Ilustracija (©Twitter)
Ilustracija (©Twitter)

Revolucija u južnoameričkom fudbalu: Četrnaestostruki šampion zaposlio gejmera da pomaže oko taktike

Vreme čitanja: 2min | pon. 25.03.24. | 23:05

Emelek pozvao u stručni štab Sebastijana Esparcu, najboljeg igrača FC24 u Ekvadoru

Oslanjali su se fudbalski klubovi na bazu podataka Sport Interaktiva, firme koja stoji iza planetarno popularne igrice Fudbal menadžer. Dešavalo se čak i da pojedini klubovi zaposle gejmere koji su imali uspeh na Menadžeru kao analitičare, poput naše Bežanije. Međutim, ekvadorski velikan Emelek je otišao korak dalje, zaposlio je u stručni štab gejmera koji se pokazao da dobro igra Fifu!

Ovu nesvakidašnju vest preneli su brojni lokalni mediji pred susret 14-strukog prvaka Ekvadora sa Orenseom (utorak, 01) u 5. kolu Aperture. Navodno, šef stručnog štaba Ernan Tores je rešio da angažuje Sebastijana Esparcu, najboljeg gejmera u zemlji kada je u pitanju igrica kompanije Elektoronik Arts, preciznije EA Sports.

Izabrane vesti

Reč je o video igri koja se godinama zvala FIFA, ali novo izdanje je ponelo naziv FC24 pošto je EA Sports izgubio licencu na ime koje je brendirala Svetska kuća fudbala. Kako bilo, Esparca je najbolji u Ekvadoru u njoj, odigrao je više od 520 utakmica na turnirima i u Emeleku smatraju da bi mogli da iskoriste njegovo znanje.

Kako? To nam nije baš najjasnije. Navodno, u Emeleku smatraju da gejmer ima jedinstven pogled na fudbalske taktike i da bi Tores mogao da dobije korisne savete. Svakako, originalna ideja, ne samo za južnoamerički već generalno za svetski fudbal.


01.00: (3,20) Orense (3,20) Emelek (2,20)


Emelek je prošle sezone bio katastrofalan, istorijski loš. Aperturu je završio na 13, a Klausuru na šestoj poziciji. Zbog toga je u januaru rekonstruisana ekipa, otišlo je 11, a došlo čak 15 novih igrača.

Zasad to daje željeni rezultat, jer ukoliko Emelek savlada noćas Orense izdvojiće se na vrhu tabele. Posle prva četiri kola ima 10 od mogućih 12 poena. Savladao je Deportivo u Kuenki (2:1), El Nasional (1:0) i Delfin (2:0), a remizirao je sa Mušuk Runom (0:0).

U ponedeljak u ranim jutarnjim časovima po srednjoevropskom vremenu su Independijente del Valje i Aukas odigrali 1:1, što je bilo po ukusu Emeleka. Oba tima su trenutno ispred na tabeli, Independijente za jedan bod, a Aukas samo zbog bolje gol-razlike.

Što se tiče Orensea, pretposlednji je na tabeli sa samo dva poena. Izgubio je od Aukasa (0:2) i Imbabure (1:2), dok je remizirao sa Deportivo Kuenkom (1:1) i Barselonom iz Gvajakila (0:0). Samo je kažnjeni Libertad (FS Ekvadora mu je oduzeo četiri boda) lošije rangiran na tabeli. Teško da je Emeleku baš neophodan Esperca i njegove gejmerske sposobnosti da bi došao do bodova noćas.

EKVADOR 1 (APERTURA) – 5. KOLO

Subota

Imbabura – Kumbaja 0:0

Nedelja

El Nasional – Deportivo Kuenka 2:1 (0:1)

/Čere 56, Martinez 74 – Frata 14/

Tekniko – Makara 1:1 (0:1)

/Armas 63pen – Pons 14pen/

Ponedeljak

Independijente del Valje – Aukas 1:1 (0:0)

/Ojos 57 – Rolon 86/

Delfin – Libertad U TOKU

Utorak

01.00: (3,20) Orense (3,20) Emelek (2,20)

Odloženo

Barselona – LDU Kito

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Ekvador 1EmelekOrense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara