(©VSS)
(©VSS)

Istorijat velikog rivalstva i preokreta: Od osamostaljenja i finala u Malagi, preko epskog polufinala, do Fukuoke

Vreme čitanja: 2min | pet. 21.07.23. | 10:54

Sijaset vaterpolo bitaka "na jednu loptu" vodili su Srbija i Crna Gora

Kada su Srbija i Crna Gora megdandžije u bazenu, uzbuđenja ne manjka. Nije ni u Fukuoki. Olimpijskom šampionu pripali su triler i drugo mesto posle velikog preokreta i peteraca. I na taj način nastavljen je trend i ispisana nova stranica velikog rivalstva.

Od osamostaljenja dve države, sijaset bitaka "na jednu loptu" vodili su Srbija i Crna Gora. Još od finala Evropskog prvenstva u Malagi, kada su Ajkule osvojile zlato, preko epskog polufinala kontinentalne smotre u Budimpešti i preokreta za pamćenje – Delfini u više navrata imali četiri gola zaostatka – pa sada do Svetskog prvenstva u Fukuoki.

Izabrane vesti

Srbija je bila u debelom minusu, gubila je čak 0:5 i uspela da se vrati. Ipak je to bila utakmica na jednu loptu, baš kako je hrvatski strateg Hrvoje Koljanin i najavio za Danče, i u fokusu su bili golmani. U osnovnom delu meča Vladimir Mišović, kada je došlo do peteraca – Branislav Mitrović.

“Bio je problem kada smo gubili 0:5, ali nije bio problem da se vratimo. To smo uspevali da uradimo više puta u ranijem periodu. Sada imamo dosta novih igrača i svaka odigrana utakmica je za njih veliko iskustvo”, rekao je Uroš Stevanović i osvrnuo se na veliko rivalstvo Delfina i Ajkula:

“To traje od osamostaljenja dve države, posebno od finala Evropskog prvenstva u Malagi 2008. Tako je bilo i sada. Ljudi koji dolaze treba da uživaju u ovoj igri”.

Ulazak srpskih vaterpolista nije bio dobar. Nije bio ni protiv Španije, ako se zanemare brzi golovi Strahinje Rašovića. Na tome će selektor i njegovi pomoćnici morati da porade, jer u nokaut fazi, počev nedelje i osmine finala, loš pristup na startu mogao bi da bude fatalan za olimpijskog šampiona.

“Očigledno da imamo problem sa ulaskom u utakmicu. Tako je bilo i sa Španijom. Sada se nismo predali, uspeli smo da stignemo i pobedimo. Moramo da poradimo na kvalitetnijem pristupu u meču i na tome će raditi u narednom periodu. Okrećemo se utakmici osmini finala”, poručio je Stefan Ćirić.

Selektor Uroš Stevanović i njegov pomoćnik Stefan Ćirić nemaju razlog da budu zadovoljni načinom na koji Srbije otvara utakmice, u neku ruku to je hroničan problem i dovodi do rapidnog porasta pritiska i uvlačenja nervoze. Sa druge strane, u Crnoj Gori ne mogu da budu zadovoljni rezultatom, a opet su optimistični pred nokaut fazu.

“Ovog puta je prevagnulo u korist Srbije, ali mislim da smo pokazali i bolju igru i veće zajedništvo. Nadam se da će nam se sve to u budućnosti isplatiti”, podvukao je Uroš Čučković.

Da li je optimizam beka koji je bio deo epskog duela Srbije i Crne Gore u Budimpešti utemeljen – ubrzo će se pokazati.


tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija Crne Gorevaterpolo reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara