Žule Stojković pred derbi: Barakova Zvezda mi se smučila! Moj pik - Olajinka

Vreme čitanja: 6min | sub. 20.04.24. | 09:15

„Partizan je igrao na zajedništvo, ali sada kada se Miloje vratio deset bodova je neka realna razlika“, poručuje bivši desni bek crveno-belih

Nije to ništa novo u ovdašnjim fudbalskim prilikama. Partizan će stići u Ljutice Bogdana kao čopor gladnih vukova, makar i da benignim ujedom, pokvari šampionsko veselje Crvene zvezde. Klub sa Marakane treba da izbegne kolotečinu „jednog sasvim običnog meča“, i naplati nesumnjih kvalitet više, jer javnost nema nikakvu dilemu. Crvena zvezda je bolji tim, nalazi se u boljem trenutku, na kraju krajeva ima i velikih sedam bodova prednosti, kao i samopouzdanje koje može da crpi iz poslednjeg odmeravanja snaga sa crno-belima. Mada tada i pored dobre igre nije pobedila.

Kroz taj mišolovka sendvič prošla je i ona ekipa koje je uspostavila hegemoniju tima iz Ljutice Bogdana, potom se u noći čuda u Salcburgu domogla Lige šampiona. I tada se pre par derbija u javnosti pravila atmosfera da je samo pitanje sa koliko razlike će Crvena zvezda pobediti večitog rivala.

Izabrane vesti

„Uvek je tako bilo, čekalo se da mi slavimo sa 3:0 ili 4:0. Odlazili smo u dobrom raspoloženju na njihov stadion, ali uvek se nekako sve završavalo 0:0 ili 1:1. Mečevi na tuču, faulove, još ako primiš gol, moraš da juriš. To je ovim današnjim momcima dobra opomena, da se ne zaleću mnogo sa izjavama, da shvate šta je derbi. Bilo je i ono finale Kupa kada smo već pripremili slavlje, znate sigurno o čemu pričam. Srećom po Zvezdu tu je Vladan Milojević kao i ova klapa iskusnijih igrača. Biće to danas sve kako treba. Nemam ni najmanju sumnju. Zvezda samo treba da ponovi onu strast i igru iz prethodne utakmice. Sve je bilo perfektno, osim tih neisporićenih šansi. Ne može, vala, da se ponovi isti meč“, počinje priču za Mozzart Sport bivši desni bek Crvene zvezde Filip Stojković.

Član austrijskog LASK-a iz Linca odavno nije stanovnik Marakane, ali njegove misli često su usmerene ka Beogradu. Tu mu je matični klub, bivši saigrači, pobratim Vujadin Savić.

„A naravno da pratim sve utakmice Crvene zvezde. Ali pravo da vam kažem jesenas nisam toliko. Malo mi se sve smučilo ono kod Baraka Bahara. Nije se znalo ni ko igra, ni u kom sistemu se igra. Sve nešto zbrda-zdola, pa šta uradimo. Srećom, vratio se Vladan Milojević. Rezultati su odmah došli, koliko vidim Zvezda u poslednjih sedam mečeva ima gol razliku 20:0“. 

„SAD IMAMO 20:0, A KOD BARAKA KO PREĐE POLA DA ZVEZDI GOL“

Protivni su bili prilično laki?

Jeste, može tako da se kaže. Mada je to najlakše reći. Koliko se sećam imao je i Bahar te protivnike, pa znate kako je Zvezda dobijala utakmice. Nama, pošto sebe smatram delom kluba, nije dao gol samo onaj ko nije hteo. Ko pređe polovinu – zatrese Zvezdinu mrežu. Sada toga nema. I to je još jedan od razloga zašto verujem u titulu. Barak Bahar je pogrešio, napravio je nekoliko nelogičnih poteza. Olako se odrekao pojedinih iskusnih igrača, pustio ih je niz vodu. Morao je da se okruži njima, oni znaju situaciju u klubu, osećaju šta navijači traže... Ovako sa strancima kao glavnim polugama nije išlo. Teško to može da prođe u Zvezdi“.

I sada stranci imaju ozbiljnu ulogu?

„Tačno, i stvarno se vidi da se dobri igrači. Možda ih je u jednom trenutku jesenas bilo previše, nisu mogli svi da igraju. Ali pogledajte poslednje mečeve Uroša Spajića koliko se podigao. Igrao kao pre povrede, kada je bio u reprezentaciji. Vrlo je uticajan u poslednjoj liniji. Ima mnogo samopouzdanja, osetio je da mu trener veruje. Kada se igraju derbi mečevi moram uvek da pomenem Miću, Kataija i Kangu. Ali daleko od toga da ne cenim strance koji su sad došli“.

Koga konkretno?

„Meni je pik Piter Olajinka. Igra sa strašnom energijom. Volim da vidim igrača koji kada promaši šansu, onako se iskonski nervira. Trudi se, pada ustaje. Jako je brz i nezgodan za čuvanje. Siguran sam da će Vladan Milojević insistirati da ostane u klubu, ako je to moguće. Kod mene u LASK-u igra jedan mali Nigerijac Moses Usor, došao je iz Slavije na pozajmicu. Baš mi je pričao o Olajinki, čak se čudio kako je došao u Crvenu zvezdu. On je u Pragu, koliko sam shvatio, bio Bog. I kada je potpisao ugovor sa Zvezdom, nastavio je da igra. To dovoljno govori koliko su ga cenili u bivšem klubu. I to ne u bilo kom klubu, nego Slaviji, četvrtfinalisti Lige Evrope“.

„ZVEZDA NIJE POVLAŠĆENA, BOLJA JE OD SVIH U LIGI ZA DVE KLASE“

Pred ovaj derbi se često apostrofira da je Zvezda previše povlašćena u svim strukturama?

„Uvek će to biti tako. Da se neko ne ljuti, ali ovaj tim Crvene zvezde je za dve ili tri klase bolji od svih u ligi. A kada si drugi, onda obično pričaš kako je ovaj prvi povlašćen. Nije to ništa novo u srpskom fudbalu. Mada ja cenim ovo što je Partizan do sada uradio. Imali su neko zajedništvo, igrali na energiju. Ali teško je na tu „foru“ pregrmeti celu sezonu. Dođe period kada ti sreća okrene leđa, malo povrede... Na kraju kvalitet ispliva. Zvezda danas može da ode na deset razlike. To je neko realno stanje“.

Da se sastanu na neutralnom terenu ona vaša Zvezdina generacija iz 2018. godine i ova današnja ko bi pobedio?

„Tu nemam dilemu. Mi bismo dobili. Ne kažem da sada nema kvaliteta, možda ga pojedinačno ima i više. Ali kod nas se znalo tačno ko šta radi, i ko kada igre. Imali smo Radonjića kao ekstra kvalitet, ostali smo bili tu da radimo, igramo na srce. Odlično je Miloje rotirao, znalo se i ko igra prvenstvo pre Evrope. Pazite, ako smo prošli Salcburg u „prajmu“ verujem da bismo dobili i ovu Zvezdu. Samo ima jedna bitna stvar. Nas je Miloje slagao dve godine, sa ovima je tek nekoliko meseci. Ko zna šta će on sve napraviti uz još jedan prelazni rok. Plus, biće spreman za Evropu. Neće morati da kreće od nekih Letonija i Marijapulja“.

„VUJADIN POSVEĆENIJI KAO TRENER NEGO KAO IGRAČ“

Kako vam deluje bivši saigrač Vujadin Savić kao trener?

„Nije što mi je jedan od najboljih prijatelja, nego je stvarno tako. Posvećeniji je kao trener, nego dok je bio igrač. Kada god ga zovem, on je u nekom važnom poslu. Pravi analize, seče snimke, nešto radi. Žao mi je što je prekinuo karijeru, ali mi je drago što se prihvatio trenerskog posla. Više puta sam mu govorio da treba da upiše trenersku školu. Ja sam završavao B licencu, on je sve nešto odlagao. Kao, lagano će biti. Shvatio je na vreme šta mu valja činiti. Siguran sam da je njegova uloga u ovim prolećnim rezultatima velika. Pored njega tu su Mikić i Rendulić. Svi oni osećaju Zvezdu“.

Sa LASK-om iz Linca Vam dobro ide, nedavno ste pobedili Salcburg?

„Prošla sezona mi je bila dobra, ova isto korektna. Ovde je prava mala balkanska kolonija. Pored mene i Branka Jovičića, tu je i Hrvat Ljubičić. Odličan je igrač, nije mogao u Hajduku da igra protiv Livaje. Ali nama je baš pojačanje. Tu je i Žulj, imamo dobru sezonu. Šteta što nismo dobili neke utakmice manjeg intenziteta. Bili bismo u igri za titulu“.

„SALCBURG NAJTANJI OD 2018. GODINE“

Salcburg više nije dominantan?

„Od 2018. godine, kada smo igrali sa njima, sada imaju najtanji tim. Previše su mladi, kvalitet na nekim pozicijama je upitan. Iskusniji rivali ih lako prevare. Mi smo ih dobili prošle sedmice 3:1, izborio sam se za penal na tom meču. Sa druge strane Šturm je prekopirao njihov sistem. Trener Kristijan Ilzner forsira sistem sa „rombom“ u sredini terena. Igraju jako brzo. Prilično su nezgodni. Ne brzaju posle jedne sezone. Imali su poverenje u tog trenera i ne bi me čudilo da na kraju osvoje titulu ispred Salcburga“.

AUSTRIJA 1, PLEJ-OF – 27. KOLO

Petak

Šturm – Rapid Beč 1:0 (0:0)

/Biret 79/

Nedelja

14.30: (1,85) LASK (3,50) Hartberg (4,40)

17.00: (1,28) Salcburg (5,70) Austrija Klagenfurt (10,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Filip StojkovićBarak BaharVujadin SavićVladan Milojević

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara