Entoni Edvards (Foto: AFP)
Entoni Edvards (Foto: AFP)

Reprezentacija SAD dobija obrise pred Mundobasket: Rivs odjavio Nemce, tu su i Edvards, Branson, Halibarton...

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.06.23. | 01:19

Najmanje četiri debitanta na spisku Američke selekcije za Svetsko prvenstvo u košarci

Klupska sezona se bliži kraju, a od početka jula će sve biti u znaku reprezentacija i Svetskog prvenstva koje se od 25. avgusta do 10. septembra održava u Japanu, Indoneziji i na Filipinima. Pojedini učesnici planetarne smotre su već obeldoanili preliminarne spiskove, poput Australije, a sada i američka reprezentacija počinje da poprima obrise.

Kako prenosi Šams Čaranija sa Atletika, šest igrača obevezalo se da brani boje selekcije SAD na predstojećem Mundobasketu: Entoni Edvards iz Minesote, Tajris Halibarton iz Indijane, Ostin Rivs iz Los Anđeles Lejkersa, Mikal Bridžis iz Bruklina, Bobi Portis iz Milvokija i Džejlen Branson iz Njujorka.

Izabrane vesti

Roster od 12 imena koji će sastaviti direktor reprezentacije Grent Hil, selektor Stiv Ker i generalni menadžer Šon Ford nije još kompletiran, ali sada je jasno da će imati najmanje četiri debitanta na samitu najboljih svetskih selekcija.

Edvards polako izrasta u veliku NBA zvezdu. Tokom priprema za Svetsko prvenstvo će napuniti 22 godine, a u sezoni za nama beležio je 24,6 poena, 5,8 skokova i 4,4 asistencija u dresu Timbervulvsa. Prvi pik sa drafta iz 2020. godine je u februaru upisao i prvi Ol-star nastup.

Halibarton je takođe prvi put bio deo Ol-star meča ove sezone, a u dresu Indijane je u proseku imao dabl-dabl od 20,7 poena i 10,4 asistencije. Samo Džejms Harden je imao više završnih dodavanja u proseku. Prema svemu prikazanom, jedan je od najperspektivnijih američkih plejmejkera.

Rivs je otkrovenje Lejkersa. Beležio je 13 poena i šutirao sa gotovo 40 preciznosti za tri u ligaškom delu sezone, a onda je zablistao u plej-ofu i bio jedan od najzaslužnijih za plasman Jezeraša u konferencijsko finale sa prosekom od 16,9 poena i 44 odsto preciznosti sa distance. Pominjalo se da bi mogao da nastupa i za nemačku reprezentaciju, jer mu je baka Nemica i nagoveštavalo se da će predati papire za pasoš. Na kraju je ipak odlučio da brani boje SAD.

Što se tiče Bridžisa, usred sezone se u trejdu za Kevina Duranta preselio iz Finiksa u Bruklin i dokazao da ga čeka blistava karijera u najjačoj ligi sveta. Prosečno je beležio 20,1 poen, ali je u dresu Netsa imao daleko bolje brojke: 26,1 poen na 27 mečeva.

Džejlen Branson je minulog leta Dalas zamenio Njujorkom i verovatno napravio potez karijere. Vrlo brzo je izrastao u lidera Niksa i odveo ih do plej-ofa sa prosekom od 24 poena i 6,2 asistencije.

Od pomenutih imena, čini se da je najveće iznenađenje Bobi Portis. Imao je dobru sezonu, bio među kandidatima za Šestog igrača godine, pošto je sa klupe beležio 14,1 poena i 9,6 skokova u dresu Milvokija. Slična uloga ga očekuje i u državnom timu.

Amerikanci će sa pripremama krenuti 3. avgusta u Las Vegasu i prvu utakmicu odigrati četiri dana kasnije protiv Portorika. Potom ih očekuju turniri u Malagi, gde će se odmeriti sa selekcijama Slovenije i Španije, kao i u Abu Dabiju, gde će ukrstiti koplja sa Grčkom i Nemačkom.

Treba očekivati još kvalitetnih imena u američkom rosteru, pošto su na prethodnom Svetskom prvenstvu doživeli katastrofu osvajanjem tek sedmog mesta, što je njihov najgori rezultat u istoriji.

Na planetarnoj smotri će igrati u Grupi C protiv selekcija Jordana, Grčke i Novog Zelanda, a smešteni su na Filipinima.


tagovi

košarkaška reprezentacija SADMundobasket 2023Entoni EdvardsOstin RivsDžejlen BransonMikel Bridžis

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara