(© Reuters)
(© Reuters)

Viljarealu Liga Evrope i Liga šampiona! Heronimo Rulji bolji penaldžija od De Hee (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 26.05.21. | 23:59

Slavlje Španaca nad Mančester junajtedom u Gdanjsku

Unaj Emeri – vladar Lige Evrope. Opet je uspeo. Triput je podizao pehar sa Seviljom, a premijernu sezonu na klupi Viljareala okončao slavljem u finalu drugog po vrednosti UEFA takmičenja, čime ga je direktno uveo u Ligu šampiona.

Junak finalnog meča u Gdanjsku je Heronimo Rulji. Argentinski golman je u 11. seriji penal ruleta pogodio, a zatim odbranio udarac Davidu de Hei sa bele tačke i tako obradovao Špance – 11:10 (1:1, 0:1).

Izabrane vesti

Prethodno su za Žutu podmornicu bili precizni: Đerar Moreno, Raba, Pako Alkaser, Alberto Moreno, Dani Pareho, Pau Tores, Raul Albiol, Kokelan, Mario Gaspar, Pau Tores; a za Mančester: Huan Mata, Aleks Teljes, Bruno Fernandeš, Markus Rašford, Edinson Kavani, Fred, Džejms, Šo, Tuanzebe i Lindelof. Sve dok se ka lopti nije zatrčao De Hea. Ipak je njegovo da brani. Ne da šutira.

Golova smo se nagledali u penal-seriji. Ako ništa drugo, bilo ih je napokon u dvoboju Viljareala i Mančestera u osnovnom delu. Izostali su 2005. i 2008. u Ligi šampiona, a na obalama Baltičkog mora viđena su – dva.

Španski predstavnik je bolje otvorio finale, zatvorio prilaze Heronimu Rulju, oslonio se na generalske karakteristike štopera Raula Albiola (kakva partija 35-godišnjaka), oterao rivala od svog kaznenog prostora, preko Danija Pareha i Manuela Trigerosa kontorlisao sredinu terena i delovalo je da u svakom trenutku zna šta hoće. Bilo da je trebalo da umrtvi igru, ubrza je tranzicijom i(li) zapreti iz prekida. Tako je i poentirao. Malo pre isteka pola sata Pareho je iz slobodnog udarca nabacio loptu, putovala je „čitavu večnost“ do peterca Junajteda, pažnji Viktora Lindelofa ponekad je teško razumeti kako Šveđanin igra za veliki klub – umakao Đerar Moreno, valjda jedini fudbaler koji je mogao da zapreti Davidu de Hei i snalažljivom reakcijom doveo Žutu podmornicu do zaslužene prednosti.

Ukupno 30. put u sezoni, računajući sva takmičenja, pogodio je Moreno, crtajući put Viljarealu ka podvigu, a sebi ka nekom još boljem klubu. Sedmi put je bio precizan u Ligi Evrope i tad je delovalo da ama baš ništa ne može da pomeri Emerijev tim iz komforne zone.

Optička varka.

Ono što je Viljareal bio u prvom, Mančester je u drugom. Još bolji. Brži, konkretniji, opasniji. Čak je ekspresno stigao do izjednačenja, tako što se Edinson Kavani iskupio za skrivljeni prekršaj nad Parehom iz kog je protivnik poveo, posle karambola u kazenom prostoru izbegao ofsajd zamku i pogodio cilj. Ono što je ovog proleća Moreno za Emerijev tim to je Matador za Solskjerov. Bio je strelac u revanšu sa Garanadom, spakovao četiri lopte u mrežu Rome u dvomeču sa Italijanima, a u finalu Lige Evrope ukupno 17. preciznim hicem ove sezone opravdao potpisivanje novog ugovora.

U tom trenutku velikanu sa Old Traforda ostalo je 35 minuta da preokrene rezultat. I, imao je više od igre, obletao oko kaznenog prostora, čekao magiju Bruna Fernandeša, nadao se da će proraditi u finalu nedorečeni Markus Rašford, uzdao se u poletnost Mejsona Grinvuda, međutim, ništa od ofanzivnog potencijala premijerligaša nije vredelo, iako je Viljareal bio na kolenima i čekao presudu.

Dočekao je produžetke. To mu je bilo potrebno. Neutralnim posmatračima nije. Ako nekad budu razmatrali pravilo da se, pri nerešenom rezultatu, odmah pucaj penali, zvaničnici FIFA bi trebalo da se pozovu na dodatnih 30 minuta iz Gdanjska. Žali Bože fudbala. Svi čekaju da prođe vreme i svi znaju da se ništa neće desiti, ali, eto, mora da se igra, da bi se stiglo do ruleta.

Tamo je kuglica stala na žuto. Za sreću Viljareala (prvi trofej u klupskoj istoriji) i tugu Nemanje Matića (Ole Gunar Solskjer ga nije ni uveo u igru).


FINALE LIGE EVROPE

VILJAREAL - MANČESTER JUNAJTED 1:1 (1:0), penalima 11:10

/Moreno 29 - Kavani 55/

Gdanjsk

Stadion: Polas Plus Arena

Gledalaca: 9.500

Sudija: Klemon Turpan (Francuska)

VILJAREAL (4-3-3): Ruli - Fojt (88. Gaspar), Albiol, Tores, Alfonso Pedrasa (88. A. Moreno) - Pareho, Kapu (123. Raba), Trigeros (78. Gomez) - Đ. Moreno, Baka (60. Kokelan), Pino (78. Alkaser)

MANČESTER JUNAJTED (4-2-3-1): De Hea - Van-Bisaka (123. Teljes), Lindelof, Baji (116. Tuanzebe), Šo - Pogba (116. Džejms), Mektomini (123. Mata)- Grinvud (100. Fred), Fernandes, Rašford - Kavani.



tagovi

Liga EvropeViljarealMančester JunajtedHeronimo RuliHeronimo RuljiDavid De Hea

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara