Lenard protiv Džordža dok su igrali za Sparse, odnosno Pejserse
Lenard protiv Džordža dok su igrali za Sparse, odnosno Pejserse

Pobednici prelaznog roka iliti kako su Klipersi preko noći postali najveći favoriti za NBA titulu

Vreme čitanja: 3min | sub. 06.07.19. | 15:29

Pobednici prelaznog roka iliti kako su Klipersi preko noći postali najveći favoriti za NBA titulu Lejkersi više nisu prvi ni u Los Anđelesu

Celi košarkaški svet je čekao i na kraju dočekao – Kavaj Lenard je odlučio da karijeru nastavi u Los Anđeles Klipersima, a u spektakularnom raspletu njegov saigrač je postao Pol Džordž pa će Klipersi tako automatski imati jednu od najboljih ekipa NBA lige.

Američki novinari javljaju kako je Lenard Klipersima na sastanku pre nekoliko dana jasno stavio do znanja da su oni njegov prvi izbor, ali da će doći tek ako mu se priključi Džordž s kojim se u međuvremenu takođe sastao. Džordž je zatražio trejd od Oklahome, a onda su dva kluba dogovorila spektakularanu trampu – Džordž ide u Kliperse, a u suprotnom pravcu odlaze sjani prošlogodišnji ruki Šej Gildžes-Aleksander, Danilo Galinari i neverovatnih pet pikova prve runde drafta.

Izabrane vesti

Klipersi su Oklahomi poslali tri vlastita nezaštićena pika prve runde (2022, 2024. i 2026. godine), kao i dva pika prve runde Majami Hita koja su ranije imali (nezaštićeni 2021. godine i onaj 2023. godine koji je zaštićen za izbor od 1. do 14. mesta). Uz to, Oklahoma ima pravo na zamenu pikova prve runde 2023. i 2025. godine.

Iako su Klipersi platili veliku cenu za dovođenje Lenarda i Džordža i sigurno na neki način žrtvovali budućnost, ovakav potez doveo ih je u poziciju da su trenutno, barem na papiru, najbolja ekipa NBA lige. Za razliku od LA Lejkersa, koji su doveli Entonija Dejvisa u tim u kome su bili samo Lebron Džejms i Kajl Kuzma, Klipersi već sada praktično imaju složenu sastav. I to sjajan sastav.

Već ranije Klipersi su dali novi ugovor plejmejkeru Patriku Beverliju, a doveli su i Morisa Harklesa. Njih dvojica, zajedno s Lenardom i Džordžom, po svemu sudeći bi trebalo da igraju u startnoj petorci u kojoj je do večeras bilo upražnjeno mesto centra, a popunio ga je hrvatski reprezentativac Ivica Zubac. On je potpisao četvorogodišnji ugovor vredan ukupno 28.000.000 dolara.

Kavaj LenardKavaj Lenard


Petorka BeverliDžordžLenardHarklesZubac ima neverovatne predispozicije na obe strane parketa, a posebno strašno izgleda odbrambeno, dok Klipersi jake adute imaju i na klupi. Tu je dvojac Luis VilijamsMontrezl Herel, koji su lani i doveli ekipu do plej-ofa i koji su kombinovano postizali nešto više od 36 poena po utakmici. Lani su u sezoni doveli mladog Lendija Šemeta, sjajnog trojkaša, a tu su i pouzdani Rodni Mekgruder i još jedan mladi igrač, prošlosezonski ruki, Džerom Robinson. Klipersi rusteru tek treba da pridodaju jednog do dva visoka igrača za rotaciju, ali lako će se pronaći poneki veteran koji će se priključiti ekipi koja ide po prsten.

Lenard tako ide po svoj treći naslov s trećim različitim timom s tim da bi moglo da se dogodi da donese naslov dvema ekipama, Torontu i Klipersima, koji do sada nisu bile na tronu NBA lige. Klipersi su trenutno, na papiru, najbolj tim lige i sigurno su favoriti i uz Bruklin najveći pobednici prelaznog roka. Jasno je da su se odrekli jednog dela budućnosti, ali ne treba zaboraviti kako Lenard i Džordž imaju 28, odnosno 29 godina, odnosno u puno vremena pred sobom.

Što se tiče gubitnika prelaznog roka, to su komšijski Lejkersi. Ne samo da nisu uspeli da dovedu Kavaja nego su ovim potezom pali u drugi plan u svom gradu. Imaju oni i dalje dobar sastav, a odmah nakon što su Klipersi ozvaničili zvučna pojačanja Lejkersi su objavili dolazak Denija Grina i povratak Kentaviosa Kolvel-Poupa te Džavala Mekgija, a biće tu i dodatnih potpisa. Ali, Klipersi ipak izgledaju bolje.

Piše: Emir FULURIJA

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara