Stadion Santosa Vila Belmiro (©AFP)
Stadion Santosa Vila Belmiro (©AFP)

Slobodan pad velikana: Od praga kontinentalne krune do drugoligaškog karavana

Vreme čitanja: 3min | sre. 27.03.24. | 22:31

Brazil, Paulista: Santos na stadionu Korintijansa noćas (00.30) protiv Bragantina traži kartu za finale šampionata Sao Paula

Od praga južnoameričkog trona do ispadanja iz elitne lige Brazila, to je put slavnog Santosa za manje od tri godine. U januaru 2021. godine, klub koji je iznedrio Pelea, Nejmara, Robinja, Rodriga, igrao je na Marakani u Rio de Žaneiru finale Kopa Libertadores sa gradskim rivalom Palmeirasom. Poražen je u osmom minutu sudijske nadoknade pogotkom Brena Lopesa.

Posle toga, klub iz Sao Paula je finansijski pao, morao je svake godine da prodaje najbolje. Dve sezone su nekako sačuvali status u eliti, a kulminacija fijaska dogodila se krajem prošle godine, kada je stadion Vila Bemiro zanemeo. Fortaleza je slavila u poslednjem kolu Serije A sa 2:1 i poslala u drugoligašku konkurenciju slavne crno-bele.

Izabrane vesti

Santos je završio na 17. mestu, što je bio prvi put u 111 godina istoriji da je ispao iz najboljeg društva u zemlji fudbala, sambe i kafe. Posle toga brojne promene su se dogodile, a želja svih u velikanu iz najvećeg grada u Brazilu je povratak u Barazileirau naredne godine. Sledećeg meseca počinje sezona i u Seriji B.

00.30: (2,70) Santos (2,85) Bragantino (2,80)

Marselo Tešeira je u decembra prošle godine izabran za novog predsednika. On se na toj funkciji vratio posle 14 godina. Santos je dobio i novog trenera, Fabija Kariljea koji je seo na užarenu klupu.

U poslednjih šest meseci, Santos je imao tri mega prodaje koji su mu donele 50.000.000 evra. Markos Leonardo je letos pojačao Benfiku, dok us Dejvid Vašington i Anhelo otišli u Čelsi. Sva trojica su napadači, a zna se tradicionalno da se u ovom timu iz Sao Paula prave vrhunski špicevi, od pominjanih Nejmara, Rodriga, Gabigiola, Kaja Žoržea.. Klub je napustio i jedan od najboljih fudbalera prošle godine, omaleni Venecuelanac Heferson Soteldo koji je otišao u Gremio.

Santos se ove godine stabilzovao, stigao je do polufinala lokalnog šampionata Paulista. Rival u borbi za finale je čedo Red Bula - Bragantino. Tim iz Sao Paula je u prethodnoj rundi eliminisao Portugezu. Igra se samo jedan meč, a domaćin je stadion Korintijansa Neo Kimika arena. U drugom polufinalu, Palmeiras je veliki favorit protiv Novorizontina.

Utakmica se ne igra na stadionu Santosa Vila Belmiro jer je uprava Santos želela da zaradi više na stadionu koji prima skoro tri puta više gledalaca (skoro 50.000) nego skromno zdanje - Vila Belmiro, kapaciteta oko 18.000.

Trener Santosa Fabio Karilje ne može da računa na startera Aderlena. Dobra vest je da se od povrede oporavilo ovogodišnje pojačanja Đulijano koji će da zauzme mesto na sredini terena. Od ranije su van stroja Rodrigo Falkao, Kevison, Alison, Sandri i Vilijan.

Trener Bikova iz Braganse Pedro Kaikinja lišen je usluga vezista Linkolna koji se povredio u meču četvrtfinala sa Inter Limeirom, pa će njegovo mesto da zauzme Tijago Borbas. Helinjo i Eduardo Saša su najbolji igrači Bragantina.

U ligšakom delu sezone, Bikovi su na svom terenu pobedili Santos sa 1:0 golom Eduarda Saše na asistenciju Helinja. Bragantino je savladao na tri prethodna meča današnjeg rivala. Na četiri poslednja duela, samo je jednom bilo tri ili više pogodaka

Ako bude nerešeno noćas, nema produežetaka, odmah se šutiraju jedaneasterci.

BRAZIL, PAULISTA – POLUFINALE (PRVE UTAKMICE)

Četvrtak

00.30: (2,70) Santos (2,85) Bragantino (2,80)

Petak

01.35: (1,37) Palmeiras (4,40) Novorizontino (8,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Južna AmerikaPaulistaSantosBragantino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara