Verstapen u Kini (©Reuters)
Verstapen u Kini (©Reuters)

Verstapenu pobeda u prvom Sprintu sezone

Vreme čitanja: 3min | sub. 20.04.24. | 09:58

Osma pobeda Holanđanina u Sprint trkama

Zbog starta sa četvrtog mesta imao je Maks Verstapen nešto teži zadatak nego uobičajeno, ali čak ni u Sprint trci nije dozvolio konkurentima da ga pobede. Luis Hamilton u Mercedesu je trku završio kao drugoplasirani, dok je treći kroz cilj prošao drugi Red Bul Serhija Peresa.

Loš start osvajača pol-pozicije Landa Norisa omogućio je Hamiltonu da mu se nametne već u prvoj krivini, a greška Norisa i silazak sa staze poslali su ga na sedmu poziciju ispred timskog kolege Oskara Pjastrija. Mladi Britanac do kraja trke nije uspeo da se oporavi od greške na startu, nadoknadivši poziciju samo zbog odustajanja Fernanda Alonsa u kasnoj fazi trke.

Izabrane vesti

Na startu se petoplasirani Karlos Sains (Ferari) približavao Maksu, ali je pokušaj obilaženja bio bezuspešan čak i uz pomoć DRS-a. Verstapen je ubrzo dodao gas i počeo da sustiže drugoplasiranog Alonsa.

U sedmom krugu Maks je preuzeo drugo mesto od Španca koji se naizgled nije ni branio, a sve više je brisao prednost koju je imao u tom trenutku vodeći Hamilton, zbog manje greške koju je Britanac napravio u prvoj krivini.

Na istom mestu na kom je obišao i Alonsa, Maks je u devetom krugu preuzeo vodeću poziciju od Hamiltona i na kraju trke preveo karavan preko linije cilja sa prednošću od 13 sekundi.

Dok je Verstapen išao ka još jednoj pobedi, a Hamilton ka podijumu, iza njih je tokom većeg dela trke bio takozvani "DRS vozić" u kom su se vozači od trećeg do sedmog mesta nalazili u intervalima manjim od jedne sekunde. U tom trenutku trećeplasirani Alonso u Aston Martinu uspešno je branio svoje mesto na podijumu, ali se četiri kruga pred kraj trke nametnuo njegov sunarodnik Sains.

Sains je napao Alonsa na ulasku u šestu krivinu, u narednoj se dvostruki šampion odbranio, a zatim je došlo do kontakta. Serhio Peres je tako iskoristio duel dva Španca i obilaskom obojice došao na treće mesto. Ubrzo je to učinio i Šarl Lekler za volanom drugog Ferarija.

Nakon što je izgubio nekoliko mesta, Alonso je bio primoran da ode u boks kako bi promenio pneumatike koji su bili oštećeni posle kontakta sa Sainsom. Međutim, posle jednog kruga na stazi odlučeno je da se vozač Aston Martina povuče iz trke, a incident je u međuvremenu stavljen pod istragu.

Jedini vozač koji je trku odvezao na mekim gumama bio je Džordž Rasel u Mercedesu, ali nije uspevao da napreduje na startu kao što je bilo očekivano. Britanac je na samom početku čak i izgubio nekoliko mesta, jer je morao da izbegne gužvu koja se ispred njega stvorila posle manjeg kontakta dva bolida Zaubera. Nadoknadivši u daljem toku trke nekoliko pozicija došao je do devetog mesta, a posle odustajanja Alonsa, Rasel je osmim mestom bio poslednji među osvajačima poena.

Miljenik domaće publike Gvanju Džou je, završivši na devetoj poziciji, bio prvi vozač van poena.

Osvajači poena u Sprint trci u Kini: Maks Verstapen, Luis Hamilton, Serhio Peres, Šarl Lekler, Karlos Sains, Lando Noris, Oskar Pjastri, Džordž Rasel.

Nastavak akcije u Kini zakazan je za 9 sati kada su na programu kvalifikacije za glavnu trku, dok je sama trka u nedelju od 9 časova.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Maks VerstapenVN KineLuis Hamilton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara