(© Reuters)
(© Reuters)

I u arapskom svetu prvak se piše isto - Maks Verstapen

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.11.23. | 17:17

Holanđaninu četvrta uzastopna pobeda u Abu Dabiju

Pobedio je Maks Verstapen i na Velikoj nagradi Abu Dabija, čime je stavio tačku na najdominantniju sezonu otkako vozi Formulu 1. Još jednu – šampionsku.

Šarl Lekler je kroz cilj prošao drugi, dok je Džordž Rasel trećim mestom obezbedio Mercedesu vicešampionski naslov u konkurenciji konstruktora.

Izabrane vesti

Šampion Verstapen zadržao je vodeće mesto na samom početku trke, a iako je drugoplasirani Lekler nekoliko puta u prvom krugu pokušavao da obiđe Maksa, već od narednog kruga vozač Ferarija nije bio dovoljno blizu. Borba za treću poziciju odvijala se između dvojca Meklarena, a Lando Noris nasledio je poziciju od svog timskog kolege. Oskar Pjastri bio je sledeća meta i Džordžu Raselu, a ta bitka potrajala je sve do 11. kruga kada je Rasel prešao na četvrtu poziciju.

Prve promene pneumatika među vodećima započeo je Fernando Alonso kada je u 13. krugu sa srednjih pneumatika prešao na tvrde, a isti potez povukao je i Pjastri koji se evidentno mučio na svom setu srednje tvrdih guma. Noris i Rasel otišli su na promenu guma u narednom krugu, a zbog lošeg pit stopa i predugog zadržavanja u boksu, Noris je izgubio poziciju od Rasela.

Drugi vozač Mercedesa, Luis Hamilton je posle starta sa 11. pozicije napredovao do šestog mesta, a kontakt sa Pjerom Gaslijem u 15. krugu primorao je Britanca da u nastavku vozi oštećenog prednjeg krila. U narednom krugu Hamilton je otišao na promenu pneumatika, dok su vodeći Maks i drugoplasirani Lekler to učinili u naredna dva.

Druga promena pneumatika usledila je počevši od 34. kruga kada je to učinio Noris, a u narednim krugovima su ga u tome ispratili Rasel, Lekler i timski kolega Pjastri. Vodeći Verstapen je na poslednju promenu guma otišao u 44. krugu, a na stazu je izašao ponovo na prvoj poziciji.

Vodio se duel između Norisa i Peresa, a zbog manjeg kontakta i izbacivanja Norisa sa staze, Peres je zaradio vremensku kaznu od pet sekundi koja mu se dodaje na kraju trke. Šarl Lekler je na samom kraju trke pokušao da pomogne ekipi Ferarija da dođe do drugog mesta u šampionatu konstruktora, propuštajući Peresa kako bi napravio prednost veću od pet sekundi u odnosu na Rasela. Prednost nije bila dovoljno velika i posle dodeljivanja kazne Peres je završio iza vozača Mercedesa koji je time nadoknadio poene u odnosu na Ferari, time završivši na drugom mestu sa 409 poena.

Borba za osmu poziciju između Cunode i Hamiltona u poslednjem krugu umalo se nije završila kobno za obojicu, jer je Britanac u pokušaju preticanja napravio manju grešku. Zadržao je japanski vozač svoju poziciju, ali nije uspeo da timu Alfa Taurija donese značajne poene čime bi obišli Vilijams na sedmom mesto u šampionatu konstruktora.

Fernando Alonso je sedmom pozicijom obezbedio četvrto mesto u šampionatu vozača, iako Šarl Lekler ima isti broj poena (206). Lando Noris završava sezonu na šestoj poziciji u šampionatu sa 205 poena, 5 više od Karlosa Sainsa.

Poredak prvih deset na Velikoj nagradi Abu Dabija:

1. Maks Verstapen (+najbrži krug)

2.  Šarl Lekler

3. Džordž Rasel

4. Serhio Peres

5. Lando Noris

6. Oskar Pjastri

7. Fernando Alonso

8. Juki Cunoda

9. Luis Hamilton

10. Lens Strol

PIŠE: Maja NAKARADIĆ



tagovi

Formula 1Maks VerstapenRed Bul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara