Beograd domaćin amaterskog Svetskog MMA prvenstva, Rakić se priseća svog: Tri godine kasnije sam potpisao za UFC

Vreme čitanja: 3min | ned. 15.01.23. | 12:16

Od 11. do 17. februara u Štark Areni

Na mnogim delovima planete već odavno popularan, pa i popularniji od tradicionalnih borilačkih veština, godinama u usponu i u Srbiji, a sada prvi put i na najvećoj sceni – u beogradskoj Štark areni. MMA sport je dočekao šansu da se predstavi širokim narodnim masama u Srbiji, pošto će od 11. do 17. februara biti domaćin amaterskog Svetskog prvenstva u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji, prvog koje će se održati u Evropi.

Uz pokroviteljstvo nesumnjivo najboljeg MMA borca u Srbiji, Aleksandra Rakića, petoplasiranog na UFC listi u teškoj kategoriji.

Izabrane vesti

"Ne znam kako je vama, ali ovaj momenat je nešto specijalno za mene. Osećam se jako lepo. Rođen sam i odrastao u Beču, borio sam se do 2020. pod austrijskom zastavom i tada sam odlučio da na UFC nivou želim da branim boje Srbije. Želim svojim uspehom i rezultatima da dignem MMA sporta na drugi nivo, oduvek sam to želeo. Pogotovu u Srbiji i čitavom regionu. Imamo velike talente, ali je problem što do sada nisu imali binu da to pokažu. Kako je počelo, uveren sam da ćemo uskoro imati ne dvojicu ili trojicu predstavnika, već 15 ili 20 u UFC-u", rekao je Rakić na konferenciji za novinare u beogradskom Kraun Plaza hotelu.

I sam Rakić je još 2014. godine učestvovao na sličnom turniru, u Las Vegasu, ali MMA je u međuvremenu mnogo porastao. Pa ipak, Rakić apeluje na ljubitelje borilačkih veština da dođu i uvere se koliko tu kvalitetnih boraca ima.

"Te 2014 . se održavalo na univerzitetu, totalno je drugačije bilo. Tada je bilo dva kaveza, u Areni će ih biti čak pet, sa više od 600 boraca. Po tome vidite koliko sport napreduje. Meni je tada mnogo pomoglo da napravim skok iz amatera u profi vode. Tri godine posle Svetskog sam potpisao za UFC. Jako je bitno za borce da grade iskustvo... A moj cilj je jasan želim da budem Svetski prvak i da svim klincima pokažem da je to moguće i ako si iz Austrije, Srbije ili bilo koje druge zemlje".

Prvi čovek svetske IMMA organizacije Kerit Braun podsetio je da je ovo osmo amatersko Svetsko prvenstvo, ali prvo u Evropi, pošto su se do sada održavala isključiov u SAD, Bahreinu i UAE. I ovo u Beogradu imaće veliku podršku MMA organizacija sa Bliskog istoka, konkretno bahreinske BRAVE Combat federacije, pa i zaljubljenika u borilačke sportove iz Emirata i Saudijske Arabije, među njima i princa Kalida bin Hamada Al Kalife. Muhamed Šahid iz BRAVE Combat federacije, inače i privatni sekretar princa, najavio je da će 18. februara biti održane i borbe profesionalaca, najavljeno je, veoma zvučnih imena, mada se o njima nije detaljisalo.

Prvi čovek srpske MMA organizacije Luka Nikolić naveo je da će se u Beogradu takmičiti borci iz 62 zemlje i izrazio nadu da će se medaljom okititi i neka od srpskih predstavnica.

"Voleo bih baš to da se desi, da ljudi vide da to nije tako strašno. Nikolina Nina će nastupa za Srbiiju. Osvajala je već evropske medalje. Od nje puno očekujem. Takođe i od Ognjena Mićovića, iz Italije ima srebrnu medalju evropsku, Dževad Baltić je vlasnik bronze. Dakle, imamo već troje u top nivou Evrope".

Za kraj, ministar sporta Srbije Zoran Gajić podsetio je i na onu drugu ulogu sporta, koja se ne meri u medaljama.

"Sport igra veliku ulogu u socijalizaciji i resoijalizaciji mladih naraštaja. Kao zemlja smo poznati kao osvajači velikog broja medalja. Odlično znam mnoge ljude koji su u borilačkim sportivima osvajali medalje, znam kakve su bile ličnosti i koliko je sam taj borilački sport uticao na to njihovo formiranje".


tagovi

Aleksandar Rakićmma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara