Nova era supertimova i tandemi za titulu

Vreme čitanja: 8min | sub. 13.07.19. | 09:15

U sledeću sezonu ulazimo s mnoštvom ekipa koje imaju po dva dominantna igrača. Gotovo svaka ekipa ima po dva istaknuta pojedinca, mi smo izdvojili one najeksponiranije, a sam pogled na ovu listu nam garantuje sjajnu sezonu 2019/2020

Je li napokon gotovo? Ludi prelazni rok u NBA ligi noćas je doneo novi, iako očekivani, obrt – Rasel Vestbruk završio je svoju 11-godišnju epizodu u Oklahomi te u trejdu završio u Hjustonu dok je u drugom smeru otišao Kris Pol, zajedno s dva pika prve runde, a Tander je dobio i pravo na zamenu dva pika u sledećem razdoblju. Tim je poslom broj narastao broj velikih zvezda koje su promenile klubove i treba sada temeljno proučiti sve poslove koji su se ovog leta dogodili, odnosno s kojim će rosterima ekipe krenuti u sledeću sezonu. To ćemo na stranicama portala MOZZART Sport učiniti u narednim danima, a sada se bavimo jednom zanimljivom pojavom koja se dogodila u celoj ovoj zbrci.

Ko su kandidati za prsten, a ko vreba šansu: Brutalna konkurencija na Zapadu, sužen krug na Istoku

Izabrane vesti

Još od kada je Lebron Džejms odlučio da "odnese svoje talente" u Majami, izgledalo je kao da su potrebne tri velike zvezde kako bi se osvojila titula prvaka. Iako je bilo slučajeva (pre svih Dalas 2011. godine) koji su to demantovali, era Golden Stejta je to potvrdila, čak i dovela na viši nivo jer su Voriorsi imali četiri velike zvezde u svojoj ekipi ove sezone. Ipak, naslov je odneo Toronto na krilima Kavaja Lenarda i odlično posložene ekipe koja je, budimo iskreni, iskoristila povrede Golden Stejta. No, nakon što je Kevin Durant odlučio da ode u Bruklin, a Lejkersi nisu uspeli da dovedu treću zvezdu Lebronu Džejmsu i Entoniju Dejvisu, u sledeću sezonu ulazimo s mnoštvom ekipa koje imaju po dva dominantna igrača. Gotovo svaka ekipa ima po dva istaknuta pojedinca, mi smo izdvojili one najeksponiranije, a sam pogled na ovu listu nam garantuje sjajnu sezonu 2019/20.

HJUSTON ROKETS: Rasel Vestbruk – Džejms Harden

Krećemo s ovim poslednjim složenim dvojcem, daleko od toga i najboljim. Naime, postoji veliki broj zaljubljenika u NBA ligu koji smatraju kako Vestbruk i Harden ne mogu zajedno funkcionirasi, te se pitaju kako će se Vestbruk uklopiti u sistem Majka D'Antonija. No, s druge strane se postavlja pitanje – kakav sistem? Roketsi su prošle sezone uglavnom igrali košarku s izolacijom u kojoj bi se Hardenu 'čistila' strana, te bi on iskoristio jedan od pikova koje bi mu postavljali Klint Kapela i(li) Pi-Džej Taker te krenuo u realizaciju, bilo kroz šut, bilo kroz asistenciju, bilo kroz iznuđivanje prekršaja. Kada to ne bi radio Harden, preuzimao bi Kris Pol, ali sve je izgledalo isto. Sada će Hjuston dobiti jednu dodatnu opciju – iako Vestbruk nije na vrhuncu svoje atletske moći, i dalje je jedan od najboljih pokretača brzih kontranapada. Dakle, očekujte da Roketsi sledeće sezone imaju dve brzine – ako Vestbruk ne uspe realizovati napad u prvih pet-šest sekundi, onda lopta ide Hardenu i stvara se izolacija. D'Antoni nema tu mnogo posla, ali bi ga mogle imati protivničke odbrane. Koliko god omražen bio, Vestrbruk je trenutno bolji igrač od Pola, a ako se motiviše zbog činjenica da ga je nakon Duranta napustio i Pol Džordž, onda bi ovo mogao biti paklen dvojac.

LOS ANĐELES KLIPERSI: Kavaj Lenard – Pol Džordž

Pobednici prelaznog roka iliti kako su Klipersi preko noći postali najveći favoriti za NBA titulu

Ovo jedva čekamo da vidimo. Lenard i Džordž su poželeli da igraju zajedno pa se to ostvarilo, a Klipersi su s razlogom jedni od favorita za osvajanje titule NBA prvaka. Oba igrača su odlična u kreaciji, ali i spoljnom šutu i ulazima. Kako je Dok Rivers dokazao da pripada samom trenerskom vrhu, tako ne sumnjamo da ćemo videti neke pik-end-rol akcije između Kavaja i Pola, a uistinu nam nije jasno kako bi i ko to mogao da brani.

LOS ANĐELES LEJKERS: Lebron Džejms – Entoni Dejvis

Prve najave govore kako će Lejkersi startovati s Lebronom Džejmsom na poziciji plejmejkera. Bez obzira hoće li se to ostvariti, pik-end-rol između Kralja i Dejvisa mora ulivati strah u kosti svim protivnicima. Džejms nema sjajan spoljni šut, ali morate ga respektovati, a za Dejvisa ne znaš je li bolji u izvlačenju na šut ili rolanju prema obruču. Ko će to čuvati? Srećom pa su Lejkersi čekali Lenarda umesto da dodaju bolje saigrače, pre svega šutere, ovom dvojcu, iako ni ovo nije loše.

DENVER NAGETS: Džamal Mari – Nikola Jokić

Jokić i Mari među najjačim tandemima u NBA

Za razliku od prethodna tri dvojca, Mari i Jokić imaju već prilično zajedničko iskustvo. Denver je praktično jedina ekipa koja gotovo neizmenjena ulazi u sledeću sezonu, a Mari i Jokić neće menjati svoju igru. Biće tu puno uručivanja lopti na visokom postu nakon kojih će Jokić kreirati napad, a Mari vrebati za priliku na šut. Tu su, naravno, i saigrači koji sjajno koriste ovaj dvojac te kretanjima bez lopte zbunjuju protivničke odbrane. Iako prilično jednostavno, Nagetsi ovo izvode gotovo pa savršeno te je sve prelepo za gledanje.

DALAS MAVERIKS: Luka Dončić – Kristaps Porzingis

Dončić je u svojoj ruki sezoni pokazao Amerikancima ono što smo u Evropi znali – da je paklen igrač. Dalas je odmah profitirao od njegovog dolaska, a sada čekamo da vidimo hoće li Porzingis uspeti da se vrati na formu pre povrede. U teoriji dvojac Dončić – Porzingis izgleda fantastično jer su njih dvojica komplementarni, odnosno sjajno se nadopunjuju, ali postoji skepsa zbog povrede Letonca. Ako sve bude kako treba, Evropljani će dobiti to zadovoljstvo da će se jedna ekipe vrteti oko 'našeg' dvojca.

GOLDEN STEJT VORIORS: Stef Kari – Klej Tompson (Drejmond Grin)

Ovde smo morali da stavimo dve kombinacije jer svi znamo ko su Braća Spleš, najučinkovitiji bekovski tandem u istoriji košarke, ali kako će se Tompson na parket vratiti tek debelo u drugom delu sezone, tako će Golden Stejt do tada vrteti igru preko Karija i Grina, verojatno najkreativnijeg visokog igrača lige. Ako se D'Anđelo Rasel uklopi u tim, a ostatak ekipe odradi svoje, opet će Voriorsi biti zanimljivi. I opasni.

PORTLAND TREJLBLEJZERS: Demijan Lilard – Si Džej Mekolum

Spomenuli smo opasni bekovski tandem Voriorsa, a šta reći za ovaj Blejzersa? Lilard je od Portlanda dobio nagradu i produženje ugovora te je jasno da on neće lako promeniti klub, a Mekolum se pokazao kao idealan partner. Uprava Blejzersa je odradila dobar posao pa dovela Hasana Vajtsajda koji će odraditi rolu povređenog Jusufa Nurkića što je jako važno da Lilard i Mekolum dobiju što više prostora za svoje igračke akrobacije.

FILADELFIJA SEVENTISIKSERS: Ben Simons – Džoel Embid

U plejofu je izgledalo kao da će Filadelfija u sledećem razdoblju jahati dvojac Džimi Batler – Džoel Embid, ali se Batler odlučio da ode u Majami, a Siksersi su Simonsa nagradili produženjem ugovora. Sada će pritisak biti na njemu jer momak iz Australije jednostavno mora popraviti svoj šut kako bi opravdao silne novce. Filadelfija ima zanimljivu ekipu koja će biti dosta visoka i u teoriji igrati paklenu odbranu. Ako u napadu Simons i Embid i ne budu toliko dobro funkcionisali, u odbrani su se već pokazali kao sjajan tandem.

SAN ANTONIO SPARS: Demar Derozan – Lamarkus Oldridž

Još jedan netipičan tandem za modernu košarku jer su Derozan i Oldridž, majstor šuta s poludistance koji je gotovo izumro u eri 'napucavanja' trojki. No, San Antonio je nošen njima dvojicom i lani igrao plej-of, a sledeće sezone će dobiti pomoć u vidu povratka povređenih Marija i Vokera. Šteta što je Sparse 'prevario' Markus Moris koji bi se odlično uklapao u igru ovog dvojca i maksimalno im otvarao prostor.

MILVOKI BAKS: Janis Adetokunbo – Kris Midlton

Potpisnik ovih redova nije ljubitelj Midltona kao druge opcije ekipe koja želi do titule, ali je činjenica da se on dobro uklapa u Janisovu igru. Dobar u odbrani, koristi sve u napadu, a ako su mu Baksi odlučili dati maksimalni ugovor onda to valjda vredi više od mojeg mišljenja. Sigurno više nula u platnoj listi ako ništa drugo. Uostalom, najveća vrednost Baksa je činjenica da praktično s istom ekipom kreću u lov na osvajanje Istoka što je minimalni cilj. Doduše, nedostajaće im Malkolm Brogdon, ali to je tema za neku drugu priču.

JUTA DŽEZ: Majk Konli – Donovan Mičel

Juta je napravila dva odlična poteza ovog leta – dovela Majka Konlija i Bojana Bogdanovića te odlično zatvorila roster koji se s razlogom nada vrhu Zapadne konferencije. Možda smo u računicu nekog dvojca mogli da stavimo i Rudija Gobera, ali on je tu ipak kao osigurač u odbrani, a Konli i Mičel donose veliku pretnju s spoljnih pozicija – obojica odlični kreatori i stabilni šuteri, a Konli će biti i sjajan mentor mladom Mičelu.

INDIJANA PEJSERS: Viktor Oladipo – Majls Tarner

Indijana ima zanimljivu ekipu koja bi mogla biti hit Istoka, ali njen uspeh će zavisiti od toga koliko će ovaj dvojac moći da povuče. Ne zna se kada će se Oladipo vratiti nakon povrede, ni hoće li Tarner nastaviti s napretkom, ali u teoriji bi oni mogli biti dinamični duo koji će Pejserse vući još godinama.

BRUKLIN NETS: Kajri Irving – Kevin Durant

I za kraj smo ostavili dvojac kojeg nećemo gledati naredne sezone. Irving i Durant su želeli da igraju zajedno, Bruklin ih je doveo bez obzira na to što će Durant propustiti celu sledeću sezonu, ali kada se vrati na parket, čak i ako bude na 80 odsto svojih mogućnosti, ovo će biti jedan od najboljih tandema lige. A još kada se zna da Bruklin ima jako dobar roster oko njih...

OSTALI

Kako sam i rekao na početku teksta, gotovo svaka ekipa ima dvojac koji se ističe, a uz ove pomenute morao sam nabrojati još neke. Ako će Kris Pol ostati u Oklahomi, on i Stiven Adams bi mogli biti zanimljiv pick'n'roll dvojac. Ali, izgleda da neće i da bi on mogao u Majami kod Džimija Batlera. Boston se uzda u napredak Džejsona Tejtuma koji bi s Kembom Vokerom mogao činiti sjajnu napadačku opciju, a slična priča je i s Torontom, odnosno pitanjem oko daljnjeg napretka Paskala Sjakama i ostanka Kajla Laurija na visokom nivou.

Autora teksta jako zanima kako će izgledati Džru Holidej i Zajon Viliamson, koji oko sebe imaju odličnu ekipu, a tu su još dva zanimljiva mlada dvojca: Tre Jang i Džon Kolins u Atlanti, te Dža Morant i Džeren Džekson u Memfisu. Ne smeju se zaboraviti Devin Buker i Deandre Ejton koji su u Finiksu dobili solidnu pomoć u vidu Riki Rubija i Darija Šarića. Čikago se nada daljem napretku Laurija Markanena i stabilnosti Zeka Lavina, a Sakramento je jurio na pogon Dearona Foksa i Badija Hilda. Majami je nedorečen, ali su tu Džimi Batler i Goran Dragić, a Minesota se nada da se Endru Vigins može priključiti Karl Entoniju Taunsu. Pomenimo i dvojac Blejk Grifin Andre Dramond u Detroitu, koji na terenu ipak izgledaju gore na papiru, a za Šarlot, Klivlend, Njujork, Vašington i Orlando se teško može sastaviti neki dvojac. Zanimljivo je da su sve te ekipe na Istoku.

Piše: Emir FULURIJA
Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara