PET NA PET – Ratomir Rato Tvrdić: Od ljutog beka Jugoplastike, do TV servisera

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.05.20. | 09:25

Legendarni košarkaški reprezentacije, gimnastičar, rukometaš, i šta sve ne, smatra da je Krešo Ćosić bio najbolji igrač svih vremena!

Košarku je počeo da trenira u KK Split, kasnije Jugoplastici, za koju je igrao do svoje 36 godine. Ključnu ulogu za igrački napredak Ratomira Tvrdića odigrao je trener Branko Radović. Rato je sa Jugoplastikom dva puta bio prvak Jugoslavije, tri puta osvajač nacionalnog kupa, a dva puta evropskog Kupa Radivoja Koraća. Ne smemo zaboraviti ni dva velika evropska finala u Kupu evropskih šampiona i Kupu kupova. Na Ratinom igračkom oproštaju sastali su se Jugoplastika i reprezentacija Evrope. Nakon toga bio je trener Splićana, ali obavljao je i druge važne funkcije u klubu.

Sport je doživljavao kao viteško nadmetanje, nije živeo od sporta već za košarku. Nakon igračke karijere otvorio je servis za opravku televizora. Rato nam je ispričao da je čuveni fudbaler Ivica Šurjak učio zanat kod njega, ali da mu je kazao da se posveti nekim drugim poslovima, jer od posla servisera neće se “najesti hleba”. Na sreću Ivica je je talentovan za fudbal i napravio odličnu karijeru. Tvrdić je bio nadaren za muziku. U Beogradu je sa orkestrom tamburaša osvojio prvo mesto na takmičenju najboljih jugoslovenskih orkestara. Takođe, juče je dobio poruku podrške od Moke Slavnića na kojoj želi i javno da se zahvali.

Izabrane vesti

Legenda jugoslovenske košarke, kapiten reprezentacije, dobitnik Realovog “Trofeja prijateljstva” odazvao se našem pozivu, podržao je MOZZARTOV društveno odgovorni rad, a posebno akciju “100 terena za jednu igru”.  

1.Da li ste se svojevremeno bavili još nekim sportskim aktivnostima osim košarke?

“Prvo sam se posvetio gimnastici i bio vicešamion Hrvatske. Nakon toga prešao sam u splitski Hajduk za koji sam branio. Vladimir Beara bio je jedan, jedini, neponovljiv. Međutim, dok su igrači trčali na terenu ja sam stajao na golu što nije odgovaralo mom mentalitetu. Okušao sam se i u rukometu, malom fudbalu, jedrenju, ali sam shvatio da su za mene sportovi na suvom. Uz starijeg brata posvetio sam se košarci što se poklopilo sa dolaskom Branka Radovića na klupu Jugoplastike”. 

2.Nekadašnja Jugoslavija, potom Sbija, Hrvatska dale su veliki broj zvezda. Koga izdvajate?

”Krešimir Ćosić je najbolji igrač svih vremena. Nisam sreo igrača koji je mogao da odigra na svih pet pozicija od keca do petice. U legende svrstavam i Dražena Petrovića, ali i mnoge druge. Na mene je sjajan utisak ostavio Radmilo Mišović protiv koga sam direktno igrao bezbroj puta. Bio mi je i neko kog sam želeo da nadmašim u košarkaškom smislu. I dalje žalim što Mišović nije dobio šansu u reprezentaciji”.

3. Koji klub nosite u navijačkom srcu?

Naravno, Jugoplastiku kojoj sam posvetio ceo životni vek i sa kojom sam stigao do mnogobrojnih odličja”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?

“Uspeli smo da zabeležimo velike rezultate kako na klupskom tako i na reprezentativnom nivou. Mislim da je kruna moje karijere zlatna medalja sa Svetskog prvenstva u Ljubljani. Slovenci su napravili fenomenalnu atmosferu u Tivoliju. Imali smo velikog trenera Ranka Žeravicu, a među igračima vladalo je veliko prijateljstvo koje i dalje traje. Nije se gledala nacionalnost, ko odakle dolazi, Ivo je bio najstariji, pozitivna osoba, tu smo bili mi Dalmatinci Krešo, Pera Skansi, Damir i ja, ali i Duci, Kaponja…Proslavili smo zlato, a već sledećeg dana primio nas je maršal Tito. Dobili smo zlatni šafhauzen sa ugraviranim potpisom. Svi igrači iz reprezentacije ostali su prijatelji. Zbog virusa Covid 19 nećemo se okupiti, za veliki jubilej, ali ćemo to sigurno uraditi u Beogradu. Tamo imamo veliki broj prijatelja”. 

5. Rekli ste da ćete obeležiti jubilej kad se epidemija okonča?

“Svakako, ali mi smo veliki prijatelji. Okupili smo se u Skoplju na proslavi 80. rođendana Laze Lečića. Evo, juče sam dobio poruku podrške od Zorana Slavnića kome želim javno da se zahvalim. Hvala Moko”. 

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZARTU odigrati na utakmicu TORPEDO – GORODEJA. Domaći imaju suficit od četiri boda u odnosu na rivala koji ima skor 3:2:3. Gorodeja je izgubila od Borisova, pre toga dobila je dve utakmice, a potom dve odigrala nerešeno, 1:1.Domaći imaju poslednja tri remija i dva trijumfa. Istorija je na strani gostujućeg sastava 3:3:6, sa najubedljivijom pobedom domaćih od 4:0.

“Pokušajte sa igrom od dva do četiri gola”.


tagovi

pet na petJugoslavija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara