Tolajt stadion, dom Šamroka (©Wikipedia/William Murphy)
Tolajt stadion, dom Šamroka (©Wikipedia/William Murphy)

Šamrok promovisao još jednog Albanca, rođaka napadača kojeg mu je uzeo Inter

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.07.22. | 14:11

Džastin Ferizaj je novi projekat aktuelnog prvaka Republike Irske. Prvi seniorski nastup je 17-godišnji vezista zabeležio pre četiri dana, očekuje se da dobije šansu i u petak (21.00) protiv Fin Harpsa

Fudbal u Republici Irskoj je organizaciono na veoma niskom nivou, a jedan od retkih koji to pokušava da podigne na bolje je Šamrok Rovers. Taj klub smo u Srbiji upoznali 2011. godine, kada je savladao Partizan u evropskim kvalifikacijama, a je on prošao kroz ozbiljnu reorganizaciju. Godinama su zeleno-beli bili do trofeja, ali su uz pomoć igrača iz svoje škole osvojili poslednja dva prvenstva i na odličnom su putu da ponove uspeh i ove godine.

Šamrok je trenutno lider, ima 10 bodova više od drugoplasiranog Dandoka, doduše i dva odigrana meča više. Šampionska trka je još daleko od gotove, ali tokom prošle nedelje su zeleno-beli ostvarili dva važna trijumfa, nad Bohemijansom (1:0) i Sent Patriksom (2:1), kojima su se iskupili za poraz od Dandoka (1:0).

Izabrane vesti

Što je još važnije po budućnost kluba, pre četiri dana je protiv Sent Patriksa prvi meč u seniorskoj konkurenciji odigrao Džastin Ferizaj. Ovaj 17-godišnji vezista je odigrao poslednjih desetak minuta.

Džastin i Gideon Teteh su na treninzima sa nama već nekoliko meseci. Džastin brzo uči, odlično je igrao za mladi tim i mi ga svi volimo kao igrača. Ako nastavi da radi naporno i da nas sluša, mogao bi vrlo brzo da postane i prvotimac. Oduševljen sam što se našao na terenu, ali tek je na početku. Očekujem da ga uskoro gledamo mnogo više“, kazao je Stiven Bredli, strateg Šamroka.

21.00: (7,00) Fin Harps (4,00) Šamrok Rovers (1,45)

Ferizaj je Albanac rođen u Republici Irskoj, a igrao je u juniorskim kategorijama reprezentacije Irske. Inače, reč je o rođaku Kevina Zefija, 17-godišnjeg napadača kojeg je prošlog leta Inter iz Milana doveo u svoje redove iz Šamroka. Ovaj „albanski Irac“ je u minuloj sezoni na 18 mečeva u juniorskom šampionatu Italije postigao šest golova i zabeležio sedam asistencija. Tek ćemo u narednih nekoliko godina, u zavisnosti od toga koliko se budu dokazali u seniorskom fudbalu, da vidimo da li će se Zefi i Ferizaj odlučiti da zaigraju za Albaniju ili Republiku Irske. Obojica imaju pasoše obe države.

Šamroku je u ovom momentu najvažnije da savlada Fin Harps, pretposlednji tim na tabeli Premijer lige, te da tako napravi idealnu uvertiru za početak kvalifikacija u Ligi šampiona. Zeleno-bele tamo očekuje megdan sa prvakom Malte, Hibernijansom, u kojem su ipak favoriti.

Šamrok se u grupnu fazu nekog takmičenja UEFA plasirao samo jednom, pomenute 2011. godine, kada je preko Partizana stigao do Lige Evrope. Od tada su ga iz kvalifikacija izbacivali litvanski Ekranas, Odd Grenland, finski RoPS, Apolon iz Limasola, Milan… Najbliži novom plasmanu u grupnu fazu bio je prošle sezone, stigao je do plej-ofa za Ligu konferencije, ali je Flora bila jača sa zbirnih 5:2. Da je pobedio Estonce, možda bi se ponovo susreo sa Partizanom.

Protiv Fin Harpsa je igrao dva puta ove godine i u oba navrata je lako došao do pobede. U aprilu je kao gost slavio sa 3:0, dok je u maju na svom terenu trijumfovao rezultatom 3:1. Na poslednja tri okršaja sa ovim rivalom Šamrok je dao po tri gola, a da će i večeras barem tri puta da zatrese mrežu Fin Harpsa kvota u Mozzartu je 15.0.

REPUBLIKA IRSKA 1 – 20. KOLO

Petak

20.45: (2,65) Bohemijans (3,15) Deri Siti (2,60)

20.45: (1,25) Dandok (5,70) UC Dablin (9,50)

20.45: (1,53) Sent Patriks Atletik (3,80) Droheda (6,00)

21.00: (7,00) Fin Harps (4,00) Šamrok Rovers (1,45)

Subota

20.45: (2,25) Slajgo Rovers (3,00) Šelburn (3,30)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

ŠamrokRepublika IrskaIrska 1Fin Harps

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara