Roni O'Saliven
Roni O'Saliven

Gospoda na zelenoj površini, a nije fudbal: Počinje Svetsko prvenstvo u snukeru!

Vreme čitanja: 6min | pet. 20.04.18. | 14:20

O'Saliven prvi favorit za titulu

Imaju svog Pola Gaskojna, igraju na zelenoj površini u Engleskoj , a nije u pitanju fudbal.

Nije ni ragbi. Ni kriket.

Izabrane vesti

Igraju u pozorištu Krusibl, međusobno su suprotstavljeni, a nisu gospoda Glembajevi!

Gospoda, ipak, jesu!

Rebus, zar ne? Naizgled nerešiv. Za nas koji ne igramo svakako. A, ipak je rešenje jednostavno.

Po 84. put u istoriji, a 50. u modernoj eri, Šefild će, kao što to čini već 4 decenije unazad, biti domaćin najboljim svetskim igračima snukera, jer će  od 21. aprila do 7. maja 32 majstora taka (štapa) obigravati oko stola u borbi za jednu od tri najprestižnije titule u svetu ovog sporta - onoj koja će pobedniku doneti zvanje svetskog šampiona. Prvih 16 sa svetske rang liste su plasman u šesnaestinu finala obezbedila na osnovu pozicije na tabeli, dok je još toliko učesnika došlo putem kvalifikacija.

Nokaut sistem garantuje neizvesnost, mogućnost iznenađenja takođe, s tim što će iz runde u rundu rasti broj frejmova (partija) potrebnih za prolaz u naredni krug takmičenja. Da li će ambicije, očekivanja i nade najvećih favorita biti opravdane ili nokautirane od nekog iz drugog plana - znaće se posle dvodnevnog finala 6. i 7. maja.  Miris oko 490.000 evra, koliko će pripasti pobedniku, lako može da očara autsajdere i opije favorite.

Gaskojn snukeraškog sveta zove se Roni O'Saliven i predstavljaće Englesku. Uprkos tome što je drugi nosilac na ovom prvenstvu, kladionice mu daju najveće šanse za trijumf, između ostalog i zbog zasluga iz prošlosti.

Rekorder po broju dobijenih finala na Svetskom šampionatu (5) računajući samo učesnike ovogodišnje smotre, čovek koji je iskusio teret bipolarnog sindroma, ekscentrik koji se gušio u mračnom svetu psihoaktivnih supstanci, jeste u privatnom životu bio mister Hajd, ali je u sali za igru najčešće bio dr Džekil, pa i na ovu smotru dolazi sa oreolom pobednika Prvenstva Ujedinjenog Kraljevstva (UK Championship) 2017/18. godine, što je ravno jednoj grend slem tituli u tenisu!

Veliku čast još pre 10 godina mu je ukazao najtrofejniji igrač u savremenoj istoriji snukera, Škot Stiven Hendri, sedmostruki šampion sveta, potvrdivši da je Roni najbolji snukeraš svih vremena, pa je, valjda, i ta činjenica podsvesno uticala na odluku bukmejkera da baš Raketi iz Vordslija daju najviše šansi u borbi za lansiranje na prvo mesto.

Surekorder u broju osvojenih turnira u rangu Trostukih kruna (TK - tri najznačanija takmičenja u snukeru), poznat je kao borac za prava siromašnih, socijalnu pravdu i veliki protivnik čelnika snuker organizacija zbog raskalašnog života koji vode, pa eto prilike da opet postane Robin Hud našeg doba i "otme" najveći komad finansijskog kolača, na ovom Mundijalu teškog ukupno 2,3 miliona evra.

Na putu do trona prvi će pokušati da ga zaustavi Škotlanđanin Stiven Megvajer, pobednik ovosezonskog turnira u Rigi i nekadašnji osvajač UK prvenstva.

Selbi

Drugi Englez, Mark Selbi, nosi nadimak Šaljivdžija iz Lestera, ali se sa takom i kiksom u ruci ne šali.

Trenutno igrač "broj 1" na svetskoj rang listi, prvi nosilac na ovom turniru, svetski prvak iz prošle godine, trostruki vladar snuker planete i petoplasirani na večnoj listi po broju podignutih pehara na turnirima u rangu Trostruke krune (8), sjajnu uvertiru pred Svetsko prvenstvo imao je osvajanjem trofeja na Otvorenom prvenstvu Kine pre desetak dana, savladavši u finalu sunarodnika Bernija Hopkinsa, potencijalnog protivnika u završnici predstojeće smotre u Šefildu.

Čovek poznat po tome što mu je bivši menadžer na Otvorenom prvenstvu Velsa pre 9 godina u toku takmičenja uručio sudski poziv, veliki majstor bilijara i vrsni igrač pikada, ovoga puta ne može računati na "lisičji njuh", kao što je bilo pre dve godine, kada je titulu svetskog šampiona osvojio istog dana kad su fudbaleri Lestera - popularne Lisice - postali najbolji klub Premijer lige.

Protivnik na startu biće mu sunarodnik Džo Peri , a već u drugom kolu bi takove mogao da ukrsti s pobednikom ovosezonskog Mastersa Markom Alenom.

Organizator Svetskog šampionata nije Vašington, mečevi se ne igraju u Beloj kući, ali će jedan od učesnika, i to treći favorit po procenama bukmejkera, biti Tramp.

Dvadesetosmogodišnji Džad Tramp igra pod engleskom zastavom, drži četvrtu poziciju na svetskoj rejting listi, nekadašnje je čudo od deteta, jer je u 14. godini postao najmlađi igrač koji je uspeo da ostvari maksimalan brejk, kasnije je na Otvorenom prvenstvu Velsa  postao i najmlađi učesnik nekog rangirnog turnira u istoriji.

Od samog početka je bilo jasno da se u njegovom slučaju dan po jutru poznaje, usledili su odlični rezultati majstora iz Bristola, a sve je krunisano vodećom pozicijom na listi najboljih igrača sveta, drugim mestom na Mundijalu 2011. i titulom na UK šampionatu iste godine.

Kad je u pitanju tekuća sezona, u novembru se okitio lovorom na Evro mastersu u Lomelu (Belgija), mada to ne bi trebalo da zadovolji njegove ambicije, jer biti "tak broj" na planeti u jednom momentu, a ostati nekrunisan na planetarnom prvenstvu, bilo bi ravno opozivu poznatijeg Trampa - Donalda!

U prvom kolu ga očekuje duel s još jednim Englezom- Krisom Vejklinom ,a žreb ga je svrstao u polovinu kostura s prvim nosiocem Selbijem, pa se njihov sudar može desiti u polufinalu.

Da se skup ne pretvori u nacionalno prvenstvo Engleske pobrinuće se jedan Škot - Džon Higins.

Popularni Čarobnjak iz Višoua kao da ima magični štap s četiri kraka, pa mu je karijera obeležena brojem četiri. Toliko puta je bio svetski prvak (poslednji put 2011. godine), bezmalo četiri godine je proveo na čelnoj poziciji svetske liste, a kotu četiri drži i po broju osvojenih TK turnira, pošto ima ukupno devet titula.

U sezoni koja traje prvi je na cilj stigao u Indiji i Vels openu pre dva meseca, tako da je udario solidan temelj na koji treba dograditi "jak" plasman u Krusiblu.

Tajlanđanin Un-Nu će mu biti rival na startu,u trećoj rundi može naleteti na Džada Trampa, a u polufinalu na Marka Selbija.

Kinezi su u mnogo čemu osvojili svet, pa jedan od njih ima prilku da učini isto. Ding Đunhuj jeste bio najbolji igrač sveta, osvajač pet zlatnih medalja na Azijskim igrama, dvostruki prvak UK šampionata , međutim, samo jedno finale na Šampionatu sveta (poraz od Marka Selbija pre dve godine), teško da u njemu mogu izazvati potpuno zadovoljstvo.

Ding

Poznat po nadimku Zvezda s Istoka zasijao je Ding još kao golobradi mladić, pošto je još 2005. na tlu svoje otadžbine u finalu Kina opena pobedio velikog Stivena Hendrija, a iste godine se dokopao i TK titule u Ujedinjenom Kraljevstvu, a dobru uvertira bi mogla biti i dvostruka pobeda na rangirnim turnirima ove sezone - na Svetskom openu u Jušanu, odnosno Svetskom Gran priju čiji je domaćin bio Vels.

Njegov protivnik u prvom krugu biće još jedan predstavik Kine - Šao (Ksjao) Guodong a ako se kostur bude lomio prema tome kako je postavljen - Kinez bi finale igrao protiv Ronija O' Salivena.

Zanimljivo je da je samo jedan igrač, Ken Doerti iz Republike Irske 1997. godine, uspeo da u modenoj eri (od 1969) pobednički pehar ponese van teritorije Komonvelta. Sve ostale titule završile su u trofejnim sobama snukeraša iz Zajednice Ujedinjenog Kraljevstva i njenih bivših kolonija.

Englezi su neprikosnoveni vladari ovog takmičenja, pošto su, računajući obe ere (1927-2017), osvojili čak 53 titule (12 igrača, Džo Dejvis sam 15), a u savremenoj eri su Engleskoj devetorica igrača podarila 22 trofeja.

Svetsko, a englesko- tak(o) kuglastično zvuči!

SNUKER, SVETSKO PRVENSTVO - 1/16 FINALA

Subota
11.00: (1,50) Fu - Haotijan (2,41)
11.00: (1,30) Selbi - Peri (3,20)
15.30: (1,22) O'Saliven - Megvajer (3,80)
15.30: (1,40) Vilson - Stivens (2,70)
20.00: (1,65) Karter - Dot (2,11)

Nedelja
11.00: (1,30) Alen - Hajfild (3,20)
15.30: (1,35) Marfi - Džons (2,90)

Ponedeljak
11.00: Hokins - Karington 
15.30: Ding - Guodong 
20.00: Bresel - Volden

* Kvote su podložne promenama

Piše: Dragan STOJIĆ
Foto: Action Images


tagovi

Roni O'SalivenMark SelbiSnukerSvetsko prvenstvo u snukerusportsko klađenje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara