Kameron Puertas i Torgan Azar (©AFP)
Kameron Puertas i Torgan Azar (©AFP)

Union Sen Žiloaz i Anderleht zajedno u borbi za titulu posle 68 godina

Vreme čitanja: 3min | ned. 05.05.24. | 11:48

Briselski rivali poslednji put 1956. godine vodili bitku za najboljeg u Belgiji

Ne prestaje da "kuva" u trci za titulu prvaka Belgije...

Tri tima ne odstupaju od krunisanja i već su nadomak postolja. Anderleht je lider sa 42 boda, koliko je sakupio i Klub Briž, ali su Ljubičasti u prednosti jer su bili bolje plasirani u ligaškom delu sezone, dok je Union Sen Žiloaz trećeplasiran sa 41 bodom. Do podvlačenja crte ostalo je još četiri kola.

Izabrane vesti

Dakle, minimalni jaz razdvaja Anderleht, Klub Briž i Union, a posle 68 godina je sasvim izvesno da će komšije iz Brisela da se nađu među najbolja tri na kraju sezone. Tokom kampanje 1955/1956, Ljubičasti su proslavili 7. titulu prvaka - sada rekorderi sa 34 - dok su žuto-plavi iz Sen Žila završili na trećem mestu. Antverpen je tada razdvojio dva prestonička kluba.

18.30: (1,75) Union Sen Žiloaz (3,60) Anderleht (4,90)

Nikada više od tada USG i RSCA se nisu borili za titulu. Union je bio u padu nekoliko decenija, i morao je da čeka do sezone 2022. do povratka u najjaču diviziju da bi se vratio među najbolja tri. Za sve to vreme Anderleht je skupljao trofeje, kako na nacionalnoj, tako i na kontinentalnoj sceni.

------------------------------

Sve utakmice Župiler Pro lige možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------------------

Međutim, proboj briselskih komšija tako visoko u rangu ove sezone je svakako iznenađenje, jer prošlog leta Unionu su otišle glavne zvezde pošto tim nije uzeo titulu. Teuma, Bonifejs, Nijeuvkop i Van der Hejden, samo su neka od značajnih imena koja su ostvarila unosne transfere. Istovremeno, Anderleht je lani završio jednu od najgorih kampanja u svojoj istoriji, ne uspevši čak ni da se kvalifikuje za evropski plej-of.

Ali bez buke, dva kluba su se obnavljala korak po korak. S jedne strane stigao je trener Aleksandar Blesin i uspeo da iznese talenat igrača kalibra Kamerona Puertasa ili Mohameda Amure. Prvi je u odličnoj formi u ovom plej-ofu, već je postigao šest golova. Ukupno, u svimt takmičenja postigao je 14 pogodaka i ostvario čak 21 asistenciju. On je, dakle, već 35 puta direktno bio uključen u golove svog tima. Niko u Belgiji nije bolji u tom segmentu.

S druge strane, čelnici Anderlehta pružili su poverenje Brajanu Rimeru, koji je stigao u decembru 2022. posle smene Felisa Macua. Ako je danski trener ove sezone često bio kritikovan zbog igre, jasno je da je uspeo da donese rezultat. Ljubičasti su 14. aprila preuzeli čelo tabele posle pobede baš protiv Uniona sa 2:1.

Plima derbija se zato pre tri sedmice okrenula u korist Anderlehta. Ipak, Klub Briž je vezao pet pobeda u ligi i nešto ranije od briselskih rivala će da odigra meč sa Antverpenom, kada može da izvrši pritisak na Union Sen Žiloaz i Anderleht.

------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------

BELGIJA 1, PLEJ-OF - 7. KOLO

Subota

Serkl Briž - Genk 4:1 (3:1)

/Lemarehal 12, Efekel 24, Somers 45, Denki 61 - El Hađ 9/

Nedelja

13.30: (4,10) Antverpen (3,50) Klub Briž (1,90)

18.30: (1,75) Union Sen Žiloaz (3,60) Anderleht (4,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Belgija 1Union Sen ŽiloazAnderleht

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara