Nikola Bukumira (©N. Kotlajić)
Nikola Bukumira (©N. Kotlajić)

Nikola Bukumira – novi biser u nepresušnom moru talenata kragujevačkog Radničkog

Vreme čitanja: 6min | ned. 12.05.24. | 12:43

Osamnaestogodišnji Kraljevčanin evrogolom u Bačkoj Topoli samo potvrdio reputaciju jednog od najtalentovanijih izdanaka omladinske škole kluba sa „Čika Dače“.

Porazom od vicešampiona države TSC-a u Bačkoj Topoli kragujevački Radnički je prekinuo niz od pet uzastopnih pobeda u prvenstvu i „utanjio“ bodovnu zalihu u odnosu na ostale takmace u borbi za četvrto mesto koje vodi u Evropu, ali je za utehu „dobio“ mladog Nikolu Bukumiru. Osamnaestogodišnji Kraljevčanin je efektnim pogotkom u smiraj veoma sadržajne i golovima bogate fudbalske predstave na TSC areni samo potvrdio ono što svi u klubu sa „Čika Dače“ već odavno znaju, a to je da se radi o vanserijskom talentu i istinskom fudbalskom biseru koji bi tek trebao da zablista punim sjajem.

Nikola je druženje sa „bubamarom“ započeo još kao četvorogodišnjak u mlađim selekcijama kraljevačkog Kikera. Na „Čika Daču“ je stigao pretprošlog leta nakon zapaženih partija u Kadetskoj ligi Srbije. Dobrim igrama u dresu omladinske selekcije zaradio je prekomandu u prvi tim Radničkog za koji je debitovao početkom novembra na utakmici protiv Spartaka u Subotici, kada je na terenu proveo svega par minuta. Prvu ozbiljniju minutažu dobio je ovog proleća na utakmici sa Radnikom u Surdulici, gde je odigrao čitavo prvo poluvreme.

Izabrane vesti

Pogodak na utakmici u Bačkoj Topoli, njegov prvi u dresu Radničkog, veliki je vetar u leđa za talentovanog momka koji važi za jednog od najvećih „prospekata“ kluba sa „Čika Dače“.

"Nema sumnje da će mi ovaj gol zauvek ostati u sećanju kao prvi u seniorskom fudbalu. To mi je ujedno i podstrek da nastavim da treniram još jače i posvećenije i da svaki minut koji provedem na terenu maksimalno iskoristim. Iskreno se nadam da je ovo samo početak i da ću nastaviti sa dobrim partijama i golovima u prvom timu", poručuje mlada uzdanica Radničkog i otkriva da mu je fudbalski uzor Ngolo Kante, kao i da mu je san da jednog dana zaigra na čuvenom Enfildu u dresu Liverpula.

Nažalost, Nikolin pogodak došao je prekasno da bi promenio već izvesnu sudbinu njegovog tima u susretu sa vicešampionom države. Crveni su postali žrtve silovitog „blickriga“ ekipe Žarka Lazetića u prvih petnaestak minuta utakmice, kome su, mora se priznati, i sami doprineli, s obzirom na brojne propuste u defanzivi koje je domaćin pedantno iskažnjavao. Nakon promašenog jedanaesterca u finišu prvog i još jednog primljenog gola početkom drugog poluvremena bilo je prekasno za vađenje kestenja iz vatre.

"Jako brzo smo primili ta tri gola, posle čega je usledio promašen penal, da bi onda kao kazna stigao i taj četvrti gol TSC-a. Nakon toga nam je bilo praktično nemoguće da se rezultatski vratimo u utakmicu. Ako je za utehu, još jednom smo pokazali da smo ekipa sa karakterom koja se ne predaje tako lako, uspeli smo da u poslednjih pola sata utakmice postignemo tri gola, što ipak nije bilo dovoljno da izbegnemo poraz".

Svaki izgubljena utakmica ostavlja određene posledice na ekipu, ali teško da je poraz na TSC areni ozbiljnije poljuljao moral Dudićevoj četi, koja i dalje drži jedinu preostalu evropsku ulazinicu u svojim rukama. Istina je da raspored u završne tri runde ne ide u prilog Kragujevčanima, s obzirom da idu u goste„večitima“, a da ih između ta dva gostovanja očekuje verovatno presudna bitka za izlazak u Evropu protiv velikog dužnika Vojvodine na „Čika Dači“, ali su u taboru Crvenih uvereni da mogu do željenog cilja.

"Ne obaziremo se previše na raspored u poslednja tri kola. Svesni smo da je sve u našim rukama i da samo od nas zavisi to da li ćemo izboriti plasman u Evropu. Ja iskreno verujem da ova ekipa ima dovoljno kvaliteta i snage da izdrži ovu trku do kraja i ostvari zacrtani cilj".

Teško da je današnje gostovanje Crvenoj zvezdi, koja je već prišila novu šampionsku zvezdicu, prilika da se popravi utisak i nadoknade izgubljeni bodovi na severu Bačke, bez obzira na to što ekipa trenera Vladana Milojevića u ovu utakmicu ulazi bez većeg takmičarskog motiva.

"Mislim da smo izvukli pouke iz prethodne utakmice sa TSC-om i da nam se onakve greške ubuduće neće dešavati. U suprotnom, bićemo u problemu jer je Crvena zvezda ekipa koja ima kvalitet da kazni svaku našu grešku, u šta smo uostalom imali priliku da se uverimo na našem poslednjem gostovanju na Marakani. Nema nam druge osim da u utakmicu uđemo hrabro, odlučno i beskompromisno i da učinimo sve što je u našoj moći da se prikažemo u najboljem mogućem svetlu, pa ćemo na kraju videti za koliko će nam to biti dovoljno".

Nerado se u taboru Kragujevčana sećaju zadnjeg gostovanja na stadionu „Rajko Mitić“. Pet puta je čuvar mreže Crvenih Stojan Leković vadio loptu iz svoje mreže na ovoj utakmici, ali je i pored toga bio jedan od najistaknutijih pojedinaca u redovima svoje ekipe, što možda najbolje ilustruje odnos snaga na terenu u pomenutom susretu, koji je u značajnoj meri narušen isključenjem iskusnog Slobodana Simovića na samom startu drugog poluvremena. Ostaje samo nada da su Šumadinci iz tog poraza izvukli kakve-takve pouke i da im se neke greške koje su pravili na toj utakmici ovoga puta neće ponavljati.

"Svakako da smo tu utakmicu poželeli što pre da zaboravimo. Mislim da su nas i tada, baš kao i na ovoj poslednjoj utakmici protiv TSC-a, poremetila dva rano primljena gola. Onda smo se na početku drugog poluvremena ostali sa igračem manje, a dobro znamo da je protiv Zvezde teško igrati i sa svih jedanaest igrača na terenu, a kamoli sa desetoricom. Epilog svega bio je ubedljiv poraz, koji nam je sigurno teško pao u tom trenutku nakon fantastičnog niza od sedam uzastopnih pobeda".

S obzirom da crveno-beli u svojim redovima imaju veliki broj fudbalskih velemajstora koji su u stanju da praktično jednim potezom reše utakmicu, jasno je da će odbrana Radničkog i ovoga puta biti na velikom iskušenju, tim pre što je teško sa preciznošću odrediti sa koje strane preti najveća opasnost.

"Zvezda ima zaista izvanredne pojedince u ekipi, naročito u fazi napada, koji im je ujedno i najjača karika tima. To su sve igrači izraženog individualnog kvaliteta, koji u svakom trenutku mogu da kreiraju sebi i saigračima šansu za gol. Moraćemo da budemo jako oprezni i fokusirani u fazi defanzivi, da im ne dozvolimo da se razigraju jer bismo u suprotnom mogli da dođemo u krajnje nelagodnu poziciju".

Dobra partija u Bačkoj Topoli krunisana efektnim pogotkom svakako je podigla Nikolin kredit u očima trenera Dudića, pa ne bi bilo veliko iznenađenje ukoliko mladi fudbaler sredine terena i ovoga puta dobije pristojnu minutažu

"Svaki minut igranja u supeligaškoj konkurenciji puno mi znači, pre svega za sticanje neophodno seniorskog iskustva. Kao i do sada, strpljivo ću čekati svoju šansu i ukoliko mi je trener Dudić ukaže potrudiću se da je iskoristim na najbolji mogući način".

A kada smo već kod Feđe Dudića, čoveka koji je preporodio ekipu sa „Čika Dače“ i doveo je na prag najvećeg uspeha u klupskoj istoriji, Nikola za njega ima samo reči hvale.

"On je trener koji je maksimalno posvećen svom poslu, neko ko veliku pažnju posvećuje svakom igraču sa ciljem da ga što bolje pripremi za određenu utakmicu. Mnogo mi znači ta njegova podrška i ja se zaista trudim da mu se za ukazano poverenje odužim dobrim igrama", zaključuje mladi biser Radničkog razgovor za MozzartSport.

MOZZART BET SUPERLIGA (PLEJ-OF), 35. KOLO:

14.30: TSC - Čukarički

16.30: (1,25) Partizan (6,50) Mladost Lučani (10,5)

18.30: (1,20) Crvena zvezda (6,75) Radnički 1923 (14,0)

19.30: (1,30) Vojvodina (5,20) Napredak (11,0)



tagovi

Radnički KragujevacNikola Bukumira

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara