Tudor Andrej Fulea i Vlado Popadić (©European Water Polo Championship 2024)
Tudor Andrej Fulea i Vlado Popadić (©European Water Polo Championship 2024)

Crna Gora 'porodila' vizu za Pariz: Popadićev projektil vredan četvrtfinala i obračuna sa Španijom

Vreme čitanja: 2min | ned. 11.02.24. | 16:51

Preokret režirali Miroslav Perković i naturalizovani beloruski vaterpolista Kanstantsin Averka, a Dušan Matković zapečatio sudbinu Rumunima

Skoro sve olimpijske vize su podeljene, preostala je samo još jedan. Pretposlednju je ugrabila Crna Gora. I selekcija predvođena Vladimirom Gojkovićem naći će se u Parizu, no moraće drastično bolje od onoga što pruža na Svetskom prvenstvu kako ne bi bila puki statista.

Zahvaljujući trijumfu Srbije nad Amerikom izbegla je Italijane u baražu, trebalo je da manje-više lako prođe Rumuniju, koju je pre nekoliko sedmica preslišala u Zagrebu, međutim, muke su bile ‘porođajne’. Izvukli su je iz minus faze Miroslav Perković i naturalizovani beloruski vaterpolista Kanstantsin Averka, režirali su preokret, a bek Vlado Popadić lansirao je projektil vredan četvrtfinala i obračuna sa Špancima.

Izabrane vesti

Odrađivao je crnogorski bek ‘prljav’ posao u odbrani, rvao se na liniji dva metra sa rumunskim centrima. Dobijao je duele bez da napravi faul, ukrao dve lopte, ušestvovao i u kreiranju napada, da bi šutem sa distance doneo veliko olakšanje selektoru i saigračima. Ukrao je loptu pred svojim golom, povukao i preplivao skoro ceo bazen i – tukao pod prečku. Neodbranjivo.

Vlado Popadić izrastao je u junaka Crne Gore, dao je odlučujući gol, ubio u pojam Rumune, a dokrajčio ih je Dušan Matković. Nije ni morao da tuče preko bloka, niko nije izašao na levo krilo. Ostao je sam i potvrdio prolaz. I pobedu nad ekipom Bogdana Rata. Još jednom posle preokreta, baš kao u Zagrebu. Samo dosta teže.

Rumuni su u više navrata tokom prvog pluvremena imali i tri gola prednosti, najbolji šuteri Tudor Andrej Fulea i Vlad Luka Georgesku su provlačili lopte iza leđa Petra Tešanovića. Ništa nije mogao da odbrani veliki crnogorski adut, ali ni Florin Marijus Tic na suprotnom kraju bazena. Nije bio njihov dan, a nedavno su obojica u jednom meču skinuli pet peteraca. Čuvar mreže Breše protiv Amerikanaca, a rumunski protiv Italijana.

Nisu paničili crnogorski vaterpolisti i kada su bili u osetnom minusu, tražili su sidraša Miroslava Perkovića. Sve što su mu servirali pretvorio je u pogotke. Pride iznudio tri isključenja. Na njegovu mirnu završnicu nadovezao se naturalizovani beloruski vaterpolista Kanstantsin Averka, takođe spakovao tri gola i doneo preokret. Rumuni jesu pretili, jesu bili u meču, međutim, kada god bi došli u poziciju da pucaju za izjednačenje – promašili bi.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U DOHI:

BARAŽ ZA ČETVRTFINALE:

Nedelja

Hrvatska – Kina 22:4

Australija – Francuska 8:11

Crna Gora – Rumunija 12:9

SAD – Italija 12:13

ČETVRTFINALE:

Utorak

14.00: Španija – Crna Gora

15.30: Grčka – Italija

17.00: Srbija – Hrvatska

18.30: Mađarska – Francuska


tagovi

Vladimir GojkovićVaterpolo reprezentacija Rumunijevaterpolo reprezentacija Crne GoreSvetsko prvenstvo u vaterpoluVlado PopadićKanstantsin AverkaMiroslav PerkovićPetar TešanovićDušan MatkovićFlorin Marijus TicVlad Luka GeorgeskuTudor Andrej Fulea

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara