Konstantin Harkov (©Reuters)
Konstantin Harkov (©Reuters)

Prštalo u derbiju, Crnoj Gori triler i četvrtfinale! Matković izbacio Hrvate sa Svetskog prvenstva

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.07.23. | 11:15

Evropski prvaci neće biti ni među osam na planetarnoj smotri...

Žreb i rasplet grupne faze udesili su da se već u osmini finala Svetskog prvenstva igra veliki derbi i bio je strašan! Prštalo je u bazenu, dominirali su golmani do završnice, a onda su na scenu stupili Đuro Radović i Dušan Matković. Katapultirali su dve lopte u gol Marka Bijača i Crnu Goru u četvrtfinale. I izbacili Hrvatsku – 13:12.

Evropski prvaci neće biti ni među osam na planetarnoj smotri, Hrvatska je doživela ozbiljan udarac u Fukuoki. Cilj su bili medalja, finale i olimpijska viza za Pariz, a sledi joj razigravanje. Crnogorski šuteri su zablistali u finišu najbolje utakmice na šampioinatu, ali da bi uopšte bili u prilici da reše derbi postarao se Petar Tešanović.

Izabrane vesti

Iz smene u smenu generacije išla je Crna Gora, konstantno je Vladimir Gojković tražio okosnicu. Menjao od godine do godine i samo oko jedne pozicije nije imao brigu – golmanske. Imao je pouzdanog Dejana Lazovića, sada Petra Tešanovića. I pre no što je derbi osmine finala počeo, jedna stvar nije se dovodila u pitanje: da bi Ajkule dobile evropskog prvaka, čuvar mreže Breše mora da „spusti roletnu“.

Za hrvatske vaterpoliste je povremeno na bazenu u Fukuoki bio mrkli mrak, gol nisu mogli da vide desetak minuta u prvom poluvremenu. Ušao je Petar Tešanović u seriju, skidao zicere i udarce iz daljine. Dao je vetar u leđa saigračima, raširio im krila. U pojedinim trenucima je bio poput neprobojnog zida. Naročito kada nije bilo ruskog bombardera Konstantina Harkova. Brzo je zaradio dve lične greške, Ivica Tucak bio je primoran da mu dozira minutažu i tada je Crna Gora napravila razliku.

Aleksa Ukropina i Dušan Matković su sa nezgodne strane i centralne pozicije parali mrežu, da je Kanstantsin Averka iskoristio zicer – Ajkule bi imale četiri gola prednosti protiv kontinentalnih šampiona. Belorus je propustio izvanrednu priliku, mogao je da gurne Hrvatsku ka ponoru. Nije to uradio i timu Vladimira Gojkovića ponovile su se stvari iz meča sa Srbijom u grupnoj fazi.

Zablistao je Tešanovićev kolega Marko Bijač, skidala je hrvatska „jedinica“ udarce iz blizine, imala ogroman uticaj na razvoj rezultata. Golman Olimpijakosa je poljuljao samopouzdanje crnogorskim šuterima, a aktivirao se i Jerko Marinić Kragić. Za četvrtinu je spakovao tri gola, nije uspevao da ga pročita Petar Tešanović. U strašnoj utakmici je zajedno sa Zvonimirom Butićem servirao preokret, potpomogao je i Bijač sa odbranjenim petercem Aleksi Ukropini, ali ipak je Crna Gora bila ta koja je sa prenošću ušla u završni period.

Marko Bijač je skidao nemoguće, postao prva figura regionalnog derbija, ali da zaustavi udarac Dušana Matkovića – nije mogao. Krilo Crne Gore se sačuvalo posle dve brze lične, ruka se nije ohladila. Hrvatska je održavala egal, ali su bekovi počeli da ispadaju jedan po jedan, da sakupljaju lične greške. Šuteri su imali više prostora da odapnu strelu, kod Ajkula je na liniji dva metra veliki posao odradio Vladan Spaić, a u finišu je eksplodirao Đuro Radović.

Bombarderi su došli do izražaja, sevnula je desnica Dušana Matkovića. Pocepao je mrežu, nemoćan je bio Marko Bijač i Crna Gora je u poslednjem minutu imala prednost. Hrvatska napad za peterce i – nije ga iskoristila. Blok je bio pravovremen.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE – OSMINA FINALA:

Nedelja

SAD – Kanada 13:10

Australija – Francuska 8:11

Hrvatska – Crna Gora 12:13

11.30: (9.00) Japan (13.0) Srbija (1.10)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija Crne Gorevaterpolo reprezentacija Hrvatske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara