Borba za ulazak u najveće bejzbol finale: Pivari glancaju slavine, Dodžersi razbijaju krigle

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.10.18. | 10:58

Polufinale najjače bejzbol lige na svetu počinje večeras

Kažu da je bejzbol sport koji nikog ne ostavlja ravnodušnim - samo su dve opcije u igri: obožavanje i prezir. Još kad se rivali susreću dvaput u toku dana, emocije su dodatno pojačane.

Oni koji prema igri koja se upražnjava na terenu sličnom parčetu torte gaje prvopomenuto osećanje od večeras će imati razloga za uživanje, jer će na Miler parku u Milvokiju domaći Bruersi na otvaranju finalne serije Nacionalne lige (NL), odnosno polufinalu MLB, dočekati Los Anđeles Dodžerse.

Izabrane vesti

Domaći tim ostvario je najbolji učinak u NL u regularnom delu sezone (96-67), dok je ekipa iz "grada anđela" odmah iza njih (92-71), pa bi borba trebalo da bude žestoka, pogotovo što je u sedam odigranih utakmica u ovoj sezoni minimalno vođstvo na strani Dodžersa.

U trenutku kad ovaj tekst nastaje, kao startni bacač Milvokija najavljen je Đio Gonzales, pičer koji je pre manje od dva meseca postao član Bruersa, mada je bilo predviđeno da bitku započne prvi "kačket" Pivara Julis ČasinGonzales, nekadašnji ol-star i najbolji po broju pobeda u NL 2012. godine, nije  bacao u ovogodišnjem plej-ofu, a tokom ligaškog dela sezone ostvario je skor od 10 trijumfa i 11 poraza, a protivničkim ekipama je dozvoljavao 4,31 ERA.

Dobru osnovu za one kojima na kačketu stoji slovo "M", a čije je radno mesto na brdašcetu predstavljaće činjenica da su svi zajedno na startu plej-ofa u tri utakmice imali samo 0,64 ERA, što potkrepljuje podatak o svega dva primljena poena u seriji.

Ipak, postoji i druga strana medalje. Pojedini udarači Dodžersa nikako ne odgovaraju Gonzalesu.

Met Kemp protiv njega ima ostvarenih osam dobrih udaraca (H), prosek 0,33 po izlasku na udaračko mesto (AVG ili BA), a prate ga Meni Mačado i Dejvid Fris sa šest i istim prosekom. Uz ovaj podatak treba dodati da je Mačado odlično napadao u prvoj rundi doigravanja protiv Kolorada (dva puta je doneo sigurne poene slanjem lopti na tribine, a omogućio je 6 poena svojoj ekipi /RBI/). Uz njega su zavidan ofanzivni performans na početku plej-ofa imali i Džastin Tarner (AVG 0,357, 5 H) i Maks Mansi, četiri puta je poentirao, opaučio je loptu za dva HR.

Kad je tim iz Los Anđelesa u pitanju, u gradu poznatom po brojnoj srpskoj dijaspori predvodiće ih Klejton Keršou, jedan od najboljih pičera u tekućem veku. Poznati humanista u svoju biografiju upisao je više prestižnih zvanja - dovoljno je reći da je tri puta bio najbolji bacač Nacionalne lige, a svoje umeće dokazuje i danas. 

Ligaški skor 10-5 i ERA 2,73 nadogradio je pobedom protiv Atlanta brejvsa u prvom kolu plej-ofa, uz to nije omogućio poen protivniku, a sad će biti izložen vatri iz palica Kristijana Jelića i njegovih saigrača. 

Naše gore list može da kači postere s Keršouovim likom u svoju sobu, jer je protiv Klejtona igrao izvrsno, a najbolji pokazatelj je prosek dobrih udaraca (H) u odnosu na broj izlazaka "na palicu" (AVG ili BA), koji ide preko 0,50, odnosno 50 odsto.

Da je samo Jelić dobar u napadu, ne bi bilo brige za pulene Dejva Robertsa, ali nije tako. Erik Krac je briljirao protiv Atlante (AVG 0, 62, uz pet H od kojih su nastala dva poena), a na njega su se ugledali Majk Mustakas (AVG 0,364, 4 H, 2 RBI), Rajan Braun,kao i već spomenuti Jelić.

U veliko finale (Svetska serija) plasiraće se ekipa koja ostvari četiriri pobede, prva dva susreta organizovaće Milvoki, potom će se rivali preseliti u Los Anđeles ,ako zatreba uslediće povratak u saveznu državu Viskonsin, a pobedniku Nacionalne lige takmac u borbi za titulu svetskog šampiona, kako se naziva završna predstava MLB, biće bolji iz duela u Američkoj ligi  Boston Red soksa i aktuelnih šampiona Hjuston Astrosa. Dodžersi jure mogućnost da se bore za sedmi trofej u svojoj istoriji, dok Pivari iz Milvokija još nisu imali priliku da nazdrave u čast konačne pobede u završnoj predstavi najjače bejzbol lige na svetu.

Dok izabranici Dejva Robertsa traže put do stare slave, Krejg Kaunsel Bruersima tek treba da ucrta šampionsku putanju. U sebe moraju verovati, jer za sve postoji pr(a)vi put.

BEJZBOL, MLB - POLUFINALE (DO ČETIRI POBEDE)

Subota 
02.05: (2,45) Milvoki - LA Dodžers (1,55)

Nedelja
02.05: (1,75) Boston Red Soks - Hjuston Astors (2,08)

* Kvote su podložne promenama 

Foto: Action Images


tagovi

bejzbolMLBsportsko klađenjeLA DodžersBoston Red SoksHjuston AstrosMilvoki Bruers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara