Luis Enrike (Reuters)
Luis Enrike (Reuters)

Luis Enrike pred Vestfalen: U igri smo da osvojimo sve a tek smo na početku procesa

Vreme čitanja: 3min | uto. 30.04.24. | 19:45

Španski stručnjak podsetio da je ovaj tim Pari Sen Žermena nov projekat

Bilo je sezona u kojima je Pari Sen Žermen proglašavan jednim od glavnih favorita za osvajanje Lige šampiona, ali ogroman uloženi novac i velika igračka i trenerska imena nisu nikada ispunili san katarskih vlasnika i doneli toliko željeni trofej prvaka Evrope.

Kada su letos klub napustila imena poput Mesija, Nejmara, Ramosa i raspao se projekat zvezdane svlačionice, delovalo je da će PSŽ morati da sačeka nekoliko godina pre nego što opet bude među glavnim favoritima. Međutim, mladi tim koji vodi Luis Enrike je nadmašio sva očekivanja i došao do pretposlednje stepenice na putu ka ušatom trofej. Sutra će u prvom meču polufinala gostovati u Dortmundu gde su već bili gosti u grupnoj fazi…

Izabrane vesti

S obzirom da ste protiv istog rivala u grupi zabeležili pobedu i remi, da li bi bilo veliko razočaranje ako vas sada eliminišu?

“Za sva četiri tima koji su u polufinalu, sve osim plasmana u finale bi bilo razočaranje. Ni sa nama nije drugačije”, rekao je Luis Enrike na konferenciji za medije uoči meča.

Većina medija vas vidi kao favorite. Da li vam to smeta?

“Vidite, to je dokaz da mediji ne znaju ništa o fudbalu. Uživaćemo u fudbalu i jedinstvenoj atmosferi”.

PSŽ protiv Barselone i Borusija protiv Atletika su bile otvorene utakmice sa mnogo golova. Da li bi sada značaj utakmice mogao da je “zatvori”?

“Mislim da će biti slično kao u četvrtfinalu. Nije u našem stilu da se bavimo nagađanjima. Isto važi i za Borusiju. Pokušaćemo da fudbalom pobedimo i prođemo dalje. Očekujem da bude spektakularno i da će oba tima stvarati šanse”.

Da li vam je ovo jedna od uzbudljivijih sezona u karijeri?

“U procesu smo rasta i na početku novog projekta. Do kraja sezone je mesec dana, a mi smo u igri da osvojimo sve. Najvažnije je da kontrolišemo emocije i da ne posustanemo pod pritiskom. Ali na taj pritisak ne treba gledati kao na neprtijatelja i moramo da budemo ambiciozni”.

U decembru, uoči meča protiv Borusije ste rekli da će vaš tim biti bolji u 2024. Koliko je tim napredovao od tada?

“U svim aspektima. Defanzivno i ofanzivno. A možemo da budemo još bolji! To je naš način rada. Zahtevni smo kao celina. Uspeli smo da pregrmimo momente kada smo bili na ivici i pokazali smo karakter. Linija koja razdvaja pobedu i poraz u ovom takmičenju je jako tanka. Siguran sam da će svaki detalj biti veoma važan”.

Vaš tim je često inferioran u skok igri. Kako ćete to da propravite?

“Sve ekipe imaju slabosti. Nismo savršeni što se pokazalo u nekim porazima ove sezone ali naš cilj je da igramo utakmice u kojima možemo da prikažemo najbolje izdanje. Ja za svoj tim uvek mislim da je najbolji. Ako uspemo da nametnemo brz ritam i poremetimo Borusiju na lopti, napravićemo joj velike probleme”.

Da li vas je pobeda u Barseloni oslobodila tereta i pritiska?

“Nadam se. Uradili smo nešto što ovaj klub nikada pre nije. Kvalifikovali smo se dalje posle poraza u prvom meču kod kuće. Tokom grupne faze nismo nijednom pobedili u gostima, a u nokaut fazi smo pobedili oba puta. Imam dovoljno iskustva da znam šta da očekujem sutra. Moramo biti hrabri i zaboraviti da postoji revanš na Parku prinčeva”.

Imate jedan od najmlađih timova u Ligi šampiona. Da li ste ponosni zbog toga?

“Smešno mi je to… Ako izgubimo, onda će biti da smo neiskusni. Ako pobedimo, onda će ispasti da smo srećni. Godine su nebitne. Pogledajte biciklizam. Takmičari su sve mlađi i mlađi. Mladi ljudi su danas super spremni. Nikada u životu nisam sastavljao startnu postavu razmišljajući o godinama igrača. Nebitno mi je da li igrač ima 55 ili 16 godina, da li je mlad, iskusan ili šta već… Taj podatak o godinama je dobar samo za budućnost ovog kluba”.

Da li ste iznenađeni koliko je Vitinja postao bitan igrač?

“Postao je jedan od najboljih veznih igrača na svetu. Sposoban je da igra na više pozicija. Na krilu, u sredini, kao ‘šestica’… Napredovao je u defanzivi što je deo igre u kojem ima najveću odgovornost”.


tagovi

Luis EnrikeVitinja

Obaveštavaj me

PSŽ
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara