Pogled na Hamburg iz vazduha (©Wikipedia)
Pogled na Hamburg iz vazduha (©Wikipedia)

Ceo grad na nogama: Hamburg se konačno vraća u Bundesligu, ali ne HSV

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.05.24. | 09:51

Gradski derbi, koji je na programu ovog petka od 18.30 časova, mogao bi ozbiljno da pogodi navijače Hamburgera, jer ako njihov voljeni tim izgubi od Sankt Paulija rival će proslaviti promociju

Obično su uvek dani visokog napona u Hamburgu kada se sastaju dva gradska rivala Hamburger i Sankt Pauli. Ovog petka od 18.30 časova, uoči njihovog 111. susreta, Sankt Pauli na HSV-ovom Folkspark stadionu, ima priliku da izbori promociju u Bundesligu, na koju domaćin čeka od sezone 2018/2019.

Sve je jasnije da će Hamburg posle pet godina ponovo imati bundesligaša. Otkad je HSV 2018. prvi put u istoriji ispao iz elitnog ranga i tako izgubio svoj prestižni status Dinosaurusa (jedinog kluba koji nikada nije ispadao), u drugom najvećem gradu u Nemačkoj (posle Berlina) se nije igrao najkvalitetniji fudbal.

Izabrane vesti

HSV je tri sezone za redom završavao na četvrtoj poziciji u Cvajti, dok je u prethodna dva prvenstva bio treći. Igrao je baraž protiv bundesligaša i u oba slučaja je gubio.

Za to vreme Sankt Pauli je bio bliži borbi za opstanak u drugom rangu nego promociji u elitu. Sve do ove sezone, kada je iznenadio čitavu fudbalsku Nemačku tako što je 32. kolo dočekao na prvoj poziciji, ispred timova poput HSV-a, ali i Herte, Šalkea, Kajzerslauterna, Hanovera, Nirnberga…


18.30: (2,40) Hamburger (3,50) Sankt Pauli (2,85)


Matematički samo još dva boda dele Gusare od promocije. Tri kola pre kraja prvenstva imaju sedam poena više od trećeplasirane Fortune Diseldorf. I to ih dovodi sada u komšiluk, na Folkspark.

Svi znaju koliki je ulog današnjeg meča, zato se gradska policija mobilisala kako bi se sprečili bilo kakvi incidentni. A nije da ih nije bilo ranijih godina među navijačima dva kluba iz Hamburga, kada su se igrale daleko manje bitne utakmice.

Boleće sve kojima je HSV blizak srcu, jer ako izgube posle toliko decenija više neće moći da pričaju da su najbolji klub u gradu. Mada, čak i da pobede, to im je izvesna realnost, jer nešto najbolje čemu izabranici Štefana Baumgarta mogu da se nadaju je novi plasman u baraž, u kojem svakako neće biti favoriti.

HSV je četvrti na tabeli, ima 11 bodova manje od Sankt Paulija, a četiri od Fortune i tog mesta u baražu. Ponovo, kao i ranijih godina, zabrljao je sve u finišu prvenstva i dopustio konkurenciji da mu pobegne.

Ilustracija (©AFP)Ilustracija (©AFP)

Ovog petka će na teren i Fortuna, ugostiće takođe od 18.30 časova Nirnberg. Ako kojim slučajem ne bude slavila, obradovaće se silno navijači Holštajn Kila, pošto će onda i oni u nedelju imati priliku da overe promociju pobedom protiv Vena. Dok bi Sankt Pauli u tom slučaju automatski obezbedio Bundesligu čak i da izgubi.

Holštajn Kil ima pet bodova više od Fortune, a devet od Hamburgera, koji samo još u teoriji može do direktne promocije. Dakle, sve je izvesnije da ćemo u sledećoj sezoni gledati mečeve Bajerna, Bajer Leverkuzena, Borusije Dortmund i ostalih protiv Sankt Paulija i Holštajna.

Šta ostaje Hamburgerovim fudbalerima? Mogu da tuguju i pruže ruku boljem rivalu ili da probaju da se regrupišu i barem časno privedu kraju sezonu. Posle ovog meča gostovaće Paderbornu, pa će da ugoste Nirnberg. Dakle, ništa više se ne pitaju i čak i da pobede sve do kraja mnogo toga moraju drugi klubovi da im učine da bi se uopšte domogli baraža.

Uostalom, ko im je kriv što su ovog proleća izgubili i od Holštajna (0:1) i od Fortune (0:2), te što nisu pobedili Grojter Firt (1:1) ili Magdeburg (2:2)… Bili bi u boljem položaju i da su 1. decembera ostvarili bolji rezultat protiv Sankt Paulija na njegovom Milerntoru, ali nisu. Nadoknadili su 0:2 sa poluvremena, stigli do 2:2 već do 60. minuta, ali taj rezultat se više nije menjao. Nisu bivši Dinosaurusi imali snage za totalni preokret. I zato će (najverovatnije) i sledeće sezone da igraju u Cvajti protiv Šalkea, Herte i njima sličnim posrnulim velikanima.

Ilustracija (©AFP)Ilustracija (©AFP)

Za to vreme, Sankt Pauli će se izvesno vratiti u Bundesligu prvi put od 2011. godine. Ako ne danas, onda verovatno pobedom u nekoj od preostale dve utakmice sa Osnabrikom (kod kuće) ili Venom (u gostima). Nekadašnji fudbaler Energije Kotbus, a sada ekspert za Cvajtu Torsten Matuška, uveren je da se Sankt Pauli neće brukati u Bundesligi.

Biće ovo brutalno za HSV. Sankt Pauli je dostojan Bundeslige. Videli ste da konstantno igraju dobar fudbal otkad je Fabijan Hirceler preuzeo ekipu. Njihov proces, automatizmi, to su neke od najboljih stvari koje sam video u Cvajti poslednjih godina. Apsolutno su zaslužili ovo. Pre deset ili 12 kola sam još rekao da Sankt Pauli ide gore. HSV-ova realnost je sada četvrto mesto i sedma sezona u Cvajti. Kako je krenuo postaće drugoligaški Dinosaurus. Zvuči neverovatno, ali to je sadašnja situacija“, zaključio je Matuška.


-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------


NEMAČKA 2 – 32. KOLO

Petak

18.30: (1,32) Fortuna Diseldorf (5,60) Nirnberg (8,50)

18.30: (2,40) Hamburger (3,50) Sankt Pauli (2,85)

Subota

13.00: (2,30) Grojter Firt (3,50) Ajntraht Braunšvajg (3,00)

13.00: (2,75) Hanza (3,40) Karlsrue (2,35)

20.30: (1,95) Kajzerslautern (3,60) Magdeburg (3,80)

Nedelja

13.30: (2,50) Elverzberg (3,50) Herta (2,70)

13.30: (2,15) Hanover (3,50) Paderborn (3,30)

13.30: (3,70) Ven (3,50) Holštajn Kil (2,00)

Utorak

18.30: (4,10) Osnabrik (3,70) Šalke (1,85)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

CvajtaHamburgerHSVSankt PauliBundesliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara