Kvoterbek Bafala Džoš Alen(©AFP)
Kvoterbek Bafala Džoš Alen(©AFP)

NFL plej-of: Bafalo i Pitsburg kao Bambi na ledu, uzdrmana Filadelfija putuje u Tampu

Vreme čitanja: 4min | pon. 15.01.24. | 16:41

Snežna oluja je na snazi u Bafalu, Tampa će kod kuće pokušati da iznenadi Iglse

Plej-of u NFL-u nije mogao bolje da počne. Već u prvim mečevima šokovi – drugi najbolji tim NFC-a, Dalas Kaubojsi glatko su izgubili kod kuće od Grin Beja u meču u kome se nijedan analitičar nije usudio da prognozira pobedu gostiju, dok je Hjuston neočekivanim rezultatom izbacio Klivlend (45-14). Večeras kasno i sutra ujutro su na program još dva meča prve runde u kojoj se sastaju Bafalo Bilsi protiv Pitsburg Stilersa, dok Filadelfija Iglsi idu na noge Tampa Bej Bakanirsima. I ta dva meča obećavaju vrhunski fudbal.

Duel u Bafalu je pomeren za ponedeljak umesto u nedelju s obzirom na opasnu snežnu oluju koja je malo u opadanju, dovoljno da se meč ipak odigra. U predviđeno vreme (22.30 po našem, 16.30h po američkom vremenu), očekuje se temperatura od -8C (realni osećaj -12), 6,2 centimentra snega i vetar jačine šest metara u sekundi. Predivno. Naravno, obzirom na to da su oba grada relativno blizu, loše vreme, sneg I oluje su nešto na šta su odavno navikli, ali će to sigurno biti faktor koji će uticati na rezultat.

Izabrane vesti

Pitsburg je u jednom momentu imao skor 7-7 i izgledalo je da će ovo biti jedna od retkih sezona u kojoj neće ući u plej-of, ali trener Majk Tomlin za svojih 17 godina u Pitsburgu nikad nije završio sezonu sa negativnim skorom, pa je tako i ovoga puta motivisao svoje momke koji su u seriji od tri pobede završili sezonu uspešno i izborili mesto u plej-ofu. Sigurno nisu favoriti, ali daleko od toga da ne mogu da pobede. Rezervni kvoterbek Rudolf je izneo teret ovih pobeda i u formi je, ali mu je ovo prva utakmica u plej-ofu u karijeri, a igraće i po snegu, što je prepreka za mnogo bolje igrače od njega. Prosečna ocena za kvoterbekove koji prvi put igraju u plej-ofu je 75,5, što uopšte nije dobra cifra. Velika prepreka za Pitsburg je svakako i odsustvo najboljeg defazivca Vata, a da ne pričamo o činjenici da im je skor u plej-ofu od 2017. do sada 0-3.

Bafalo je sigurno u boljoj poziciji jer, ako ništa drugo, ima generalno bolji tim, prednost domaćeg terena, a i u formi su. I oni su, kao i Pitsburg, u jednom delu sezone bili tretirani kao autsajderi, ali su posle skora 6-6, sezonu završili kao furija, sa pet vezanih pobeda, uključujući i onu protiv Majami Dolfinsa, koji su im bili glavni rival za prvo mesto u diviziji. Kvoterbek Džoš Alen ima skor od 4-1 u plej-ofu, što nije zanemarljivo, a jedini pravi protivnik ovog tima su oni sami. Kao i u slučaju Dalasa, ovaj tim je pun dobrih igrača, u formi, dobro igra kod kuće i od njih se već dve sezone očekuje makar finale, a to se nikako ne dešava. Zato je i pritisak na ovu ekipu mnogo veći nego na Pitsburg, Hjuston ili Kanzas.

Jedno od starih kladioničarskih pravila je da se ne treba ‘vaditi’ na ekipu koja je u lošoj seriji, očekujući da će baš tada da prekine loš niz. U tom slučaju, sigurno se ne treba kladiti na Filadelfiju protiv Tampa Beja. Prošlogodišnji Superbol finalisti su u očajnoj seriji kojoj se ne vidi kraj. Sve je nekako išlo po ‘loju’ za Iglse dok nisu ugostili San Francisko, koji ih je razneo 42-19 u sred Filadelfije i od tada ne mogu da se sastave. Od poslednjih šest mečeva izgubili su čak pet, a posebno su problematični porazi od Džajantsa i Arizone, ekipa koje imaju samo šest, odnosno četiri pobede ove sezone. Da stvar bude još gora, kvoterbek Herds ima problema sa prstom na desnoj ruci, dok će glavni hvatač Braun propustiti ovaj duel zbog povrede.

Sa druge strane je Tampa Bej, koji je imao potpuno suprotnu sezonu od Filadelfije. Oni su počeli očajno, da bi na kraju dobili pet od poslednjih šest mečeva u sezoni i obezbedili mesto u plej-ofu. Kvoterbek Mejfild igra odlično, mada u poslednje vreme kuburi sa povredama. Njegovi hvatači Godvin i Evans će praviti velike probleme defanzivcima Iglsa koji baš ne ‘sijaju’ ove godine ali ne treba zaboraviti da je Filadelfija bez problema dobila Tampu u regularnom delu sezone. Čini se da je problem Iglsa samopouzdanje, jer je to (skoro) isti tim od prošle godine, pun kvalitetnih igrača koji nisu samo preko noći ‘zaboravili’ da igraju fudbal. Ako ih trener Sirijani motiviše na pravi način, ovo ne bi trebalo da bude problem za njih. Ali, ključna reč je ‘ako’.

Subota:

Kanzas Siti – Majami 26-7 (7-0, 9-7, 3-0, 7-0)

Hjuston – Klivlend 45-14 (10-7, 14-7, 14-0, 7-0)

Nedelja:

Dalas – Grin Bej 32-48 (0-7, 7-20, 9-14, 16-7)

Detroit – Los Anđeles Rems (14-3, 7-14, 3-3, 0-3)

Piše: Vladimir Jovanović


tagovi

Bafalo BilsTampa Bej Bakanirs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara