpski vezista Miroslav Radović, koji je nekada briljirao u Legiji iz Varšave, a poslednja epizoda bila mu je u Kini. Utisak je ipak da će slovenačku titulu ponovo slaviti Maribor, ali Olimpiji teško da neko može nešto da zameri.

Bile su to jednostavno ponude koje se ne odbijaju, pogotovo ako se zna da su pre ove zime najviše zaradili na Janu Oblaku, danas golmanu Atletika iz Madrida, koga su 2011. kao 17-godišnjaka prodali Benfici za 1.700.000 evra.

TOP prodaje Olimpije:

1. Ezekijel Henti – 5.600.000 evra u Lokomotivu (M)
2. Andraž Šporar – 2.800.000 evra u Bazel
3. Jan Oblak – 1.700.000 evra u Benfiku
4. Sebastjan Cimirotič – 700.000 evra u Leče
4. Ermin Šiljak – 700.000 evra u Bastiju
5. Dare Vršič – 500.000 evra u Austriju Beč

(FOTO: Youtube printscreen)


tagovi

SlovenijaOlimpijaEvropaAndraž Šporar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara