Sudar titana: Ameri skidaju krunu Rusiji

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.07.19. | 13:18

U borbi za tron u Ligi nacija u Čikagu domaćin sa najjačim snagama protiv podmlađene, ali sjajne Zbornaje. Poljaci i Brazilci za utešnu bronzu u reprizi prošlogodišnjeg finala Svetskog prvenstva

Amerikanci kao domaćini završnog turnira Lige nacija za odbojkaše napadaju tron, Rusi ga brane od prošle godine kada su u finalu u Lilu bili bolji od Francuske. Lane je Zbornaja oborila domaćina u borbi za pehar, videćemo da li će joj to opet poći od ruke. Sudar titana u Čikagu, odbojkaških velesila (ponedeljak, 01.00).

Sjedinjene Američke Države su uz Brazil bili favorit za titulu pre početka turnira i dosad su to opravdali. Posle laganih pobeda protiv Francuske i Rusije u grupnoj fazi u polufinale je viđen fantastičan meč protiv Brazila. Gubili su Ameri 2:1 u setovima, ali su uspeli da preokrenu rezultat i pred svojim navijačima izbore duel za zlato.

Izabrane vesti

Selektor Džon Sperou ima na raspolaganju najjači sastav sa zvezdama svetske odbojke - Majkom Kristensonom, Metom Andersonom, Aronom Raselom, Tejlorom Sanderom i Maksvelom Holtom. U polufinalu je blistao Met Anderson, doskorašnji igrač Zenita iz Kazanja, a od naredne sezone uzdanica italijanske Modene. Sa 22 poena je nosio svoj tim do velikog trijumfa.

Neka nova Rusija blista ove godine. Nema u reprezentaciji iskusnih odbojkaša Zenita iz Kazanja. Maksima Mihajlova, Aleksandra Butka, Alekseja Verbova i Artjema Volviča, kao i gorostasnog srednjeg blokera Dmitrija Muserskog. Međutim, i bez njih Zbornaja gazi. U polufinalu je pao svetski šampion Poljska posle četiri seta, a blistao je korektor šampiona Rusije Kuzbasa iz Kemerova, Viktor Poletaev. On je sakupio čak 24 poena. Pratili su ga i primači servisa Jegor Kluka i Dmitri Volkov, kao i Ivan Jakovljev.

Ove dve selekcije su pre nekoliko dana odmerile snage u Grupi A. Amerikanci su bili ubedljivi, slavili su sa 3:0, ali taj meč nije imao prevelikog rezultatskog značaja. Obe selekcije su dobile Francusku, obezbedili polufinale, pa je taj susret bio više stvar prestiža. Oba selektora su kalkulisala, odmarali najbolje.

U ligaškom delu takmičenja ove godine Rusija je pobedila SAD sa 3:0, ali ni taj meč nije dobar pokazatelj odnosa snaga jer su Amerikanci igrali revijalne utakmice u prvoj fazi. Kao domaćini su obezbedili plasman na završni turnir. Od poslednja četiri susreta, Ameri su dobili tri i imaju ulogu blagog favorita u finalu. Naravno, tu je i domaći teren i lepa podrška za četu Džona Speroua od strane publike.

U utešnoj borbi za bronzu u nedelju (22.00) gledaćemo reprizu prošlogodišnjeg finala Svetskog prvenstva u Milanu kada je Poljska pregazila Brazil sa 3:0. Izabranici belgijskog stručnjaka Vitala Hejnena dobili su Karioke i na otvaranju takmičenja, kada je bilo 3:2. Iako je Brazil stigao u najjačem sastavu, a Poljska bez nekoliko najboljih odbojkaša, šampion sveta je iznenadio favorita. Poljaci su odmorniji, igrali su prvi meč polufinala sa Rusijom, dok je selekcija iz Južne Amerike igrala isrpljujućih pet setova protiv SAD. Meč za treće mesto na programu je samo posle 16 sati od duela u polufinalu. Iako je Brazil favorit na papiru, ne bi bilo iznenađenje da opet Poljska slavi. Očigledno, Kariokama nikako ne leže Poljaci.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Ned 22:00 8424 LN Poland - Brazil hs 1 (+1.5) 1,95
Pon 01:00 8425 LN Russia - USA ki 2 1,55
Ukupna kvota3,02

ZAVRŠNI TURNIR LIGE NACIJA (ČIKAGO, SAD)

Nedelja

ZA 3. MESTO
22.00: (2.90) Poljska – Brazil (1.35)

Ponedeljak

FINALE
01.00: (2.29) Rusija – SAD (1.55)

*** kvote su podložne promenama

Foto: CEV


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara