Zvezda formira okosnicu od domaćih igrača, Milojević na iskušenjima zbog dva velika takmičenja

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.01.24. | 10:01

Pedantni stručnjak zbog Kupa afričkih nacija i Kupa Azije neće moći da računa čak na petoricu internacionalaca tokom zimskih priprema

Veliki broj evropskih klubova će biti na ozbiljnim iskušenjima u narednom periodu zbog odigravanja dva velika turnira u reprezentativnom fudbalu. U razmaku od 12. januara do 10. februara održavaju se Kup afričkih nacija u Obali Slonovače i Kup Azije u Kataru, što će ozbiljno okrnjiti okosnice brojnih klubova na Starom kontinentu. Svoje probleme zbog takvih okolnosti imaće i Vladan Milojević, koji na zimskim pripremama, čiji će glavni deo biti održan na Kipru, biti lišen usluga petorice prvotimaca, od kojih su dvojica bila nezamenjivi deo startne postave kod bivšeg trenera Baraka Bahara. U pitanju su In Bom Hvan i Osman Bukari.

Hvan će biti Zvezdin predstavnik na Kupu Azije, dok će na Kupu afričkih nacija, srpski šampion imati četiri igrača. Pored Bukarija tu su još i Naser Điga (Burkina Faso), Žan Filip Kraso (Obala Slonovače) i Kings Kangva (Zambija).

Izabrane vesti

Crvena zvezda pripreme počinje 15. januara, dok je otvaranje drugog dela sezone zakazano za 10. februar protiv Voždovca. Jasno je da učesnici pomenutih turnira neće uspeti da se vrate na vreme, bez obzira na to kad budu eliminisani iz takmičenja. Kup Azije kreće 12. januara, a grupna faza traje do 25. januara, dok Kup afričkih nacija započinje dan kasnije, a grupna faza će biti okončana dan ranije nego na Kupu Azije.

Dakle, čak i da Zvezdini prvotimci završe takmičenje u prvoj fazi, izvesno neće moći da se priključe ekipi na Vladana Milojevića na Kipru, već tek po povratku u Beograd. Do tada bi pedantni stručnjak već trebalo da oformi okosnicu tima, a ekipa da usvoji zahteve i automatizme u igri.

Osman Bukari je tokom jeseni bio jedan od igrača koji su imali najveći uticaj na Zvezdinu igru, pre svega u Ligi šampiona, gde je pokazao da brzinom i eksplozivnošću može da bude ozbiljno neugodan i za odbrane ekipa najvišeg evropskog nivoa. Reprezentativac Gane je odigrao 22 utakmice za crveno-bele u svim takmičenjima i postigao sedam golova, uz šest asistencija.

Kada je došao u Crvenu zvezdu, In Bom Hvan je imao problema sa takmičarskim ritmom, pošto je imao dugu pauzu u Olimpijakosu, ali je ubrzo postao glavni kreator Zvezdine igre. Očekuje se da će Korejac tek na proleće doći do željenog ritma, a ostaje da se vidi da li će mu Kup Azije pomoći ili odmoći u tome. Južna Koreja je jedan od glavnih favorita na ovom turniru, pa se očekuje da Hvan ostane do kraja u Kataru. Korejci su u grupi sa Malezijom, Jordanom i Bahreinom, gde ne bi trebalo da imaju problema kada je u pitanju plasman u osminu finala. Nokaut faza kreće 28. januara, a završava se 10. februara velikim finalom na Luisailu.

Žan Filip Kraso je fenomenalno započeo sezonu u Crvenoj zvezdi, ali je potom izgubio status startera, a slično se može reći i za Nasera Đigu, koji je gotovo čitav decembar presedeo na klupi za rezervne igrače i prepustio mesto u timu oporavljenom Urošu Spajiću. Međutim, igrač sa najmanjim uticajem na Zvezdinu igru od pomenutih igrača bio je Kings Kangva, kojeg nije bilo na terenu od gostovanja Železničaru iz Pančeva 11. novembra. Reprezentativac Zambije je u dosadašnjem toku sezone zabeležio 11 nastupa i ostvario tri asistencije za ukupno 516 minuta provedenih na terenu.

Od ostalih afričkih igrača Milojević će moći da računa na Gelora Kangu, Pitera Olajinku, Edmunda Ada i Šerifa Endijajea, mada je iz Turske stigla vest da crveno-beli pregovaraju oko povratka iskusnog napadača u Adanu Demir.

Jasno je da će šef stuke crveno-belih na Kipru u značajnoj meri morati da se osloni na 'domaće snage', što bi sa druge strane moglo da bude i više nego produktivno za čitav tim, jer može da iznedri i neke nove ključne pojedince u igri crveno-belih.


tagovi

Žan Filip KrasoHvan In BomNaser ĐigaVladan MilojevićOsman BukariKings Kangva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara