(©AFP)
(©AFP)

NBA plej-in, završni čin; Majami bez Batlera sanja novo čudo, Nju Orleans može treću da pretvori u sreću

Vreme čitanja: 6min | pet. 19.04.24. | 18:06

Noćas ćemo dobiti poslednje putnike za plej-of najjače košarkaške lige sveta u Zapadnoj i Istočnoj konferenciji

Utorak i sreda su nam donele uzbudljiva četiri meča u plej-in turniru NBA lige, a noćas on završava, Igraju se dve utakmice, obe za status osmog nositelja u plej-ofu. Na Istoku igraju Majami i Čikago za izlazak na crtu Bostonu u prvoj rudni, dok će protiv obračun Oklahome na Zapadu pokušati da izbore Nju Orleans i Sakramento.

MAJAMI HIT - ČIKAGO BULS (početak u 01:00)

Izabrane vesti

Beše to 17. aprila 2023. U finalu plej-in turnira Istočne konferencije Čikago Bulsi su u trećoj četvrtini nadoknadili zaostatak iz prvog poluvremena i u posljednjih 12 minuta ušli s vođstvom 68:67. Prednost su zadržali sve do nešta više od dve minute pre kraja meča kada je Džimi Batler položio loptu u koš za 91:90. Majami se nakon toga nije više osvrtao na Bulse, do kraja meča su napravili seriju 11:1, plasirali se u doigravanje, a onda tamo u neverovatnom pohodu došli do finala NBA lige gde su ih zaustavili Nikola Jokić i Denver Nagetsi.

Bulsi su se po završetku prošle sezone mogli tešiti kako su upravo oni na celom Istoku bili najbliži tome da izbace Majami. Jeste, Boston u finalu izgubio sa 4:3, ali u sedmoj utakmici te serije Seltiksi nisu postojali pa je navijačima Bulsa to dokaz da su oni bili bliže da izbace Hit od Bostona. Međutim, nikoga u profesionalnom sportu realno ne zanima ko je bio bliže od drugoga da izbegne poraz. Pobede su ono šta je važno.

Godinu i par dana posle Čikago ima šansu da upiše tu pobedu i onda u prvom krugu ode na Boston. Opet se radi o poslednjoj utakmici plej-in turnira Istočne konferencije i sigurno je da tenzije postoje u oba kluba nakon prošlogodišnjeg meča, ali to je sada u drugom planu. U prvom su povrede. Džimi Batler neće igrati u ovoj utakmici zbog povrede kolena koju je dobio u meču protiv Filadelfije kojeg je ipak uspeo da odradi do kraja. Sada će van parketa biti nekoliko sedmica, odnosno do početka trening kampa za sledeću sezonu jer je nemoguće da Majami ove sezone dočeka da se on vrati. Možda ga neće izbaciti Čikago, ali neko drugi hoće.

Osim Batlera kod Majamija je pod znakom pitanje Teri Rozijer koji nije igrao protiv Siksersa dok su Bulsi u problemu jer je povređen Aleks Karuzo nakon bizarnog sudara sa saigračem Andreom Dramondom na meču protiv Atlante. U Čikagu su već navikli da igraju bez Zeka Lavina i Patrika Vilijamsa, dok Lonza Bola ni ne spominjemo. Ipak, Karuzo je u najmanju ruku jednako važan kao Lavin i Bol zbog svoje igre u odbrani i dirigovanja istom.

U celoj toj priči s povredama možda ipak bolje izgleda Čikago. Kobi Vajt i Ajo Dosunmu imaju odlične sezone pa su nadopunili DeMara DeRozana, a tu je i Nikola Vučević. To je puno više napadačkog talenta od onog kojeg ima Majami bez Batlera i Rozijera - ostaje samo Tajler Hiro koji može dosta pogoditi, ali je i problem šta ne može ništa da brani. Bem Adebajo je također tu, ali od njega nikako da dobijemo jednu ujednačenu napadačku sezonu. Nikola Jović i Haime Hakez bi morali igrati jako dobro da nadomeste Batlera. Naravno da je to nemoguće tražiti od njih dvojice i niko ne očekuje da budu kao on, ali moraju da odigraju dobro na obe strane parketa.

Majami će tvrdom odbranom pokušati smanjiti broj poena Bulsa. Problem je što je i tu Batler najvažniji igrač i pitanje je može li se meč bez njega odvesti u kaljuga. Ako Hit to uspe, a uz to i počnu pogađati trojke, mogli bi do pobede. Kod Bulsa se zna - izolacija i šut s poludistance DeRozana, kontre Dosunmua i trice Vajta. Sa ta tri oružja će pokušati da osvoje i Majami. Nama se čini da će uspeti u tome.

NJU ORLEANS PELIKANS - SAKRAMENTO KINGS (početak u 03:30)

Puno toga se promeni u sportu u samo nekoliko dana. U nedelju su Nju Orleans Pelikansi imali priliku da osiguraju šesto mesto u Zapadnoj konferenciji NBA lige i siguran nastup u plejofu, a večeras bi mogli da odigraju svoju poslednju utakmicu u sezoni. Dva poraza od Lejkersa dovela su ih u situaciju da igraju u plej-inu protiv Sakramenta. Jedno pravo na grešku su imali i iskoristili su ga, drugo nemaju.

Naravno da stvar uvek može da bude gora, zato i postoje Marfijevi zakoni, a Pelikansima se dogodilo to da će večerašnju utakmicu igrati bez Zajona Vilijamsona. On je u zadnjem meču protiv Lejkersa odigrao jednu od najboljih utakmica u karijeri sa 40 poena, 11 skokova i pet asistencija. Na krilima njegove igre Nju Orleans se vratio u tu utakmicu nakon minusa od 18 poena, a nakon što je on izašao iz igre zbog povrede potkolenice, Lejkersi su završili posao i otišli prema Denveru.

Navijači Pelikansa će rado izvući podatak da su u januaru njihovi ljubimci pobedili bez Zajona i to sa ubedljivih 133:100. U toj utakmici je briljirao Si-Džej Mekalum, a dobro je odigrao i Brendon Ingram i jasno je da se od njih očekuje puno i u ovom meču. Mekaluma u utorak protiv Lejkersa nikako nije išao šut, ali to je ipak izuzetak jer u aprilu ima prosek od 28,3 poena uz 47,9% šuta i 51,2% za trojke. Problem je u Ingramu koji se u nedelju tek vratio nakon povrede i koji ne izgleda dobro. On toliko ne izgleda dobro da ga trener Vili Grin uopšte nije koristio u poslednjoj četvrtini meča u utorak. Je li Ingram uspeo da podigne formu do ove utakmice ostaje nam da vidimo, ali bez njegovog učinka će Pelikansima biti jako teško.

Bez obzira na sve te probleme, jasno je da Nju Orleans voli igrati protiv Sakramenta. Ove su se sezone ove dve ekipe zbog meča u in-season turniru susrele čak pet puta, a u svim mečevima su pobedili Pelikansi. Nisu Kingsima u sezoni pomogli ni Melik Monk ni Kevin Herter koji su igrali većinu tih mečeva, a koji su sada povređeni. Taj nedostatak u rotaciji je problem sa Sakramento, ali za sad su ga uspešno rešili jer Kion Elis igra jako dobro. Ovaj ruki je tek pre nekoliko dana dobio garantirani ugovor, a odigrao je fantastičnu utakmicu protiv Golden Stejta u kojoj je postigao 15 poena uz pet asistencija, četiri skoka te po tri ukradene lopte i blokade. Još važnije od toga je da je bio odličan u odbrani i to s najtežim mogućim zadatkom - čuvanje Stefa Karija. Elis i Kigan Mari su usporili Karija koji je imao šest izgubljenih lopti, a nije ni mogao da dođe do prepoznatljivih akcija iz uručivanja lopte u pokretu. Uz katastrofalno šutersko veče Kleja Tompsona to je bilo dovoljno da se oprostimo od Voriorsa.

Kingsi su protiv Voriorsa odigrali odlično - kontrolirali skok, bili agresivni u napadu, koristili svoju brzinu i pogađali trice. Domantas Sabonis je distribuirao lopte, nije ni pokušavao riskirati sa šutem s poludistance. Dieron Foks je bio dobar na obe strane parketa, a Mari je bio neverovatan s 32 poena i osam pogođenih trica. Sakramento je pokazao da može da igra i bez dva važna igrača, ali problem je šta će teško moći protiv Pelikansa igrati istim stilom. Nju Orleans može odgovoriti na brzinu Kingsa, a u skoku su u međusobnim duelima u sezoni Pelikansi svaki put bili bolji, a uglavnom i jako dominirali.

Ukratko, Pelikansi su ekipa koja ne odgovara Kingsima, ali koja ima svoje probleme koji su sada možda i veći od prednosti. Nema Zajona, a ako Ingram ne bude na pravom nivou, onda ipak dajemo prednost Sakramentu. Izbacili su Voriorse, imaju odličnu atmosferu, a pokazali su i da mogu igrati jako dobro.

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Plej-in turnirSakramento KingsNju Orleans PelikansČikago BulsMajami Hit

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara