Marko Radulović (©VSS/Slobodan Sandić)
Marko Radulović (©VSS/Slobodan Sandić)

Nema mesta za kalkulacije kod Srbije i Crne Gore u derbiju, ali će Hrvati moći da odaberu rivala za nokaut fazu

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.07.23. | 17:23

Pred poslednje kolo grupne faze Svetskog prvenstva glava ne boli od matematike...

U prvim kolima je reprezentacijama bilo teško - a vala je i suludo - da se bave kalkulacijama. Pred poslednje mogu i te kako. Ali, nije to matematika od koje boli glava, zapravo je prostora za biranje jako malo, pošto će Španci, Mađari i Italijani gotovo izvesno biti pobednici grupa i direktno će u četvrtfinale, a Grci i Amerikanci će u međusobnom duelu odlučivati o prvo mestu. Tamo gde ima prostora za manevrisanje jeste pravljenje kostura za osminu finala. 

Prostor za kalkulisanje je i tu sužen, preteranih razlika neće biti, jer je dobro delu timova koji će morati da prođu osminu finala da bi se našli među osam najboljih na svetu svejedno hoće li završiti kao drugi ili treći u grupi. To ne važi samo za reprezentacije sa Balkana. Srbija i Crna Gora će ukrstiti koplja u Marine Mese centru i pobednik bi trebalo da dobije lakšeg suparnika na startu eliminacione faze, osima ukoliko drugačije ne odluči - Hrvatska. 

Izabrane vesti

Od svih ekipa koje će izvesno završiti u osmini finala - nisu pečatirana prva mesta, ali će biti, jer je raspored takav da je prostor za iznenađenja u poslednjem kolu smanjen na minimum - jedino će Hrvatska biti u prilici da izabere rivala. I biraće između Srbije i Crne Gore. 

O čemu se radi? 

Domaćin nije imao naročito sluha za termine, nije ih usklađivao prema evropskom tržištu, iako je vaterpolo najpropraćeniji na Starom kontinentu. Možda je bolje reći da tu jedino i ima bazu. Derbiji su igrani u noćnim terminima po srednjoevropskom vremenu, a od 05.00 će se u Fukuoki sastati selekcije koje su nekada udruženim snagama išle po medalju na najvećim takmičenjima: Srbija i Crna Gora. 

Po završetku olimpijskog šampiona i crnogorskih Ajkula, tačno će se znati ko će od njih u koju četvrtinu žreba. Neće moći, niti će imati vajde da kalkulišu, to eventualno može da uradi samo Hrvatska, koja od 12.00 igra meč trećeg kola sa Japancima. Barakude će imati iscrtan žreb. Pobede li - idu na trećeg iz grupe u kojoj se nalaze balkanske selekcije. Izgube li - idu na drugoplasirani tim iz iste grupe. 

Jedno je sigurno: jedan regionalni derbi biće odigran u osmini finala Svetskog prvenstva. Neko će, što se žreba i rezultata na planetarnoj smotri tiče, proći kao bos po trnju. Pitanje je samo da li će evropski šampion iz Splita želeti da provocira sudbinu i sreću odabirom ili će svom silinom udariti na domaćina, pa kako mu je suđeno u osmini finala. 

Dve od tri reprezentacije sa Balkana imaće paklen put do završnice i najboljih osam, a kada stignu do tamo, sačekaće ih sveži protivnici. Imaće dovoljno vremena za odmor i pripremu. Mada, ni to nije uvek plus, videlo se to po Srbiji na prethodnom Svetskom prvenstvu, kada je kao pobednik grupe pauzirala nekoliko dana nakon selidbe iz Segedina u Budimpeštu i nimalo joj nije prijalo da igra na otvorenom bazenu protiv Hrvatske. 

Od tog četvrtfinalnog dvoboja u Budimpešti je mnogo toga krenulo po zlu za srpsku reprezentaciju. Nizali su se pehovi sa povredama, otkazi, promena selektora, previranja na domaćoj sceni, rezultati su izostali... Možda i prvi put od državnog tima očekivanja nisu velika, sve to je potkrepilo i bledo izdanje protiv Španije, iako konačne brojke na semaforu nekoga mogu i da zavaraju.

Sve i da su Delfini u prilici da kalkulišu - a nisu - okolnosti ih obavezuju da idu na pobedu. Jer, u bitnim utakmicama na velikim takmičenjima nisu ostvarili trijumf protiv neke od najjačih evropskih reprezentacija. U razigravanjima ih je bilo, nadigrana je upravo Crna Gora, ali to su utakmice bez težine. Srbija je na Svetskom prvenstvu u Budimpešti u pomenutom četvrtfinalu izgubila od Hrvatske. Na Evropskom prvenstvu u grupi od Mađarske, a zatim u osmini finala ispala od Francuske, što je dovelo do toga da za narednu kontinentalnu smotru mora da igra kvalifikacije.

Ono što je važilo pred početak planetarne smotre u Fukuoki važi i danas: Srbiji je preko potrebna velika pobeda. Za početak neka bude protiv Crne Gore u grupnoj fazi, onda će biti nešto lakše na mentalnom planu kada dođe do eliminacionih brobi. Bez obzira na to hoće li ekipi Uroša Stevanovića suparnik biti Hrvatska ili Japan.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U FUKUOKI:

GRUPA A

Ponedeljak (17. jul)

Kazahstan – SAD 5:18

Australija – Grčka 9:13

Sreda (19. jul)

Grčka – Kazahstan 18:2

SAD – Australija 16:8

Petak (21. jul)

06.30: SAD – Grčka

09.00: Australija – Kazahstan


GRUPA B

Ponedeljak (17. jul)

Kanada – Kina 13:10

Francuska – Italija 6:13

Sreda (19. jul)

Italija – Kanada 24:6

Kina – Francuska 8:17

Petak (21. jul)

10.30: Kina – Italija

13.30: Francuska – Kanada


GRUPA C

Ponedeljak (17. jul)

Aregentina – Hrvatska 5:24

Mađarska – Japan 16:8

Sreda (19. jul)

Hrvatska – Mađarska 10:12

Japan – Argentina 20:9

Petak (21. jul)

02.00: Mađarska – Argentina

12.00: Hrvatska – Japan


GRUPA D

Ponedeljak (17. jul)

Crna Gora – Južna Afrika 35:10

Srbija – Španija 14:16

Sreda (19. jul)

Španija – Crna Gora 11:7

Južna Afrika – Srbija 5:30

Petak (21. jul)

03.30: Južna Afrika – Španija

05.00: Srbija – Crna Gora



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija Srbijevaterpolo reprezentacija Crne Gorevaterpolo reprezentacija Hrvatske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara