Udarac Endrika za 2:2 (Reuters)
Udarac Endrika za 2:2 (Reuters)

Veče Olmove magije, Jamalove vizije i spoznaje Bernabeua: Real je ubo još jednog Brazilca (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 26.03.24. | 23:41

Španija ispustila dva gola prednosti protiv Brazila, potom bila na pragu pobede koja joj je izmakla zbog gluposti Danija Karvahala... Posle Engleza, Endrik sa klupe dao gol i Špancima

Na papiru prijateljska, na terenu vatrena utakmica! Jer ima nešto i do te energije kultnog stadiona kakav je Santjago Bernabeu i elektricitetu koji njegove pune tribine emitiju, a ima i do ponosa, ega i mržnje prema porazu fudbalskih velesila kakve su Brazil i Španija. Kočoperni, da ne kažemo prgavi Brazilci večeras nisu uspeli da drugi put u razmaku od tri dana pokore još jedan od evropskih fudbalskih hramova (slavili protiv Engleza na Vembliju), ali im raspoloženje ipak daleko popravlja činjenica da nisu izgubili u Madridu. Posle sumnjivog penala došli su do ruba poraza, a sa bele tačke su uspeli da izbegnu pad sa litice - 3:3.

Veče je proteklo u znaku polovine golova postignutih sa bele tačke, magije Danija Olma iz 36. minuta kada je ponizio odbranu Brazila i podebljao vođstvo Španaca na 2:0, vizije i fudbalskog talenta Lamina Jamala, ali i spoznaje Bernabeua, stadiona koji bi u narednim sezonama trebalo da uveseljava jedan brazilski tinejdžer. Protiv Engleske je Endriku trebalo devet minuta od ulaska u igru da zatrese mrežu (na tek trećem nastupu za A tim), a večeras samo četiri otkako ga je Dorival Žunior pogidao sa klupe. Njegov udarac za 2:2 najavio je da će se zakuvati na stadionu koji će od leta zvati kućom, a posle tog pogotka i još nekoliko poteza iz koji su isijava talenat, Realovi navijači kamuflirani u špansa obeležja, svhatili su da je njihov klub nakoj Vinisijusa i Rodriga, ubo sa još jednim Brazilcem.

Izabrane vesti

Ulje na vatru koje bi svakako bilo, dolivala je portugalska sudijska trojka na čelu sa glavnim arbitrom Nobreom koji je svirao dva prilično sumnjiva penala domaćinu, te imala čudan kriterijum po pitanju dosuđivanja prekršaja. A to je u drugom poluvremenu ozbiljno podiglo tenziju na terenu, mahom u taboru Brazilaca. Toliko su želeli da izbegnu poraz na Bernabeuu, da su na kraju i prizvali jedanaesterac u svoju korist u dubokoj nadoknadi vremena. Neshvatljiv potez izveo je Dani Karvahal povukavši rezervistu Galena za nogu, a gol za 3:3 autoritativno postigao Lukas Paketa.

Vratilo se Selesau za sumnjive penale Španaca, mada su u večerašnjih 90 i kusur minuta u Madridu bili nadigrani. Za razliku od nedorečene Španije koja je pre nekoliko dana poražena od Kolumbije, ovo je bila Furija sa glavom i repom, uprkos ispuštenoj prednosti od dva gola. Bila je to Španija koja sigurno kombinuje u sredini terena, koja juriša na protivniči gol, stvara šanse, guši i testira odbrane rivala. Bila je verzija Španije kakvu bi, uz eventualno kozmetičke promene mogli da gledamo na Evropskom prvenstvu u grupi sa Italijom, Hrvatskom i Albanijom.

Samo jednog fudbalera, Ajmerika Laporta, ponovio je selektor Luis De La Fuente u poređenju sa startnom postavom koja je počela protiv Kolumbije. Uz njega je kao drugi štoper igrao Robin Le Norman, dok su bekovi bili Dani Karvahal i Mark Kukurelja. Po ko zna koji put se pokazalo da Španci sa Rodrijem na terenu imaju vođu, prvi saradnik u manevru bio mu je Fabijan Ruiz, a između njih i špica Morate bio je trojac Lamin Jamal, Dani Olmo i Niko Vilijams.

Interesantno, selektor Brazila Dorival Žunior preslikao je startnu postavu iz utakmice sa Englezima koju su Brazilci dobili zahvaljujući Endrikovom golu iz 80. minuta. Sa Bentom na golu, Danilom, Fabriciom Brunom, Beraldom i Vendelom u odbrani, Paketom, Žoaoom Gomesom i Brunom Gimaraesom u vezi, te napadačkom trojkom koju su činili Rodrigo, Vinisijus i Rafinja. Ta postavka, da ne beše kardinalne greške Unaja Simona, te loba Rodriga koji je u 40. minutu, lob udarcem unovčio poklon španskog golmana, ne bi donela Brazilu apsolutno ništa u prvom delu utakmice.

Reagovao je slektor Dorival Žunior na smušeno, bezidejno prvo poluvreme u izvedbi njegovih pulena. Četvorostruka izmena na polovini utakmice dovoljno govori o stepenu (ne)zadovoljstva selektora čije su izmene od starta drugog dela bile kao pogonsko gorivo Selesau. Endrik, Jan Kouto, Andreas Pereira i Andre ušli su umesto Danila, Bruna Gimaraisa, Žoaa Gomesa i Rafinje, a potom izvitoperili utakmicu naopačke.

Uz izraženu duel igru, Španija ipak nije dozvolila Brazilu da preokrene i povede i do pred kraj utakmice bila je bliža novom vođstvu. A Bernabeu je u napadima jednog, pa drugog tima, gledao golobrade momke koji bi u dresovima Reala i Barse mogli da obeleže deceniju u Primeri - Endrika i Jamala. Barsinom šesnaestogodišnjaku piše se da je iznudio penal za vođstvo Španije, zatim asistencija za Olma iz prvog dela, ali utisak nije ostavio samo konkretnim učinkom, već idejama i vizijom, čak i kada pas ne bi prošao.

Rodri koji je u finišu prvog dela imao i jedan prelep volej što je završio na rukama golmana Benta, doneo je Špancima novo vođstvo (3:2) u 87. minutu, ali je, znate već, Karvahal u nadoknadi povukao potez apsolutno nesvojstven igraču njegovog renomea, kvaliteta i iskustva, te častio Brazilce remijem.

PRIJATELJSKE UTAKMICE

Nemačka - Holandija 2:1 (1:1)

/Mitelštad 11, Filkrug 85 - Verman 4/

Francuska - Čile 3:2 (2:1)

/Fofana 18, Kolo Muani 25, Žiru 72 - Nunjez 6, Osorio 82/

Egipat - Hrvatska 2:4 (1:1)

/Rabija 6, Abdelmonem 90+4 - Vlašić 21, Petković 57, Kramarić 77, Majer 86/

Engleska - Belgija 2:2 (1:2)

/Toni 17, Belingem 90+5 - Tijelmans 16, 36/

Slovenija - Portugalija 2:0 (0:0)

/Gnezda Čerin 72, Elšnik 80/

Danska - Farska Ostrva 2:0 (1:0)

/Hojbjerg 8, Darami 54/

Austrija - Turska 6:1 (2:1)

/Šlager 2, Gregorič 44, 48, 59, Baumgartner 78, Entrup 90+5 - Čalhanoglu 25p/

Španija - Brazil 3:3 (2:1)

/Rodri 12p, 87p, Olmo 36 - Rodrigo 40, Endrik 50, Paketa 90+7p/


tagovi

EndrikFudbalska reprezentacija BrazilaFudbalska reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara