Akcija Španaca i Petar Tešanović na golu (©European Water Polo Championship 2024)
Akcija Španaca i Petar Tešanović na golu (©European Water Polo Championship 2024)

Crna Gora udarila u zid: Španija je klasa iznad, Perone endemska vrsta

Vreme čitanja: 3min | uto. 13.02.24. | 15:07

Za Ajkule maksimalan domet još jednom četvrtfinale, evropski prvak ide u borbu za medalje

Neće imati Crna Gora po čemu da pamti ni Dohu, osim po izborenoj olimpijskoj vizi. Prošla su vremena kada se borila za medalje na velikim turnirima, kada se penjala na pobednički podijum. Sada je četvrtfinale maksimalan domet, za čitav ciklus nijednom ga tim Vladimira Gojkovića nije prošao.

Španija greške ne prašta, a crnogorski vaterpolisti su ponovili one iz derbija sa Srbijom. Opet su krenuli iz velikog minusa, opet potrošili dosta energije da bi se vratili i evropski prvak dočekao ih je na volej. Ako su od hitaca Alvara Granadosa i Felipea Peronea i uspeli da se oporave, od udaraca koje im je Rođer Taulj zadao – nisu. Položili su oružje pred Crvenom furijom u završnici treće deonice – 15:12.

Izabrane vesti

Prečesto se u velikim utakmicama, protiv najboljih na svetu, ekipi Vladimira Gojkovića dešava da krene iz ‘debelog’ minusa. Selekcija sa Iberijskog poluostrva je, kao i Srbija, očas posla stekla kapital od četiri gola prednosti. Prelako je Felipe Perone postizao golove, bežao čuvarima iza leđa i koristio dodavanja Alvara Granadosa, koji je bio izuzetno inspirisan. Najbolji španski šuter je podjednako dobro u uvodnim minutima tresao mrežu, ali i razigravao saigrače.

Za čitavo prvo poluvreme Petar Tešanović je odbranio tek dva šuta, bio je to ogroman problem za Ajkule, a opet ne nepremostiv. Iako kapiten i prvi čuvar mreže nije bio u elementu, odbrana predvođena Draškom Brguljanom i Vladom Popadićem je koliko-toliko uspela da primiri Špance. I skoro u potpunosti neutrališe zaostatak.

Vodio je tim Davida Martina računa o levorukom Aleksi Ukropini, oterao je od gola Vasilija Radovića, nije bilo pogodaka Dušana Matkovića sa levog krila. Ali, pomalo je bio zaboravljen Marko Mršić. Digao se sa vode iz pozicionog napada, realizovao i kontranapad, u poslednjim sekundama prvog poluvremena direktno posle faula pocepao mrežu. Održavao je Crnu Goru u igri. No, dobra igra Ajkula potrala je tek jednu deonicu.

Alberto Munaris (©European Water Polo Championship 2024)Alberto Munaris (©European Water Polo Championship 2024)

Crna Gora je kompletan arsenal ispucala u drugoj četvrtini. U trečoj je pucala ćorke. Nije dala niti jedan jedini gol, mirovala je mreža Eduarda Lorija, kome je David Martin dao prednost u odnosu na Unaja Agirea. Za to vreme spoljna linija je razigrala sidraša Rođera Taulja. Pojavio se na Svetskom prvenstvu, konačno pružio kvalitetnu partiju i rešio četvrtfinale pre no što je i došlo do završnog čina. Kao i u meču grupne faze kontinentalnog šampionata igranom u Dubrovniku, sve što je do kraja uspeo tim Vladimira Gojkovića je da ‘svuče’ razliku.

Felipe Perone je iako se bliži petoj deceniji života spakovao pet komada, kao da ništa lakše ne postoji. Pride namestio dva, iznudio dva isključenja i ukrao loptu. Sve radi bez po muke. Endemska vrsta. Alvaro Granados je prolazu u polufinale doprineo sa četiri gola i tri asistencije, Rođer Taulj dao je jedan manje, a Alberto Munaris popunio sve kolone. Rezervni golman Eduardo Lorio ponovo je imao dvocifren broj odbrana – 11. Kod Crne Gore je odskočio Marko Mršić sa četiri pogotka.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U DOHI – ČETVRTFINALE

Utorak

Španija – Crna Gora 15:12

15.30: (2.40) Grčka (6.25) Italija (1.95)

17.00: (2.00) Srbija (6.25) Hrvatska (2.35)

18.30: (1.10) Mađarska (13.0) Francuska (9.00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

David MartinVladimir GojkovićVaterpolo reprezentacija Španijevaterpolo reprezentacija Crne GoreSvetsko prvenstvo u vaterpoluAlvaro GranadosFelipe PeroneEduardo LorioAlberto MunarizRožer TauljPetar TešanovićDraško BrguljanMarko MršićAleksa UkropinaVlado PopadićDušan Matković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara