Kilijan Embape u prošlom meču protiv Dortmunda (©reuters)
Kilijan Embape u prošlom meču protiv Dortmunda (©reuters)

Dortmund vs PSŽ - treći čin: Nisu isti, ali ih evropski neuspeh stavlja u isti koš

Vreme čitanja: 5min | sre. 01.05.24. | 12:25

Čija će evropska sezona dobiti novi zaplet?

U razmaku od 24 časa Nemačka će po drugi put biti svedok fudbalskog spektakla u polufinalu Lige šampiona. Posle Alijanc Arene na kojoj su Bajern i Real u rovovskoj borbi odigrali 2:2, pažnja se seli na Vestfalen gde će čuveni Žuti zid po drugi put ove sezone dočekati Pari Sen Žermen (RTS, TV Arenasport, 21.00).

Dortmund i Pari Sen Žermen se po treći put sastaju ove sezone. Zajedno su bili deo “grupe smrti“ Milan i Njukasl, gde se maltene do poslednjeg kola nije znalo ko će dalje, a kome se završava evropski put. Prvi okršaj dobio je PSŽ sa 2:0 na Parku prinčeva, na Vestfalenu bilo je 1:1, a Dortmund je i pored toga Grupu F završio ispred konkurencije. Bila je to jedina grupa uz onu u kojoj su bili Barselona, Porto, Šahtjor i Antverp u kojoj su svi timovi pobedili i pretrpeli poraz.

Izabrane vesti

Do polufinala su i jedni i drugi stigli preko španskih velikana, u oba slučaja posle zaostatka. PSŽ je pregazio Barselonu rezultatom 4:1 u revanšu na stadionu Kamp Nou, dok je Dortmund pred svojim navijačima počastio Atletiko Madrid takođe sa četiri gola, ali za konačnih 4:2.

Sada će evropska sezona za jedan od dva kluba dobiti novi zaplet, sa idejom da se na Vembliju dogodi rasplet o kojem se sanja decenijama! Uprkos rezultatima u domaćim prvenstvima koji su u realnom kontrastu, evropski put Dortmunda i PSŽ je dosta sličan. Naime, ni jedan od dva kluba nije podigao kontinentalni pehar u ovom veku. PSŽ je osvojio 'pokojni' Kup pobednika kupova 1996. i bio vicešampion godinu da kasnije, kada se Dortmund jedini put popeo na krov Evrope!

Za Parižane ili tačnije katarske vlasnike je podizanje Ušatog pehara i dalje nedosanjani san, dok bi za Dortmund povratak na kontinentalni tron posle skoro tri decenije došao kao ostvarenje svih snova. Interesantno, moglo bi to da se dogodi baš na Vembliju, na kojem je nemački velikan imao poslednju šansu da se okiti lovorikama. Bilo je to 2013. godine, kada je Arjen Roben doneo radost Bajernu u nemačkom finalu Lige šampiona (2:1), ujedno i poslednji put kada je Dortmund igrao polufinale elitnog takmičenja.

Dortmund nije uspeo da savlada PSŽ u prva dva meča i nada se da bi to moglo večeras da se promeni.

“Nije nam se svidelo kako smo izgledali u tom prvom meču. Sada smo drugi tim, mnogo čvršći od onoga što smo bili u septembru, pa čak i decembru“, rekao je Edin Terzić.

Dortmund je u Parizu tada igrao u sistemu 3-5-2, odnosno branio se u formaciji 5-3-2, što se završilo rutinskom pobedom Svetaca. Od tada Milioneri su se vratili standardnoj postavci 4-2-3-1.

“Tada smo imali suviše respekta prema rivalu. Želeli smo da iskočimo iz našeg sistema i odigramo nešto hrabrije, da protivnika dovedemo u nezgodninu poziciju, da se nađe pod pritiskom i da mi budemo agresivniji na terenu“, podsetio je Terzić.

Sistem je bio pravljen za igru iz kontri, što se nije isplatilo. Luis Enrike je odgovorio sa trojicom napadača, mada je to bila formacija sa čak petoricom napred jer se bekovi PSŽ-a nisu sklanjali sa polovine rivala i Dortmund tu širinu nije znao da brani čak ni sa petoricom pozadi.

U drugom meču nemački tim je izgledao dosta bolje. PSŽ je tada bio bez Usmana Dembelea, zbog čega se Enrike odlučio za postavku sa trojicom štopera i petoricom pozadi u fazi odbrane, što je domaćinu dalo veći manevarski prostor i mogućnost da pritisne rivala. Emre Džan je tu utakmicu igrao kao usamljeni vezista, dok su Julijan Brant i Marsel Sabicer bili dosta ofanzivniji i agresivniji između linija PSŽ.

Dortmundove pripreme za treći susret sa PSŽ-om nisu prošle kako treba. Remi sa šampionom Nemačke Leverkuzenom uz primljen gol u sedmom minutu nadoknade, te težak poraz od Lajpciga (1:4) opteretili su Terzićev sastav. Milioneri su sada peti na tabeli, sa pet bodova zaostatka u odnosu na Lajpcig i verovatno jedina šansa za povratak u elitu biće osvajanje Lige šampiona prvi put posle 27 godina.

Pari Sen Žermen više nema briga kada je u pitanju domaće prvenstvo. Iako su odigrali 3:3 sa Avrom proteklog vikenda, Monakov poraz od Liona doneo je Svecima treću uzastopnu domaću titulu, dvanaestu ukupno. No, Liga šampiona ostaje i dalje najveći san kluba u koji je uloženo više milijardi evra!

Prema poslednjim najavama, Mats Humels je spreman za meč, dok su Rami Bensebaini i Sebastijan Ale van stroja zbog povrede kolena, odnosno skočnog zgloba. Donjel Malen se dosta mučio sa povredom mišića kvadricepsa, ali se očekuje da bude u protokolu, dok se u tim vraća i Ijan Matsen čiji je otac već poručio kako želi da njegov sin ostane u Dortmundu i naredne jeseni.

PSŽ meč dočekuje u maltene punom sastavu. Presnel Kimpembe, Serhio Riko i Lejvan Kurzava nisu tu, ali oni svakako ne bi ni bili konkurenti za startnih jedanaest kod Luisa Enrikea. Kilijan Embape je odigrao samo 45 minuta protiv Avra i spreman je za večerašnji duel, a očekuje se da mu podršku sa bokova pruže Usman Dembele i Bredli Barkola.

Gosti su u ovom dvomeču favoriti. Poraženi su samo jednom u poslednje 32 utakmice u svim takmičenjima, a taj jedan poraz od Barselone na otvaranju četvrtfinala nije doneo preveliku štetu. Četvrto pojavljivanje u polufinalu Lige šampiona sa sobom nosi i obavezu za Enrikeov sastav da se plasira u tek drugo finale, prvo od 2020. u kojem je tadašnji trener Tomas Tuhel poražen od Bajerna. Dortmund nije poražen na svom terenu u prethodnih deset mečeva Lige šampiona kod kuće – šest pobeda – i ako želi da dosanja prolaz u novo finale posle jedanaest godina, mora maksimalno da iskoristi moć Žutog zida.

 Veći je pritisak na PSŽ-u, ali i Dortmund ima svoje razloge da opravda plasman...

LIGA ŠAMPIONA - POLUFINALA

PRVE UTAKMICE

Utorak:

Bajern Minhen - Real Madrid 2:2 (0:0)

/Sane 53, Kejn 57 – Vinisijus 24, 83 penal/

Sreda:

21.00: (2,90) Dortmund (3,60) PSŽ (2,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Borusija DortmundPari Sen ŽermenLiga šampionaKilijan EmbapeEdin Terzić

Obaveštavaj me

PSŽ
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara