Džošua Zirkze (©Reuters)
Džošua Zirkze (©Reuters)

Krenuo rat za Zirkzea: Juve ga želi u paru sa Vlahovićem, Milan umesto Žirua, a svi se plaše Arsenala

Vreme čitanja: 3min | čet. 02.05.24. | 09:06

Mladi napadač Bolonje u fokusu italijanskih velikana

Inter je otpao, Milan je prvi krenuo, ali je upravo dobio istinsku konkurenciju. Prema navodima ugledne Gazete delo Sport Juventus se ozbiljno zagrejao za jednog od najboljih mladih napadača Evrope, Džošuu Zirkzea iz Bolonje, a i jedni i drugi zaziru od platežno sposobnijeg Arsenala.

Međutim, imaju i Italijani adute. Milan taj što je prvi krenuo po Zirkzea i što mu suštinski nudi ulogu startnog špica po odlasku Olivijea Žirua u MLS ligu. Luka Jović možda i ostane, ali neće se Rosoneri osloniti samo na srpskog centarfora.

Izabrane vesti

U Juventusu je Dušan Vlahović nedodirljiv u napadu, ali sportski direktor Kristijano Đuntoli uveren je da bi on mogao da igra u tandem sa Zirkzeom. Pitanje je šta o tome misli trener Maks Alegri, mada je pitanje i da li će on ostati u Torinu i posle leta. Spekuliše se čak da bi u slučaju odlaska mogao da ga nasledi Tijago Mota, Zirkzeov sadašnji šef u Bolonji. To bi Holanđanina svakako približilo Staroj dami.

Bolonja će svakako da bude zadovoljna, jer svima je jasno da će cena transfera da prebaci granicu od 50.000.000 evra. S tim da neće sve da ide Zirkzeovom sadašnjem klubu. Njegov bivši, Bajern iz Minhena, polaže pravo na 40 odsto od narednog transfera, a ako oseti da bi mogao da prođe i bolje ima i opciju da ga otkupi nazad za 40.000.000.

Možda vam se na prvi pogled to čini previsokom cenom za napadača koji je postigao 11 golova u Seriji A, ali treba znati da je u ligama petice od 22-godišnjih špiceva ili mlađih efikasniji bio samo Hofenhajmov Maksimilijan Bajer (13 golova). Gonsalo Ramos iz Pari Sen Žermena ili Lajpcigov Benjamin Šeško su baš na koti od 11 ligaških pogodaka.

Nije dakle čudo što su mnogi zagrizli za Zirkzea. Hteo ga je i Inter, ali trenutno nema para za tu avanturu. Milan mora da se otvori za centarfora i spreman je da plati 45.000.000 do 50.000.000 evra. Ima pride i aduta u rukavu – Aleksisa Salemakersa u Bolonji. Ona može da ga otkupi za 10.000.000 evra, Milan može da ga da ako bude trebalo da time privoli Zirkzea na San Siro.

I Milan i Juve se uzdaju u Zirkzeovu volju da ostane u Seriji A, jer svakako nemaju para koliko Arsenal koji je poslednjih godina hteo i Dušana Vlahovića i Harija Kejna, ali i dalje nema svog Erlinga Halanda.

Zato Italijani moraju da imaju i rezervne opcije. Za Juve je to Alvaro Morata, već je dva puta bio u klubu i mada nije vrhunsko rešenje smatraju ga pouzdanom opcijom. Dao je 20 golova ove sezone, ne bi bio skup jer ima džentlmenski dogovor sa Atletikom da mu se odlazak dozvoli ako mu iskoči primamljiva ponuda. I platu od 5.000.000 evra Juve bi mogao da mu izdejstvuje kada se, kao što planira, reši primanja Arkadijuša Milika i Mojzea Kina. Druga varijanta je Islanđanin iz Đenove, Albert Gudmundson, on bi koštao više, oko 30.000.000 do 35.000.000 evra, a hoće ga i Inter.

Što se tiče Milana, njegov plan B je Seru Girasi iz Štutgarta, sa vrlo primamljivom izlaznom klauzulom od 17.500.000 evra. Međutim, za nju znaju ama baš svi i to će biti problem. Šeško je takođe interesantan, čini se i preskup za Milan, jer ne bi koštao ispod 50.000.000 evra. Lilovog Džonatana Dejvida hoće Napoli, gleda se i Fajenordov Santjago Himenez, ali sa 24 gola na 40 mečeva njega bi Holanđani teško pustili bez 60.000.000 evra.


tagovi

Džošua ZirkzeLetnji prelazni rok 2024

Obaveštavaj me

Milan
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara