Slobodan i Davide Kovač (©MN Press)
Slobodan i Davide Kovač (©MN Press)

Davide Kovač: Sa tatom sam imao okršaj veka! Stižu jače ponude, priča se svašta prvi put o meni

Vreme čitanja: 4min | uto. 23.04.24. | 09:10

"Napravio sam iskorak - odigrao sam u inostranstvu kvalitetno, a svi to cene i gledaju", kaže za Mozzart Sport odbojkaš Srbije

Ponovo je Davide Kovač zaslužio poziv selektora seniorske reprezentacije. Veoma dobra sezona u turskom Hataju vratila ga je u centar pažnje, pa je njegovo ime zasijalo na širem spisku. Na pripreme je stigao već prvog dana, baš kao i još 11 saigrača. Željan je dokazivanja u dresu nacionalnog tima i spreman za žestok rad.

Do ovog trenutka mladi Kovač je prešao dugačak krivudavi put, iako su mu tek 24 godine... Odlazio je u inostranstvo i vraćao se. Približavao se reprezentaciji, pa onda udaljavao.

Izabrane vesti

Zbog svega što je prošao - još draže mu je što je opet tu, u opremi Srbije.

"Moram da kažem da je lep osećaj. To znači da sam radio kvalitetno i da sam igrao dobro u prethodnoj sezoni. Čast mi je što mogu ponovo da budem deo reprezentacije. Moj rad i igra na terenu - nisu prošli nezapaženo, selektor je primetio... Sad je na meni da pokažem šta umem i da probam da opravdam taj poziv za nacionalni tim", poručio je Davide Kovač na početku razgovora za Mozzart Sport.

Prošlog leta je prvi put odlučio da se oproba u prvenstvu Turske.

"Interesantno je bilo. Moje prvo iskustvo u Turskoj - imao sam porodicu blizu sebe, tako da sam video i dobro i loše strane te zemlje. Veoma lepo iskustvo, igrati sa takvim velikanima kao što su Grozer, Anderson... Pružao sam dobre partije protiv njih, ali u prva dva, tri minuta na terenu bilo je neobično. Moji heroji su sa druge strane mreže, to znači da je sve što sam radio do sada vredelo. Proces je bio naporan, ali sam na kraju stigao do nekog nivoa. Posle dva minuta gledanja moramo da se vraćamo u realnost i da pokušamo da se pokažemo najbolje što možemo, ko god je protivnik. Imao sam priliku da igram protiv Zirat Banke, jedne od najbojih ekipa u Evropi, a pogotovo protiv Halkbanke - tima koji je uzeo i titulu i Kup... Zahvalan sam što sam imao dobre partije protiv njih, tako da je sezona za mene bila veoma uspešna".

Susret sa tatom Slobodanom Kovačem, koji je vodio Halkbank - bio je nešto posebno.

"Rolerkoster emocija - bilo je uzbudljivo, ali malo i čudno. Uvek je bio sa moje strane, nikad do ove sezone nismo bili rivali. Stalno smo bili na istoj strani, dogovarali se za taktiku protiv drugih ekipa... Ali, znajući njega i znajući sebe - to je bio okršaj veka u nekim odbojkaškim terminima. Bio je težak meč. Halkbank je sa nama igrao 3:2, a kad su uzeli titulu u finalu su dobili Fenerbahče 3:0. Moram da kažem da smo pružili najveći otpor", uz smeh će Kovač mlađi.

Sa tribina je sve posmatrala nekadašnja odbojkašica Tanja Bilbija Kovač.

"Mama ni za koga nije navijala na početku. Ali, kada sam ja krenuo da vodim, onda je bodrila moju ekipu".

Iza Slobodana je definitivno jedna od najuspešnijih sezona u trenerskoj karijeri. Mada, imao je sličnih i ranije...

"Dupla kruna - a moglo je sve da bude drugačije da smo ih mi pobedili, ubacili u problem i ko zna šta bi se desilo. Zadovoljan sam, sve je ispalo OK i za mene i za njega. Tako da ne mogu da se žalim", nasmejao se Davide.

Davide sa saigračima na okupljanju (MN Press)Davide sa saigračima na okupljanju (MN Press)

Do sada nije imao mnogo vremena da razmišlja o izazovima koji čekaju Srbiju, ali je svestan da ekipu čeka trnovit put do karte za Olimpijske igre - koju svi žele.

"Moram da kažem da tek sad prebacujem fokus na reprezentaciju. Kao internacionalac u Turskoj znam da je svaka utakmica tamo bitna i u svakom momentu mogu da te menjaju. Koliko sam primetio u svim ekipama protiv kojih sam igrao promenili su strance, još neke igrače. To je bilo normalno razmišljanje za mene. U ovom momentu reprezentacija je najbitnija. Biće teško, posebno psihički. Znamo da svaka utakmica ima veliki značaj i ne sme da se izgubi. Videćemo kako ćemo mi da reagujemo u ovakvoj situaciji, nadamo se najboljem i imamo igrače za to".

Kad je nastavak klupske karijere u pitanju - voleo bi Davide da ostane u prvenstvu Turske, ali...

"Ja bih... Priča se sve i svašta - prvi put o meni, drago mi je zbog toga. Ima dobrih i interesantnih priča - možda Turska, možda nešto drugo... Moram da kažem da je mnogo jače i bolje nego prethodnih godina. Pokazalo se da to sve što je bilo tamo - super. Napravio sam iskorak - odigrao sam u inostranstvu kvalitetno, a svi to cene i gledaju", zaključio je Kovač.



tagovi

Davide KovačSlobodan KovačMuška odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara